Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Радіоактивне забруднення води та продуктів харчування

Вплив іонізуючого випромінювання на живий організм.

Під впливом іонізуючого випромінювання в організмі утворюються ві­льні електрони і іонізовані атоми. Вони беруть участь у складній ланці фізи­чно-хімічних перетворень, внаслідок яких утворюються нові молекули, у то­му числі й вільні радикали. Розпочинаються хімічні зміни в організмі. Вільні радикали, що утворилися, вступають в реакцію з молекулами організму та змінюють їхню хімічну структуру, порушуючи нормальне функціонування клітин. Наступні біохімічні зміни можуть відбутися як через кілька секунд, так і через десятиріччя після опромінення та спричинити загибель клітин або зміни в них, що спричиняють рак.

Повторне опромінення може прискорити цей процес.

Дослідження (у рамках ООН) встановили значення доз, які спричиню­ють різні зміни в організмі:

- 10000 рад - смерть наступає протягом кількох годин або діб;

- 1000...5000 рад - людина помре через 1...2 тижні від крововиливу у шлунково-кишковий тракт; за менших доз смерть через 1...2 місяці через руйнування клітин червоного косного мозку;

- 300.. .500 рад - вмирає 50% опромінених;

- 50... 100 рад - кровотворна система припиняє нормальне функціону­вання, але вона може повністю відтворити свої функції, якщо доза не досить велика.

Особливо уразливі діти. Опромінення в дитячому віці може призвести до аномального розвитку кісток, втрати пам'яті, до недоумства.

Репродуктивні органи та очі дорослої людини мають також високу чуй­ність до опромінення. Одноразове опромінення сім'яників при дозі 10 рад призводить до тимчасової стерильності, 200 рад - до сталої стерильності. Яє­чники при дозі 300 рад можуть призвести до безпліддя. Очі вражаються при дозах 200...500 рад. Нирки витримують сумарну дозу 2300 рад, печінка -4000 рад, сечовий міхур - 5500 рад. Більшість дослідників дійшли висновку, що яка завгодно мала доза підвищує ймовірність захворювання на рак. Хоча безперечних доказів впливу малих доз ще не отримано. При потраплянні ра­діоактивних речовин у середину організму вражаються органи, в яких від­кладаються ті чи інші ізотопи: йод у щитовидній залозі, стронцій у кістках, уран і плутоній у нирках, кишечнику, печінці, цезій у м'язовій тканині. З ча­сом відбувається розпад радіоактивних елементів і виведення їх з організму. Найбільш небезпечними є стронцій і плутоній, які можуть накопичуватися протягом усього життя.


Нині діють «нормы радиационной безопасности НРБ - 76/87», які вста­новлюють безпечні межі опромінення населення: для мирного часу - 0,1Р; для воєнного часу існують спеціальні таблиці.

Забруднення води відбувається внаслідок попадання радіоактивних ре­човин (P. P.) у відкриті водоймища. Найбільш заражаються озера, ставки, ма­лі річки. Забруднення повноводних рік незначне, оскільки у них практично не може бути високої концентрації P.P. Продукти заражаються при безпосе­редньому опроміненні, аерозольним, контактним та біологічним шляхом. Безпосереднє опромінення продуктів практично повністю робить їх неприда­тними для споживання. Аерозольне зараження відбувається з поверхні, але P.P. проникають у продукти на досить велику глибину: м'ясо - 1 см, зерно, крупи - 5 см, молоко, кефір, вершки, сметана - на всю глибину, борошно, сіль, цукор - 0,5 см, риба, овочі, фрукти - 0,3 см. Крізь сало зараження прак­тично не відбувається, але поліетиленові мішки, кульки не перешкоджають зараженню. Контактне зараження можливо у разі використання забруднених транспорту, тари, тощо. Біологічне зараження виникає внаслідок випадання P.P. на місцевість. P.P. проникають у середину організму рослин (через ко­ріння та листя), тварин, птиць, риб. Активними накопичувачами радіації є капуста, цибуля, цукровий буряк, помідори, ячмінь; менше - кукурудза, жи­то, овес, соняшник. Із грибів найбільше накопичує радіацію маховик, мас­люк, волнушки. У картоплі P.P. зосереджуються ближче до кожури. Під час варіння картоплі у воду переходить 10% цезію, у буряка - 60%. Після Чорно­бильської катастрофи 1986 р. на території України були заражені на довгий термін усі продукти. У 1990 р. активність P.P. перевищувала доаварійний (1985 р.) рівень у хлібопродуктах - у 6 разів, у рибі - у 164 рази, у картоплі -у 11,6 рази, в овочах - у 12 разів. У 1991 р. встановлені тимчасові граничні рівні вмісту стронцію та цезію у продуктах та питній воді (ВДУ-91).

___ ___ ______________________________________ Таблиця 3.

 

Найменування продуктів Питома активність
Цезію Стронцію
Питна вода, Кк/л 5·10-10 1·10-10
Молоко, молочні продукти, Кк/л 1·10-8 5·10-9
М'ясо, птиця, риба, яйця, Кк/кг 2·10-8 -
Картопля та овочі, Кк/кг 1,6·10-8 1·10-9
Хліб, борошно, цукор, Кк/кг 1·10-8 1·10-9
Свіжі дикорослі ягоди, гриби 4·10-8 -
Продукти дитячого харчування, Кк/кг 5·10-9 1·10-9
Лікарські рослини 2·10-9 -


Читайте також:

  1. V. Антропогенне забруднення навколоземного простору.
  2. Алгоритм розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва нового та реконструкції діючих підприємств харчування.
  3. Аналіз процесу і продуктів діяльності.
  4. Антропічні аспекти. Забруднення та самоочищення геосистем
  5. Антропогенне забруднення природного середовища. Джерела забруднень
  6. Антропогенні забруднення біосфери
  7. Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т
  8. Безпека харчування
  9. Біологічна безпека харчової сировини і продуктів
  10. Будівлі підприємств громадського харчування
  11. Види забруднювачів і джерела забруднення атмосфери
  12. Види забруднювачів і джерела забруднення атмосфери 1 страница




Переглядів: 1372

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Інструмент боротьби за покупця | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.016 сек.