Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Свіжі плоди

 

Фактори, що впливають на хімічний склад та властивості плодів:

– біологічні особливості кожного виду помологічного сорту;

– строки збирання плодів;

– географічні і природнокліматичні зони їх вирощування;

– вид агротехнічних засобів;

– екологія навколишнього середовища.

Свіжі плоди поділяються на такі групи:

1). Насіннячкові плоди складаються зі шкірочки, м’якоті, насіннєвої камери і насіння. До плодів цієї групи відносять яблука, груші, айву, горобину, мушмулу, глід.

2). Кісточкові плоди складаються зі шкірочки, м’якоті і кісточки, в якій містяться насіння. До кісточкових плодів відносять сливи, вишні, черешні, абрикоси персики.

3). Ягоди поділяють на справжні – утворюються за рахунок зав’язі, складаються зі шкірочки, м’якоті, в якій розміщено насіння (є безнасінневі ягоди), до яких відносять виноград, смородину, порічку, аґрус, журавлину, чорницю, брусницю; несправжні – складаються з роз рослого плодоложа, на якому містяться сухі плодики-сім’янки, це суниці і полуниці; складні – складаються з окремих плодиків, що зрослися між собою – малина, ожина.

4). Цитрусові плоди мають будову багатогніздних ягід, вкритих шкірочкою, за місцем вирощування їх відносять до субтропічних: мандарини, апельсини, лимони, грейпфрути, цитрини, помпельмуси, померанець.

5). Тропічні плоди мають різну будову і об’єднані в групу за природнокліматичною зоною вирощування: ананаси, банани, манго, фініки, папайя, авокадо, гуява, мангустам, лічжі, сапотіла, пасифлора, карамболь, анони.

6). Субтропічні плоди об’єднані не за будовою, а за природнокліматичною зоною вирощування: хурма, маслини, унабі, гранати, фейхоа, інжир.

7). Горіхоплідні поділяють на несправжні горіхи – волоський, мигдаль, фісташки і справжній – ліщина, фундук.

Кожна група плодів має багато помологічних, а виноград – ампелографічних сортів. Яблука, груші пізні, айва, абрикоси, персики, сливи і алича крупноплідна, вишні, черешні, виноград поділяють на першу і другу помологічну групи. До першої групи відносять сорти плодів високої харчової цінності, гарного зовнішнього вигляду, які добре транспортуються і зберігаються. Такі сорти мають більш високу цінову вартість.

 

Таблиця 4

Види плодів Вид хвороби і пошкодження плодів
  Мікробіальні Фізіологічні С/г шкідниками Механічні та хіміч-ними речовинами
Насіннячкові плоди Плодова гниль, парша, сажо-вий гриб Побуріння шкі-рочки, м’якоті, підшкіровка, плямистість, спухнення, скловидність, мокрий опік, водянисте розкладання м’якоті, зів’я-лість, підморо-жування пере-стигання плодів Плодовою плодожеркою, садовим довгоносиком, щитовкою Натиски, проколи шкіри, забиті місця від ударів, потертості, градобоїни, опіки, білі плями, «сітка», тріщини

Продовження таблиці 4

Кісточкові плоди Сіра гниль, дірчата пля-мистість, ки-шеньки сливи, коккоміноз вишні, віспа сливи, склясте-роспоріум абрикосів Плодожеркою, каліфорнійською щитовкою, казаркою, вишневим довгоносиком Тріщини, потертості, натиски, градобоїни
Ягоди Сіра, біла гнилі, оїдіум, мільдью, зе-лена плісень, борошниста роса, антракноз Потріскання, зім’ятіть, відділення від грона
Цитрусові плоди Голуба, зеле-на та сіра плі-сені, антрак-ноз, сажовий гриб Глибока ямчатість, коричнева плямистість Личинками серед-земноморської мухи Натиски, проколи, градобоїни, дряпини, «сітка», спробковілі утворення, сліди щитовки
Горіхоплідні Пліснявіння, бура плями-стість Горіхова плодо-жерка, горіховий довгоносик

 


Читайте також:

  1. VI. Насінини і плоди
  2. Кісточкові плоди
  3. Лекція 6. Свіжі плоди
  4. Лекція 7. Свіжі овочі
  5. Насіннячкові плоди
  6. Свіжі овочі
  7. Субтропічні плоди
  8. Тропічні плоди
  9. Цитрусові плоди
  10. Цитрусові плоди
  11. ШИПШИНА ВАЖКО ВІДДАЄ ПЛОДИ




Переглядів: 1735

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Свіжі овочі | Крохмаль, цукор, мед

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.