Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Свіжі овочі

ТЕМА 3. СВІЖІ ПЛОДИ І ОВОЧІ ТА ПРОДУКТИ ЇХ ПЕРЕРОБКИ

 

Овочі поділяють залежно від того, які органи рослин використовуються в їжу, на дві групи: вегетативні і плодові.

Вегетативні овочі:

Бульбоплоди – картопля, топінамбур, батат.

Коренеплоди – морква, буряки, редиска, редька, пастернак, коренеплідні петрушка та селера.

Капустяні – капуста білоголова, червоноголова, савойська, брюссельська, кольрабі, цвітна, проколі, листовка.

Цибулини – цибуля ріпчаста, цибуля зелена (перо), цибуля-батут, шніт, порей, шалот, слизун, багатоярусна, часник, черемша.

Зелені – салат, шпинат, острогін, меліса цитронова, коріандр, майоран, фенхель, м’ята тощо.

Десертні – ревінь, спаржа, артишок.

Плодові овочі:

Гарбузові – гарбузи, кавун, дині, огірки, кабачки, патисони.

Томатні – томати, баклажани, перець.

Зернобобові – нестиглі горох, квасоля, боби, цукрова кукурудза.

Крім товарознавчої існують ботанічна, біологічна, обліково-статистична класифікації.

Обліково-статистична класифікація передбачає розподіл овочів і плодів на досить великі групи, що зумовлено зручністю статистичного, оперативного обліку і звітності. Групи не співпадають з групами товарознавчої класифікації.

 

Таблиця 3

Види овочів Вид хвороби і пошкодження плодів
  Мікробіальні Фізіологічні С/г шкідниками Механічні та хіміч-ними речовинами
Бульбоплоди Фітофтора, суха гниль, рак, парша, кільцева гниль, мокра бактеріальна гниль, водя-ниста гниль, суха плями-стість Дуплистість, потемніння суди-нної системи, іржава плямис-тість судинного кільця, задуха, відмороження, розтріскування бульб, «сітка» на шкірі Калорадский жук, картопляна мідь (гусениця) тощо

Продовження таблиці 3

Коренеплоди Біла, чорна, червона бак-теріальна, серцевинна, хвостова гнилі, бакте-ріоз, бакте-ріальний рак Зморшкуватість, запарення, підморожування, розтріскування з відкритою серцевиною Дротяник, личинки мух, кліщ тощо Порізи головки, поламаність коренеплодів, несправжньообролні морквинні, бурячинні
Цибулинні Мокра бакте-ріальна гниль, чорна плі-сень, зелена плісень, гниль денця, бакте-ріоз часнику Запарення, підморожування, проростання Стеблова нематода, кліщі Оголення цибулин, розриви зовнішньої луски, розчленіння цибулини, відпали зубки часнику
Капустяні Сіра, біла, суха гниль, слизистий бактеріоз, ризоктоніоз, точковий некроз, тумачність Запарення, підморожування, в’янення, побуріння Гусениця, тля
Зелені овочі Сіра, біла гниль, нес-правжньо борошниста роса, красний опік листя (некроз), мо-заїка, чорна ліжка (бакте-ріоз) В’янення, жовтість Тля, совки
Гарбузові Бактеріоз, антракоз, бура плямистість, сіра, рожева плісені, біла, сіра, рожева гнилі, мокра гниль Запарення, підморожування, в’янення, зморшуваність Тріщини, умятини, потертості, порізи, натиски, розчле-нення, подряпини

Продовження таблиці 3

Томатні Фітофтора, мокроспоріоз, бура плями-стість, оливова плісень, антра-коз, чорна бактеріальна плямистість, чорна, біла, сіра, рожева, водяниста гни-лі, бактеріаль-ний рак Перестигання, підморожування, в’янення, опробковіння Тріщини, умятини, подряпини, натиски

 

Типи плодоовочесховищ:

1. Тимчасові сховища – катаги, траншеї з природним і активним вентилюванням.

2. Стаціонарні сховища для плодів і овочів класифікуються: за цільовим призначенням – спеціалізовані для зберігання окремих видів плодів та овочів, неспеціалізовані або універсальні для зберігання усіх або декількох видів продукції; за способом зберігання – з засіками, стелажні, тарні (контейнерні), навальні (без засіків і тари, завантажуються спеціальним шаром продукції); за засобом підтримання температурно-вологісного і газового режимів зберігання – сховища з механізованим загально обмінним, з активним вентилюванням, з природним або штучним охолодженням, з регульованим газовим середовищем; за місткістю – невеликі (до 250 т), середні (до 1000 т), великі (більше 1000 т); за конструктивними особливостями щодо рівня землі – наземні, напівзаглиблені, заглиблені, одноповерхові з підвалом, багатоповерхові; за способом завантаження – при рельсові, без залізничних шляхів, з заїздом і без заїзду транспорту у сховище; за місцем знаходження – в місцях виробництва і в місцях споживання плодоовочевої продукції.

 


Читайте також:

  1. Будова і класифікація овочів
  2. Будова тканин овочів та плодів
  3. Бульбоплідні овочі
  4. Виробництво напівфабрикатів з овочів
  5. Гарбузові овочі
  6. Дезактивація овочів, фруктів, грибів та ягід
  7. Десертні овочі
  8. З овочів та грибів
  9. Зелені овочі
  10. Капустяні овочі
  11. Капустяні овочі
  12. Капустяні овочі




Переглядів: 614

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Харчова цінність хлібобулочних і макаронних виробів, їх класифікація та асортимент | Свіжі плоди

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.