МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||||||||||||
Облік надходження і формування продажної вартості товарів в кухні
Реалізація власної продукції і купованих товарів з кухні , бару, ресторану, кафе здійснюється переважно за готівку, а також за допомогою платіжних карток установ банків. Обсяг реалізації визначається за сумою, яка надійшла до каси за продані товари. При торгівлі з використанням реєстру розрахункових операцій (РРО) сума виторгу за роздрібними цінами визначається за показниками фіскальних чеків, у якому відображається загальна сума денного обороту за реалізовані товари, копії яких зберігаються в РРО. На підставі даних фіскального чеку і звіту касира в бухгалтерському обліку роблять відповідні записи. Суб’єкти підприємницької діяльності у сфері торгівлі і ресторанного господарства, які здійснюють продаж товарів за готівку або у безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, чеків або жетонів зобов’язані застосовувати РРО. РРО – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначено для реєстрації розрахункових операцій при продажу власної продукції і купованих товарів. Фіскальні функції – це здатність РРО забезпечувати одноразове занесення, довготермінове зберігання у фіскальній пам’яті і багаторазове зчитування інформації про обсяг розрахункових операцій. При здійсненні розрахункових операцій за допомогою РРО суб’єкти підприємницької діяльності повинні дотримуватись певних правил: - застосовувати тільки ті модифікації РРО, які включені до державного реєстру; - застосувати РРО, опломбовані в центрі сервісного обслуговування і зареєстровані в державній податковій адміністрації за місцем знаходження підприємства; - реалізовувати товари лише за наявності цінників на них в гривнях і копійках; - забезпечувати попереднє програмування в РРО найменування, ціни і кількості товарів; - забезпечувати постійну наявність розмінної монети РРО; - роздруковувати за допомогою РРО і обов’язково видавати покупцю фіскальний касовий чек; - роздруковувати за допомогою РРО і зберігати впродовж року контрольні стрічки (копії фіскальних касових чеків); - щоденно роздруковувати за допомогою РРО фіскальні звітні чеки – денні звіти про РРО, інформація яких заноситься у фіскальну пам'ять РРО. Денні звіти з РРО бувають двох видів: а) Х – звіт – денний звіт без обнулення інформації в оперативній пам’яті РРО. б) Z – звіт – денний звіт з обнуленням оперативної пам’яті і занесення інформації у фіскальну пам'ять РРО. Ці звіти щодня підкріплюються записами у Книгу обліку розрахункових операцій (КОРО) і зберігаються впродовж року. У разі відключення електроенергії або виходу з ладу РРО суб’єкти підприємницької діяльності повинні здійснювати розрахункові операції з використанням розрахункових квитанцій, які складаються з блоків встановленої форми, послідовно пронумерованих друкарським способом і видаються покупцеві при розрахунках за товари. Порядок документального оформлення продажу і відпуску власної продукції і купованих товарів залежить від форми обслуговування споживачів. Продукція підприємства ресторанного господарства може продаватись через обідній зал, бар, буфет,дрібнороздрібну мережу. У кафе і інших підприємствах , які обслуговують споживачів з наступною оплатою за продукцію, споживачі вибирають страви на роздавальній лінії, а потім оплачують їх вартість у касі і отримують фіскальний чек. При попередній оплаті за обідню продукцію споживач оплачує вартість страв і отримує фіскальний чек, за яким йому відпускають продукцію з кухні. У ресторанах і кафе, у яких споживачів обслуговують офіціанти, власну продукцію кухні відпускають за прийнятими від відвідувачів замовленнями. Офіціант виписує рахунок у двох примірниках, у яких зазначає назву страв, їх кількість, ціну і загальну суму. Один примірник видають споживачеві при розрахунку, а другий залишається офіціанту для контролю виручки та порівняння з фіскальними чеками. В кінці робочого дня на основі звіту касира і копій фіскальних чеків кухар і касир складають Акт відпуску і реалізації продукції власного виробництва, в якому зазначають суму і кількість страв, які продано за продажною вартістю , відпущених зі знижкою, відпущених за абонементами і суми наданих знижок. В Акті зазначають суму виручки за назвами страв , кількістю, цінами і вартістю. Підприємства ресторанного господарства можуть відпускати обіди своїм працівникам на основі окремого меню за пільговими цінами (або за цыною сировинного набору) і оформляти їх Відомістю на відпуск обідньої продукції працівникам ресторанного господарства. Власна продукція може продаватись за абонементами з наданням знижки. Оплата абонементів здійснюється при їх продажу, а облік реалізації - в момент відпуску страв з кухні, про що зазначають окремо. Відпуск обідніх страв додому теж може здійснюватись з наданням знижки, про що зазначають в фіскальному чеку. Відпуск обідньої продукції кухні або кулінарних виробів магазинам кулінарії, філіям підприємства ресторанного господарства , школам, лікарням оформляють видатковими накладними. Таблиця 7.6. Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||
|