Читайте також:

  1. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  2. V. Класифікація і внесення поправок
  3. V. Класифікація рахунків
  4. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  5. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  6. Аналіз процесу і продуктів діяльності.
  7. Аналітичні процедури внутрішнього аудиту та їх класифікація.
  8. Баланс основних продуктів харчування в Україні, тис. т
  9. Банківська платіжна картка як засіб розрахунків. Класифікація платіжних карток
  10. Банківський кредит та його класифікація.
  11. Банківські ресурси, їх види та класифікація
  12. Біологічна безпека харчової сировини і продуктів




Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Класифікація жирових продуктів

ТЕМА 8. ХАРЧОВІ ЖИРИ

 

Жир – це ефір-гліцерид, що складається з гліцерину (10…16%) і жирних кислот (84…90%). В натуральних жирах, вилучених з олійних культур і сала сирцю, містяться гліцериди і супутні речовини (0,5…3,5%): фосфоліпіди (фосфатиди), стерини (стероли), віск, глікозиди, білкові, барвні речовини, вітаміни тощо.

До жирових продуктів відносять рослинні, тваринні, комбіновані жири, майонез і продукти типу майонезу (рис. 1).

 

Таблиця 8 – Торговельний асортимент олії

Найменування і вид олії Товарні ґатунки
Соняшникова нерафінована Вищий, перший
- гідратована Вищий, перший
- рафінована недезорована
- рафінована дезорована
Соєва гідротована Перший
- рафінована дезорована
Кукурудзяна рафінована дезодорована
Вавовняна рафінована недезодорована Вищий, перший
- рафінована дезодорована Вищий, перший
Маслинова рафінована
Арахісова нерафінована дезодорована

 

Жири тваринні топлені виготовляють таких видів: воловий, свинячий, баранячий, кістковий вищого і першого товарного ґатунку і збірний, який на товарні ґатунки не поділяють, виробляють також гусячий, курячий, качиний жири, а в країнах Середньої Азії – кінський.

Маргарин – це продукт гідрогенізації олії або переетерифікації жирів.

 

Таблиця 9 – Класифікація та асортимент маргаринів

 

Група Найменування
Бутербродні брускові Екстра слов’янський, любительський, шоколадний, вершковий
Бутербродні м’які (наливні) поліпшеної якості Столичний, здоров’я, сонечко, Віта, Надія, масло до сніданку, десертний
Столові Вершковий, молочний, новий, Райдуга, сонячний
Для промислової переробки Рідкий – для хлібопекарської промисловості, безмолочний, маргарин для крему

Жири кулінарні, кондитерські і хлібопекарські являють собою різні безводні суміші жирів: рафінованої, дезодорованої олії, саломасу або універсальної жирової суміші, переетерифікованих, тваринних топлених жирів.


 

 
 


 

 
 


 

                   
         
 
 
 
 

 

 


Приправи

Із прянощами
Кулінарні
З леткими жирними кислотами
Морських тварин і риб
З леткими жирними кислотами
Типу маслинової олії

                                   
   
 
     
 
   
   
 
     
 
 
 
     
       
 
 
   
 
       
 
 
 
 

 

 

 

 



Майонез – це сметаноподібна дрібнодисперсна емульсія типу «масло у воді», виготовлена з рафінованої дезодорованої олії з додаванням емульгаторів – стабілізаторів, ароматизаторів, смакових харчових домішок і прянощів.

Залежно від набору харчових, смакових, желюючих та інших речовин майонези поділяють на столові, з прянощами, з смаковими і желюючими добавками, дієтичні, а за калорійністю – висококалорійні – більше 55 % жиру, середньо калорійні – 40…55%, низькокалорійні – менше 40%.

До столових майонезів відносять «Провансаль» і «Любительський».

До майонезів з прянощами – «Весна», «З перцем», «З кмином», «Ароматний».

До майонезів зі смаковими і желюючими домішками відносять «Салатний», «Московський», «Апельсиновий».

До продуктів типу майонезу відносять соуси, приправи, заливки.

 

Переглядів: 1882

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Рибні товари та харчові концентрати | VI. Практична робота.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.013 сек.