Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Передмова

Зміст

Навчальний посібник

Частина І

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА

КУЛЬТУРОЛОГІЯ

 

Курс лекцій

Художній редактор О. Григір

Технічний редактор Т. Щур

Коректори A. Бараз, А. Бородавко

Комп’ютерна верстка О.Новоселі

 

Підп. до друку 07.10.05, Формат 84x108/32. Папір офсет. – № 1. Гарн. Тайм. Друк офсет. Ум. друк. арк. 26,88. Обл.вид. арк. 30,00. Вид. – № 4202. Зам. №

 

Видавництво “Либідь”, 01004 Київ, вул. Пушкінська, 32

Свідоцтво про державну реєстрацію № 404 від 06.04.01.

Віддруковано з готових діапозитивів на ВПК “Глобус”, 79010, Львів, Кравчука, 6/3.


 


Maліновський Б., 13

Байт Л., 12, 71, 72

Бекет В, 13

Беккер Г., 12, 13

Бекон Френсіс, 9, 25, 121

Бенедикт Р., 12

Бернард Л., 13

Віслер К., 12

Гегель, 23, 25, 39, 229

Даусон К., 13

Зіммель Г., 13, 39, 81, 90

Келлер А., 12

Кертман Л., 13, 14

Клакхон, 13

Клакхон К., 11, 14, 125

Кребер, 13

Кребер А., 11, 14, 125, 263, 266

Кребер Л., 13, 80, 81

Лінтон Р., 12, 146

Маркузе Г., 15, 27, 151

Маркузе Герберт, 16

Морган Льюїс Генрі, 15

Ніцше Ф., 15, 59, 138, 234

Ніцше Фрідріх, 15, 159, 234

Остбальд В., 13

Пуфендорф С., 9

Реджін Д., 13

Рогайм Г., 12

Руссо, 15, 214

Руссо ЖанЖак, 15

Самнер В., 12

Сепіра Е., 12

Сорокін П., 12, 77, 155

Тайлор Е., 11, 266

Тьонніс Ф., 16

Тьонніс Фердінанд, 15

Цицерон Марк Лулій, 9

Шнаазе Карл, 22, 23

Шпенглер О., 15, 16, 27, 75, 100, 151, 266

Шпенглер Освальд, 15

Шпрінгер, 23

Шпрінгер Антон, 23

Юнг К., 13

Янг К., 12


 

 

м. Самбір, 2010

 

Самбірський технікум економіки та інформатики

 

 

Укладачі: Л. В. Дербіна, О. Я. Вишатицька, Л. В. Касій

 

Видання 2-ге: перероблене і доповнене

 

Комп’ютерний набір і друк здійснили:

 

Коритко А.І., Кордиш О.

 

м. Самбір, 2010

Тема 1. Підприємство в сучасній системі господарювання…………….
1.1 Визначення підприємства………………………………………………..
1.2 Напрямки підприємства………………………………………………….
1.3 Правові основи діяльності підприємства………………………………
1.4 Статут. Колективний договір……………………………………………
1.5 Види підприємств…………………………………………………………
1.6 Структура підприємств………………………………………………….
1.7 Добровільні та інституціональні об’єднання підприємств та організацій. Асоціації, концерни, корпорації, холдинги……………………  
1.8 Об’єктивна необхідність та сутність управління суб’єктами господарювання…………………………………………………………………  
1.9 Основні функції управління. Планування, організація, мотивація і контроль…………………………………………………………………………  
1.10 Економічні, організаційно-розпорядчі, соціально-психологічні методи управління. Сутність і практичне застосування…………………………….  
1.11 Організаційні структури управління підприємствами. Матричні, лінійно-функціональні, дивізіональні…………………………………………  
1.12 Вищі органи державного управління підприємствами в Україні…….
1.13 Зовнішнє середовище господарювання підприємств. Ринок і ринкова інфраструктура…………………………………………………………………  
1.14 Поведінка суб’єктів господарювання на ринку…………………………
Тема 2. Організація виробництва та його обслуговування………………………………………………………………...  
2.1 Загальна характеристика виробничих процесів…………………………..
2.2. Принципи організації виробничого процесу…………………………….
2.3. Організаційні типи виробництва…………………………………………
2.4. Методи поєднання операцій та їхній вплив на виробничий процес…...
2.5. Методи організації виробництва…………………………………………
2.6. Основні параметри потокових ліній…………………………………….
2.7. Можливі форми організації сучасного виробництва………………….
2.8. Сутнісна характеристика інфраструктури підприємства.Виробнича і соціальна інфраструктура……………………………………………………..  
2.9. Загальна характеристика системи технічного обслуговування підприємства…………………………………………………………………….  
2.10. Ремонтне господарство………………………………………………….
2.11. Енергетичне господарство……………………………………………….
2.12. Транспортне господарство………………………………………………
2.13. Складське господарство………………………………………………...
Тема 3. Продукція: сутність, різновиди та конкурентоспроможність…………………………………………………….  
3.1.Загальна характеристика продукції (послуг). Класифікація продукції (послуг) за економічним призначенням……………………………………..  
3.2. Натуральні та вартісні показники обсягу продукції (роботи, послуг)…
3.3.Маркетингова діяльність…………………………………………………..
3.4.Формування виробничої програми. Ресурсне обґрунтування виробничої програми суб’єкта господарювання………………………………………….
3.5. Матеріально – технічне забезпечення виробництва…………………..
3.6. Якість продукції. Суть поняття „якості продукції..……………………
3.7. Показники якості продукції………………………………………………
3.8. Методи оцінки якості продуктів праці………………………………….
3.9. Конкурентоспроможність продукції.……………………………………
3.10.Ефективність і способи підвищення конкурентоспроможності продукції…………………………………………………………………………  
3.11. Суть та принципи стандартизації продукції………………………………………
3.12. Поняття та економічне значення сертифікації………………………….
3.13.Державний нагляд за якістю та конкурентоспроможністю продукції в Україні…………………………………………………………………………...  
Тема 4. Трудові ресурси………………………………………………………
Тема 4.1 Персонал підприємства…………………………………………….
4.1.1 Поняття персоналу………………………………………………………
4.1.2 Класифікація персоналу………………………………………………..
4.1.3 Структура персоналу……………………………………………………
4.1.4 Методичні основи визначення чисельності окремих категорій персоналу………………………………………………………………………..  
4.1.5 Розрахунки необхідної чисельності основних і допоміжних робітників………………………………………………………………………..  
4.1.6 Визначення необхідної чисельності керівників і менеджерів, спеціалістів і службовців фірм різних типів, розмірів і форм власності….  
4.1.7 Адаптована до ринку система формування (набору) окремих категорій персоналу. Відбір та наймання на роботу працівників фірми……    
4.1.8 Форми та ефективність підготовки (навчання) і підвищення кваліфікації працівників фірми………………………………………………...  
Тема 4.2 Продуктивність, мотивація та оплата праці…………………..
4.2.1 Продуктивність праці як економічна категорія. Показники рівня продуктивності праці персоналу……………………………………………..  
4.2.2. Загальна організація оплати праці, форми та системи оплати праці працівників. Поняття оплати праці та основні функції заробітної плати…...  
4.2.3 Тарифно посадова оплати праці персоналу підприємства (організації)……………………………………………………………………...  
4.2.4 Регулювання оплати праці та соціального захисту на основі колективного договору…………………………………………………………  
4.2.5 Відрядна й почасова форми оплати праці. Основні системи оплати праці за її формами……………………………………………………………..  
4.2.6 Колективні форми організації та оплати праці………………………
4.2.7 Доплати і надбавки до заробітної плати……………………………….
4.2.8 Організація преміювання персоналу……………………………………
Тема 5. Капітал, виробничі фонди та нематеріальні ресурси……….......
5.1 Сутнісно-змістовна характеристика капіталу підприємства………….
5.2 Виробничі фонди підприємства…………………………………………
5.3 Відтворення основних фондів…………………………………………..
5.4 Вартісна оцінка основних фондів………………………………………
5.5 Видова і укрупнена класифікація та структура основних виробничих фондів……………………………………………………………………………  
5.6 Фізичне спрацювання основних фондів………………………………..
5.7 Техніко-економічне старіння основних фондів……………………….
5.8 Показники ефективності відтворення та використання основних фондів……………………………………………………………………………  
5.9 Сутність процесу амортизації основних фондів. Визначення норм амортизаційних відрахувань…………………………………………………...  
5.10 Традиційні методи амортизації…………………………………………..
5.11 Ремонт, модернізація та заміна діючих засобів праці…………………..
5.12 Показники ефективності відтворення та використання основних фондів……………………………………………………………………………  
5.13 Напрямки інтенсифікації відтворення та способи ефективного використання основних фондів………………………………………………..  
5.14 Поняття, види та чинники формування виробничої потужності підприємства…………………………………………………………………….  
5.15 Методичні принципи розрахунку виробничої потужності……………..
5.16 Використання виробничої потужності…………………………………..
5.17 Оборотні фонди підприємства. Складові елементи оборотних фондів та їх структура…………………………………………………………………..  
5.18 Нормування витрат оборотних фондів…………………………………...
5.19 Основні показники ефективності використання оборотних фондів…...
5.20 Джерела та способи економії матеріальних ресурсів на підприємствах…………………………………………………………………...  
5.21 Нематеріальні ресурси суб’єктів господарювання……………………...
5.22 Нематеріальні активи……………………………………………………...
5.23 Форми правового захисту об’єктів інтелектуальної власності…………

У навчальному посібнику з урахуванням вимог нормативної програми дисципліни «Економіка підприємства» надається перелік обов’язкових до вивчення питань, розкривається зміст конкретної теми (за змістом десять тем) з викладом розрахунково – аналітичних моментів. Кожна тема містить запитання і завдання для самоконтролю, а також тестові завдання, завдання для домашньої самостійної роботи, що полегшить роботу студентам і викладачам на практичних заняттях.

Мета навчального посібника полягає в тому, щоби сформувати у студентів теоретичні та практичні знання з дисципліни «Економіка підприємства», дати їм можливість на основі запитань, завдань та тестів самостійно здійснювати самоконтроль вивченого навчального матеріалу шляхом розв’язку практичних завдань, набути навиків обчислення економічних показників.

Навчальний посібник буде корисним для студентів економічних спеціальностей при вивченні дисципліни «Економіка підприємства», при виконанні курсових робіт, проходженні навчальної практики.

Економіка походить від грецького слова котре означає ведення господарства. Економіка – це важлива сфера суспільних відносин. Економіка розглядається як:

1.Сукупність суспільних відносин, що визначаються характером власності на засоби виробництва.

2.Як господарство окремого району або країни.

3.Як наукова дисципліна, яка займається вивченням народного господарства, його галузей і окремих підприємств.

Економіка підприємства– це наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших витратах.

Предметом вивчення є методи і способи раціонального поєднання і ефективного використання всіх елементів виробничого процесу на рівні підприємства.

Головними завданнями курсу є вивчення сучасної кадрової політики, використання і відтворення основних фондів, формування і визначення ефективності виробничих і фінансових інвестицій, особливості розвитку підприємства на базі науково-технічного прогресу, визначення мотивації праці, якості і конкурентоспроможності продукції і напрямків ефективної діяльності.

Об’єктом економіки підприємства є економічні процеси, які відбуваються на вітчизняних підприємствах.

 

Тема 1


Читайте також:

  1. ПЕРЕДМОВА
  2. Передмова
  3. ПЕРЕДМОВА
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. ПЕРЕДМОВА
  6. ПЕРЕДМОВА
  7. ПЕРЕДМОВА
  8. Передмова
  9. Передмова
  10. Передмова
  11. ПЕРЕДМОВА
  12. ПЕРЕДМОВА




Переглядів: 666

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Матвєєва Людмила Леонідівна | ВИЗНАЧЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.