МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||
Основи технологічного розрахунку роботи компресійної парової холодильної машини.1. Види холодильних машин. Принципова схема компресійної холодильної машини. Холодильні машини бувають поршневі, компресійні, турбокомпресорні, абсорбційні, пароежекторні, повітряні й термоелектричні. У харчовій промисловості, торгівлі і ресторанному господарстві знайшли застосування переважно компресійні, а також абсорбційні холодильні машини. На рис. 3.5 наведена принципова схема компресійної парової холодильної машини, що складається з компресора, конденсатора, випарника і регулюючого вентиля. Рідкий холодильний агент кипить у випарнику при зниженій температурі і тиску. Компресор безупинно відсмоктує пари, що утворилися, і знижує їхній тиск. Тепло від охолоджуваного приміщення або апаратів поглинається холодильним агентом у вигляді схованої теплоти випару.
Рис. 3.5. Принципова схема парової компресійної холодильної машини Компресор стискає пари холодильного агента до тиску, при якому його температура насичення стає вищою за температуру навколишнього середовища. Тепло від конденсатора буде переходити у навколишнє середовище. Пари, віддаючи тепло, конденсуються. Рідкий холодильний агент після конденсатора подається через регулювальний вентиль у випарник за рахунок різниці тиску між ними. У випарнику він знову кипить, перетворюючись у пару, і весь цикл починається заново. Процес роботи компресійної парової холодильної машини наведений у тепловій діаграмі з координатами: тиск lgP по осі ординат і ентальпія (тепломісткість) /' - по осі абсцис (рис. 3.6). На діаграмі нанесені дві пограничні криві: ліва (нижня) - лінія насиченої рідини з паровмістом х=0 і права (верхня) - лінія сухої насиченої пари з паровмістом х = І. Між верхньою і нижньою прикордонними кривими знаходиться зона вологої пари, що є сумішшю рідини із сухою насиченою парою. У цій зоні x більше 0 , но меньше 1. Праворуч від верхньої пограничної кривої лежить область перегрітої пари, а ліворуч від нижньої - область переохолодженої рідини. Обидві пограничні криві сходяться у точці, вище якої зникає розходження між парою і рідиною. Ця точка називається критичною. Якщо 1 кг переохолодженої рідини нагрівати, тобто збільшувати її ентальпію, зберігаючи при цьому постійний тиск, то процес можна виразити в діаграмі lgP-i горизонтальною прямою лінією (рис. 3.6). Додавання тепла до переохолодженої рідини спричинить підвищення її температури до точки насичення 3 . Після цього почнеться часткове випаровування рідини, що буде відбуватися доти, доки вся рідина не перетвориться в суху насичену пару (точка 2'). Подальше підведення тепла призведе до перегрівання пари. При охолодженні перегрітої пари, тобто при зменшенні ентальпії, відбувається перехід її в насичену, а потім у рідину. Теоретичний процес роботи парової компресійної машини у діаграмі Р-і зображений на рис. 3.6. Насичена, а частіше перегріта пара (точка 1), що утворилась у випарнику, стискується компресором з тиску Рo, що відповідає температурі кипіння у випарнику Т0, до тиску конденсації рк, що відповідає температурі конденсації Тк. Процес стиснення в компресорі для теоретичного циклу приймається адіабатичним, тобто відбувається без теплообміну з навколишнім середовищем. Практично цей теплообмін завжди присутній і тому процес стиснення відхиляється від адіабатичного.
Рис. 3.6. Теоретичний процес роботи парової компресійної холодильної машини в діаграмі Р-і Гарячі пари холодильного агента, стиснуті компресором (точка 2), надходять у конденсатор, де тепло виводиться охолоджуваною водою або повітрям. Перегріта пара охолоджується, конденсується, при цьому отримана рідина також трохи переохолоджується (точка 4'). Процес дроселювання рідини від тиску конденсації Рк до тиску кипіння Р0 відбувається по лінії постійної ентальпії (лінія 4 -5), тобто ентальпії холодильного агента в точках 4 -5 рівні між собою. Відбувається часткове випаровування рідини, тому у випарник входить суміш пари з рідиною. Кількість тепла, віднятого від охолоджуваного об'єкта одним кілограмом холодильного агента, тобто кількість отриманого холоду, складає
Робота теоретичного компресора з адіабатичним стисненням буде дорівнювати
Кількість тепла, відведена в конденсаторі (див. рис. 3.7),
Це рівняння теплового балансу будь-якої компресійної холодильної машини: кількість тепла, відведена в конденсаторі холодильної машини, дорівнює кількості тепла, отриманого від охолоджуваного об'єкта у випарнику, плюс тепловий еквівалент роботи, витраченої у компресорі. Показником, що характеризує економічність холодильної машини, є холодильний коефіцієнт, що дорівнює відношенню отриманої холодопродуктивності до витраченої роботи:
На величину холодильного коефіцієнта суттєво впливає режим роботи холодильної машини. Якщо підвищувати тиск конденсації Рк, то відбудеться збільшення відрізка 1-2 (див. рис. 3.6), а отже, і роботи компресора L. Оскільки кількість отриманого холоду q0 залишається без змін, то холодильний коефіцієнт, а отже, і економічність машини, зменшиться. У такий спосіб для підвищення економічності холодильної машини доцільно підтримувати температуру, а отже, і тиск конденсації на якомога низькому рівні. Якщо знижувати тиск кипіння Р0, то збільшиться і відрізок 1-2 (див. рис. 3.6), у той час як відрізок 5-1, що визначає кількість отриманого холоду, практично майже не зміниться. У цьому випадку холодильний коефіцієнт також зменшиться. Отже, для підвищення економічності необхідна якомога більш висока температура кипіння. Якщо при тих же температурах конденсації і кипіння збільшувати переохолодження рідини після конденсатора, то точка 5, а з нею і точка 4' перемістяться вліво. Це дасть збільшення відрізка 5-1 при тій же величині відрізка 1-2. При рівній роботі компресора збільшується кількість отриманого холоду, що призводить до підвищення економічності холодильної машини. Отже, переохолодження рідини після конденсатора завжди доцільне. Розрахунок теоретичного циклу холодильної машини зводиться до визначення теоретичної холодопродуктивності 1 кг холодильного агента q0, питомої холодопродуктивності Кт, кількості циркулюючого холодильного агента G, величини роботи адіабатичного стиснення / та інших величин. Якщо питома годинна холодопродуктивність холодильної машини Q0 визначена відповідно до формули (3.12) холодопродуктивністю 1 кг холодильного агента, то можна обчислити і кількість робочого тіла, що проходить через циліндр компресора
Величина роботи адіабатичного стиснення в циліндрі компресора на 1 кг холодильного агента визначається за формулою (2); адіабатична потужність стиснення на 1 кг холодильного агента в годину становитиме
де 860 - чисельна величина теплового еквівалента 1 кВт/год, тобто кількість тепла, еквівалентна роботі, зробленій за 1 годину машиною потужністю 1 кВт.
Годинний обсяг парів Vh, всмоктуваних компресором холодильної машини, визначають як відношення годинної холодопродуктивності до об'ємної холодопродуктивності агента
Об'ємною холодопродуктивністю називається холодопродуктивність парів холодильного агента на 1 м3, усмоктуваних у циліндр компресора холодильної машини. Чисельна величина об'ємної холодопродуктивності дорівнює відношенню холодопродуктивності 1 кг холодильного агента до питомого обсягу його парів перед компресором:
Об'ємна холодопродуктивність будь-якого робочого тіла визначається умовами термодинамічного циклу (температурами кипіння, переохолодження і конденсації усмоктуваних парів). Теоретична холодопродуктивність компресора дорівнює добутку обсягу усмоктуваних парів холодильного агента за годину Vh на об'ємну холодопродуктивність q0:
Однак зі зміною температурного режиму циклу об'ємна холодопродуктивність змінює своє значення: зі зниженням температури кипіння вона зменшується внаслідок зменшення питомої ваги усмоктуваних парів, а з підвищенням - збільшується. Отже, при незмінному обсязі усмоктуваних парів вагова кількість холодильного агента і холодопродуктивність компресора повинні змінюватися. Залежно від температури кипіння і температури переохолодження значення об'ємної холодопродуктивності для різних холодильних агентів наводяться у таблицях. Теоретична індикаторна потужність машини обчислюється за формулою
де Кт - теоретична питома холодопродуктивність, обумовлена як добуток теплового еквівалента (860 кВт/год) на холодильний коефіцієнт є циклу:
Використана література: Устаткування закладів ресторанного господарства: Навч. посіб. /І.О. Конвісер, Г.А. Бублик, Т.Б. Паригіна, Ю.М.Григор’єв; За ред. І.О. Конвісера.- К.:Київ. нац. торг. – екон. ун-т, 2005. – 566 с.
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Миколаївський державний коледж економіки та харчових технологій
Читайте також:
|
||||||||||||
|