Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Облік надходження і формування продажної вартості товарів в кухні

№з/п Зміст операції Дебет Кредит
Оприбутковано товари в кухні, що надійшли від постачальників 282 «Товари в торгівлі» 631 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»
Відображений податковий кредит з ПДВ 641 «Розрахунки за податками» 631 «Розрахунки з постачальниками тапідрядчиками»
Нараховано торгову націнку на оприбутковані товари та ПДВ 282 «Товари в торгівлі» 285 «Торгова націнка»
Надходження товарів з комори в кухню,бар, ресторан 282 «Товари в торгівлі» 281 «Товари на складі»
Відображено торгову націнку на товари, які надійшли з комори 282 «Товари в торгівлі» 285 «Торгова націнка»

 

Реалізація власної продукції і купованих товарів з кухні , бару, ресторану, кафе здійснюється переважно за готівку, а також за допомогою платіжних карток установ банків. Обсяг реалізації визначається за сумою, яка надійшла до каси за продані товари. При торгівлі з використанням реєстру розрахункових операцій (РРО) сума виторгу за роздрібними цінами визначається за показниками фіскальних чеків, у якому відображається загальна сума денного обороту за реалізовані товари, копії яких зберігаються в РРО. На підставі даних фіскального чеку і звіту касира в бухгалтерському обліку роблять відповідні записи.

Суб’єкти підприємницької діяльності у сфері торгівлі і ресторанного господарства, які здійснюють продаж товарів за готівку або у безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, чеків або жетонів зобов’язані застосовувати РРО.

РРО – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначено для реєстрації розрахункових операцій при продажу власної продукції і купованих товарів.

Фіскальні функції – це здатність РРО забезпечувати одноразове занесення, довготермінове зберігання у фіскальній пам’яті і багаторазове зчитування інформації про обсяг розрахункових операцій.

При здійсненні розрахункових операцій за допомогою РРО суб’єкти підприємницької діяльності повинні дотримуватись певних правил:

- застосовувати тільки ті модифікації РРО, які включені до державного реєстру;

- застосувати РРО, опломбовані в центрі сервісного обслуговування і зареєстровані в державній податковій адміністрації за місцем знаходження підприємства;

- реалізовувати товари лише за наявності цінників на них в гривнях і копійках;

- забезпечувати попереднє програмування в РРО найменування, ціни і кількості товарів;

- забезпечувати постійну наявність розмінної монети РРО;

- роздруковувати за допомогою РРО і обов’язково видавати покупцю фіскальний касовий чек;

- роздруковувати за допомогою РРО і зберігати впродовж року контрольні стрічки (копії фіскальних касових чеків);

- щоденно роздруковувати за допомогою РРО фіскальні звітні чеки – денні звіти про РРО, інформація яких заноситься у фіскальну пам'ять РРО.

Денні звіти з РРО бувають двох видів:

а) Х – звіт – денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам’яті РРО.

б) Z – звіт – денний звіт з обнуленням оперативної пам’яті і занесення інформації у фіскальну пам'ять РРО. Ці звіти щодня підкріплюються записами у Книгу обліку розрахункових операцій (КОРО) і зберігаються впродовж року.

У разі відключення електроенергії або виходу з ладу РРО суб’єкти підприємницької діяльності повинні здійснювати розрахункові операції з використанням розрахункових квитанцій, які складаються з блоків встановленої форми, послідовно пронумерованих друкарським способом і видаються покупцеві при розрахунках за товари.

Порядок документального оформлення продажу і відпуску власної продукції і купованих товарів залежить від форми обслуговування споживачів. Продукція підприємства ресторанного господарства може продаватись через обідній зал, бар, буфет,дрібнороздрібну мережу.

У кафе і інших підприємствах , які обслуговують споживачів з наступною оплатою за продукцію, споживачі вибирають страви на роздавальній лінії, а потім оплачують їх вартість у касі і отримують фіскальний чек.

При попередній оплаті за обідню продукцію споживач оплачує вартість страв і отримує фіскальний чек, за яким йому відпускають продукцію з кухні.

У ресторанах і кафе, у яких споживачів обслуговують офіціанти, власну продукцію кухні відпускають за прийнятими від відвідувачів замовленнями. Офіціант виписує рахунок у двох примірниках, у яких зазначає назву страв, їх кількість, ціну і загальну суму. Один примірник видають споживачеві при розрахунку, а другий залишається офіціанту для контролю виручки та порівняння з фіскальними чеками.

В кінці робочого дня на основі звіту касира і копій фіскальних чеків кухар і касир складають Акт відпуску і реалізації продукції власного виробництва, в якому зазначають суму і кількість страв, які продано за продажною вартістю , відпущених зі знижкою, відпущених за абонементами і суми наданих знижок. В Акті зазначають суму виручки за назвами страв , кількістю, цінами і вартістю.

Підприємства ресторанного господарства можуть відпускати обіди своїм працівникам на основі окремого меню за пільговими цінами (або за цыною сировинного набору) і оформляти їх Відомістю на відпуск обідньої продукції працівникам ресторанного господарства.

Власна продукція може продаватись за абонементами з наданням знижки. Оплата абонементів здійснюється при їх продажу, а облік реалізації - в момент відпуску страв з кухні, про що зазначають окремо.

Відпуск обідніх страв додому теж може здійснюватись з наданням знижки, про що зазначають в фіскальному чеку.

Відпуск обідньої продукції кухні або кулінарних виробів магазинам кулінарії, філіям підприємства ресторанного господарства , школам, лікарням оформляють видатковими накладними.

Таблиця 7.6.


Читайте також:

  1. IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування
  2. IX. Відомості про військовий облік
  3. IX. Відомості про військовий облік
  4. V теорія граничної корисності визначає вартість товарів ступенем корисності останньої одиниці товару для споживача.
  5. VII. За видами товарів і послуг
  6. Автомати для продажу штучних товарів
  7. Автоматизовані форми та системи обліку.
  8. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  9. Акції та їх облік
  10. Акції та їх облік
  11. Алгоритм із застосуванням річної облікової ставки d.
  12. Алгоритм формування комплексу маркетингових комунікацій




Переглядів: 647

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Законодавча та нормативно-правоваа база з організації роботи та обліку діяльності підприємств готельно-ресторанного господарства | Структурне і безструктурне управління державою

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.