Перетворення ферментів подібно з обміном інших білків в організмі. Ферменти постійно обновляються, синтезуються, розщеплюються, що забезпечує їхній певний рівень у тканинах. У результаті секреції або відмирання кліток ферменти попадають у кров. Шляхи видалення ферментів із кров'яного русла різні. Частина ферментів виділяється через сечовивідні шляхи й через харчовий канал. Екстракція ферментів із сечею й жовчю займає невелику питому вагу в механізмі видалення ферментів з організму. Основним шляхом є розщеплення ферментів у плазмі й тканинах і виведення невикористаних кінцевих продуктів звичайними для білків каналами.
Активність ферменту прийнята позначати кількістю перетвореного ними субстрату (утвореного продукту) у перерахуванні на один літр біологічного матеріалу, за певну одиницю часу. Як міжнародна одиниця активності ферменту (Е) прийнята така кількість ферменту, що в оптимальних умовах каталізує перетворення 1 мкмоль субстрату в 1 хвилину (Е=мкмоль/хв). У перерахуванні на 1 літр біологічного матеріалу цю величину можна представити в такий спосіб:
Е/л = мкмоль/хв. л
У міжнародній системі СИ за одиницю активності ферменту прийнятий катав (кат), що відповідає кількості ферменту, що перетворить 1 моль субстрату за 1 секунду (кат=моль/сек). У перерахуванні на 1 літр біологічного матеріалу цю розмірність позначають:
кат/л = моль/сек. л
Катав – це досить більша одиниця, у практиці частіше застосовують дольние від її одиниці:
мккат/л = мкмоль/сек. л; нкат/л = нмоль/сек. л
Співвідношення міжнародної одиниці (Е) і катала виражають так:
1Е = 16,67 нкат
У практичній діяльності найчастіше доводиться співвідносити між собою такі порівнянні одиниці ферментної активності: Е/л і мккат/л; Е/л=мккат/л х 60 сек.
Поряд з наведеними вище одиницями ферментної активності, допускається в окремих випадках використання несистемних одиниць. Наприклад, для позначення активності трансаміназ по методу Райтман-Френкель – ммоль/час. л. Співвідношення з міжнародною одиницею можна виразити в такий спосіб:
Е/л =
Для позначення активності альфа-амілази застосовується розмірність г/час.л. Це порозумівається тим, що крохмаль, на який впливає альфа-амілаза є високомолекулярною сполукою й при позначенні ступеня його розщеплення в системних одиницях довелося б оперувати занадто більшими цифрами. У цьому випадку зручно використати одиниці маси (грам).