МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Лекція 7. Водно-солевий обмінЖИРИ Жири, органічні сполуки, повні складні ефіри гліцерину (трігліцериди) і одноосновних жирних кислот; входять в клас ліпідів. Разом з вуглеводами і білками жири – один з головних компонентів клітин тварин, рослин і мікроорганізмів. Будова жирів відповідає формулі: CH2-O-CO-R’ CH- О-CO-R’’ CH2-O-CO-R’’’, де R’, R’’ і R’’’ – радикали жирних кислот. Всі відомі природні жири містять в своєму складі трьох різних кислотних радикалів, що мають нерозгалужену структуру і, як правило, парне число атомів карбону. З насичених жирних кислот в молекулі жирів найчастіше зустрічаються стеаринова і пальмітинова кислоти, ненасичені жирні кислоти представлені в основному олеїновою, лінолевою і ліноленовою кислотами. Фізико-хімічні і хімічні властивості жирів значною мірою визначаються співвідношенням вхідних в їх склад насичених і ненасичених жирних кислот. Жири нерозчинні у воді, добре розчинні в органічних розчинниках, але зазвичай погано розчинні в спирті. При обробці перегрітою парою, мінеральними кислотами або лугом жири піддаються гідролізу (омиленню) з утворенням гліцерину і жирних кислот або їх солей утворюючи мило. При сильному збовтуванні з водою утворюють емульсії. Прикладом стійкої емульсії жиру у воді є молоко. Емульгування жирів в кишечнику (необхідна умова їх всмоктування) здійснюється солями жовчних кислот. Ліпіди (від греч. lipos – жир), жироподібні речовини, що входять до складу всіх живих клітин і грають важливу роль в життєвих процесах. Будучи одним з основних компонентів біологічних мембран, ліпіди впливають на проникність кліток і активність багатьох ферментів, беруть участь в передачі нервового імпульсу, в м'язовому скороченні, створенні міжклітинних контактів, в процесах імунохімій. Інші функції ліпідів – утворення енергетичного резерву і створення захисних водовідштовхувальних і термоізоляційних покривів у тварин і рослин, а також захист різних органів від механічних дій. У організмі жири – основне джерело енергії. Енергетична цінність жирів у 2 р. вище, ніж вуглеводів. Жири, що входять до складу більшості мембранних утворень клітки і субклітинних органел, виконують важливі структурні функції. Завдяки украй низькій теплопровідності жири, що відкладаються в підшкірній жировій клітковині, служить термоізолятором, що оберігає організм від втрати тепла, що особливо важливе для морських теплокровних тварин (китів, тюленів і ін.). Разом з тим жирові відкладення забезпечують еластичність шкіри. Більшість ліпідів – похідні вищих жирних кислот, спиртів або альдегідів. Залежно від хімічного складу ліпіди підрозділяють на декілька класів (див. схему). Прості ліпіди включають речовини, молекули яких складаються тільки з залишків жирних кислот (або альдегідів) і спиртів, до них відносяться жири (тригліцериди і ін. нейтральні гліцериди), віск (ефіри жирних кислот і жирних спиртів) і діольні ліпіди (ефіри жирних кислот і етіленгліколя або ін. двоатомних спиртів). Складні ліпіди включають похідні ортофосфорної кислоти (фосфоліпіди) і ліпіди, що містять залишки цукрів (гліколіпіди). Молекули складних ліпідів містять також залишки багатоатомних спиртів – гліцерину (гліцеринфосфатіди) або сфінгозіну (сфінголіпіди). До фосфатідів відносяться лецитини, кефаліни, полігліцерофосфатіди, фосфатіділінозіт, сфінгомієліни і др.; до гліколіпідів – глікозілдігліцериди, цереброзіди, гангліозіди (сфінголіпіди, що містять залишки сіалових кислот). До ліпідів відносять також деякі речовини, що не є похідними жирних кислот. У організмі ліпіди піддаються ферментативному гідролізу під впливом ліпаз. Жирні кислоти, що звільняються при цьому, активуються взаємодією з аденозинфосфорними кислотами (головним чином з АТФ) і коферментом А і потім окислюються. Тваринні жири – природні продукти, що отримуються з жирових тканин тварин; є сумішшю тригліцеридів вищих насичених або ненасичених жирних кислот, склад і структура яких визначають основні фізичні і хімічні властивості жирів. При переважанні насичених кислот тваринні жири мають тверду консистенцію і порівняно високу температуру плавлення; такі жири містяться в тканинах наземних тварин (наприклад, яловичий і баранячий жири). Рідкі жири входять до складу тканин морських ссавців і риб, а також кісток наземних тварин. Характерна особливість жирів морських ссавців і риб — наявність в них тригліцеридів високонеграничних жирних кислот (з 4, 5 і 6 подвійними зв'язками). Йодне число у цих жирів 150—200. Особливе місце серед тваринних жирів займає молочний жир, якого в маслі коров'ячому до 81—82,5 %; у коров'ячому молоці міститься 2,7-6,0 % молочного жиру. До складу молочного жиру входить до 32 % олеїнової, 24 % пальмітинової, 10 % мірістінової, 9 % стеаринової і ін. кислот (загальний зміст їх досягає 98 %). Окрім тригліцеридів містять гліцерин, фосфатіди (лецитин), стерини (холестерин), ліпохроми – фарбувальні речовини (каротин і ксантофіл), вітаміни А, Е і F. Вітаміном А особливо багаті жири з печінки морських ссавців і риб. У молочному жирі присутні, крім того, вітаміни K і D. Під дією води, водяної пари, кислот і ферментів (ліпази) тваринні жири легко піддаються гідролізу з утворенням вільних кислот і гліцерину; при дії лугів з жирів утворюється мило. У організмі тваринні жири грають роль резервного матеріалу, використовуваного при погіршенні живлення, і захищають внутрішні органи від холоду і механічних дій. Тваринні жири знаходять широке застосування перш за все як продукти харчування. Важливі харчові жири – яловичий, баранячий і свинячий – отримують з жирових тканин рогатої худоби і свиней. З тканин морських ссавців і риб готують харчові, медичні, ветеринарні (кормові) і технічні жири. Харчові жири, що переробляються шляхом гідрогенізації на маргарин, проводять з жирових тканин вусатих китів (сервали, фінвали і ін.). Медичні жири, що містять вітамін А і використовувані як лікувальний і профілактичний препарат, отримують з печінки тріскових риб: тріски, пікші, сайри і ін. Ветеринарні жири, що призначаються для підгодівлі сільськогосподарських тварин і птахів, готуються з тканинних і печінкових жирів риб і морських ссавців. Рослинні жири, продукти, що витягуються з олійної сировини і складаються в основному (на 95-97 %) з тригліцеридів, – органічних сполук, складних повних ефірів гліцерину і жирних кислот. Окрім тригліцеридів (безбарвних речовин без запаху і смаку), до складу жирних рослинних масел входять віск і фосфатіди, а також вільні жирні кислоти, ліпохроми, токофероли, вітаміни і інші речовини, що повідомляють маслам забарвлення, смак і запах. Властивості жирних рослинних масел визначаються в основному складом і змістом жирних кислот, створюючих трігліцериди. Звичайно це насичені і ненасичені (з однією, двома і трьома подвійними зв'язками) одноосновні жирні кислоти з нерозгалуженим вуглецевим ланцюгом і парним числом вуглецевих атомів (переважно C16 і C18). Крім того, в жирних рослинних маслах виявлені в невеликих кількостях жирні кислоти з непарним числом вуглецевих атомів (від C15 до C23). Залежно від змісту неграничних жирних кислот міняється консистенція масел і температура їх застигання: у рідких масел, неграничних кислот, що містять більше, температура застигання зазвичай нижче за нуль, у твердих масел – досягає 40 С. До твердих рослинних масел відносяться тільки масла деяких рослин тропічного поясу (наприклад, пальмове). При контакті з повітрям багато рідких жирних масел піддаються окислювальній полімеризації («висихають»), утворюючи плівки. По здібності до «висихання» масла ділять на ряд груп відповідно до переважного змісту тих або інших неграничних кислот; наприклад, масла, що висихають подібно до лляної олії (лляноподібно висихаючі), з неграничних головним чином ті, що містять ліноленовую кислоту. Касторова олія, що містить в основному рицинольову кислоту, взагалі не утворює плівок. Жирні кислоти – це аліфатичні карбонові кислоти, число атомів Карбону в них може досягати 22-24. Основна маса жирних кислот, що входять в організм людини і тварин, мають парне число атомів карбону, що обумовлено особливостями їхнього синтезу. Жирні кислоти, як правило, мають нерозгалужений вуглецевий ланцюг. Вони підрозділяються на насичені жирні кислоти, що не мають у своїй структурі кратних вуглець-вуглецевих зв'язків, і ненасичені - имеющие у своїй структурі подвійні чи потрійні карбон-карбонові зв'язки, причому потрійні зв'язки зустрічаються вкрай рідко. Ненасичені жирні кислоти, у свою чергу, поділяються на моноєнові, тобто утримуючі 1 кратний зв'язок, і полієнові – утримуючі кілька кратних зв'язків (диєнові, триєнові). Усі природні ненасичені жирні кислоти мають стереохімічну цис-конфігурацію. Природні ненасичені жирні кислоти звичайно мають тривіальні назви: олеїнова, пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова, арахідинова й ін. кислоти. Так, олеїнова кислота має 18 атомів карбону, вона містить один подвійний зв'язок, що починається від дев'ятого атома карбону ланцюга, і має цис-стереохімічну конфігурацію щодо цього подвійного зв'язку. Жирні кислоти в організмі виконують кілька функцій. Насамперед це енергетична функція, тому що саме при їхньому окислюванні виділяється основна маса енергії, укладена в хімічних зв'язках більшої частини ліпідів. Так, при окисненні до кінцевих продуктів 1 моля стеаринової кислоти (1 моль – 284 г) виділяється 2632 ккал енергії. Жирні кислоти виконують також структурну функцію, оскільки вони входять до складу різноманітних більш складних по хімічній будові ліпідів. Крім того, жирні кислоти виконують в організмі пластичнуфункцію, оскільки проміжні продукти їхнього окисного розпаду використовуються в організмі для синтезу інших сполук. Особливо слід зазначити, що ряд поліненасичених вищих жирних кислот відносяться до незамінних компонентів їжі, оскільки вони не синтезуються в організмі. ЖИРОВИЙ ОБМІН –сукупність процесів перетворення нейтральних жирів і їх біосинтезу в організмі тварин і людини. Жировий обмін можна розділити на наступні етапи: розщеплювання тих, що поступили в організм з їжею жирів і їх всмоктування в шлунково-кишковому тракті; перетворення продуктів розпаду жирів, що всмокталися, в тканинах, що ведуть до синтезу жирів, специфічних для даного організму; процеси окислення жирних кислот, що супроводжуються звільненням біологічно корисної енергії; виділення продуктів жирового обміну з організму. У порожнині рота жири ніяким змінам не піддаються: у слині немає ферментів, що розщеплюють жири. Розщеплювання жирів починається в шлунку, проте тут воно протікає з невеликою швидкістю, оскільки ліпаза шлункового соку може діяти тільки на заздалегідь емульговані жири, в шлунку ж відсутні умови, необхідні для утворення жирової емульсії. Лише у дітей раннього віку, одержуючих з їжею добре емульговані жири (молоко), розщеплювання жирів в шлунку може досягати 5%. Основна частина жирів їжі піддається розщеплюванню і всмоктуванню у верхніх відділах кишечника. У рослинах жири утворюються з вуглеводів. Цей процес найінтенсивніше йде в дозріваючому олійному насінні і плодах. При проростанні насіння йде зворотний процес: жири розщеплюються (за участю ліпаз) на гліцерин і жирні кислоти, і з продуктів розпаду утворюються вуглеводи. Тому у міру проростання насіння зменшується вміст в них жирів і збільшується кількість вільних жирних кислот. Гліцерин в паростках присутній в дуже малій кількості, оскільки він легко і швидко перетворюється на вуглеводи. У проростаючому насінні олійних рослин шлях перетворення жирів у вуглеводи лежить через гліоксилатний цикл.
Читайте також:
|
||||||||
|