Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



За енергетичними показниками

Співвідношення макроелементів

Вітаміни

Властивості цукрів

Класифікація вуглеводів

Моносахариди Глюкоза Фруктоза Дисахариди Сахароза Мальтоза Фруктоза Лактоза Трисахариди Сахариди Рафіноза Полісахариди Крохмаль Клітковина декстрини

 

Це гігроскопічні сполуки, редукуючі речовини (мають вільну альдегідну або кетонну групу (=0=)),

Здатні окислюватися, цукри мають різну солодкість

Сахароза 100 %

Фруктоза 80%

Глюкоза 60%

Мальтоза 32%

Лактоза 25%

Цукри добре зброжуються дріжджями. При великій консистенції не розчиняються. Сіль використовується як антикристалізатор.

Найвищий полісахарид є крохмаль – містить 25% амілози і 75% амілопектину. У борошні крохмалю – 65-70%, хлібі – 50%, макаронних виробах – 60%, картоплі – 17,5-20%

Декстрини – полісахариди різної молекулярної маси – проміжні продукти при гідролізі крохмалю.

 

 

Віта – життя.

Вітаміни – життєво необхідні речовини.

Вітамін А –отримується із печінки риб та окремих морських тварин. Його відсутність в організмі призводить до таких хвороб: куряча сліпота. Існує провітамін А – каротин (морква) який в шлунку перетворюється в вітамін А.

Вітамін В1служить для попередження організму від фізичного та розумового перенавантаження та сприяє покращенню роботи нервової системи.

В2служить для нормального травлення, для захисту від деяких хвороб очей, шкіри та інше.

 

Са : р :Мg

1 : 1,5 : 0,5

Їжа оцінюється:

засвоюваність

біологічга цінність

харчова цінність

1) харчова цінність визначає всю повноту корисних якостей продукту, його енергетичний вміст, хімічний склад, вміст і співвідношення основних компонентів (інтегральний скор), смакових якостей. Харчова цінність визначається за зовнішньою оцінкою

2) біологічна цінність характеризує корисні якості білка, які пов’язані з його збалансованістю по амінокислотному складу (засвоюємість). Біологічну цінність порівнюючи розвиток тварин (біологічним методом, які вживають ідеальний білок і досліджуваний), а також оцінюють хімічним методом за амінокислотним скором

В рослинних білках мало таких амінокислот : лізин, меттонін, трептофан (соя, горох, шпинат). Організацією ВОЗ розроблено ідеальний склад білка, в природі ідеальним білком вважається жіноче молоко або коров’яче (овече), яєчний білок.

Для розрахунку амінокислотного скору необхідно визначати амінокислотне співвідношення в білку.

,

де М1 – кількість міліграм амінокислоти в 1 г досліджуваного білка

М2 – кількість амінокислоти в 1 г ідеального білка

 

Незамінні амінокислоти Ідеальний білок, мг (на 1мг) Досліджуваний білок АКС (амінокислотний скор) %
1) ізолейцин
2) лейцин
3) метіонін
4) лізин
5) феніл-аланін
6) триптофан
7) треонін
8) валін

 

Лімітуюча к-та – найменша.

 

Біологічна цінність характеризується за амінокислотним скором тієї амінокислоти, яка міститься в найменшій кількості. Отже, організм засвоїть менше 50% досліджуваного білка.

Ліміт – найменша норма.

 

Енергетична цінність – визначає кількість енергії, яку можна отримати із харчового продукту. Визначається фізичним способом, спалюванням в енергетичній бомбі.

кКал (кДж)

кКал

Засвоюваємість – залежить від виду білка, вуглеводу і жиру.

В середньому засв. Білків – 84, 5%, жиру – 94%, вуглеводів – 95,6%.

 


Читайте також:

  1. Взаємозв'язок між показниками Балансу та Звіту про власний капітал
  2. Взаємозв’язок облікових регістрів з показниками звітності.
  3. Гігієнічне нормування умов праці за показниками важкості та напруженості праці
  4. За показниками віброакустичних факторів
  5. За показниками мікроклімату
  6. Класи умов праці за показниками важкості трудового процесу
  7. Класи умов праці за показниками напруженості трудового процесу
  8. Коефіцієнти подібності структур розподілу підприємств окремих галузей України за формами власності і взаємозв’язаними показниками за 1997—1998 роки
  9. Людське життя можна охарактеризувати двома основними показниками - тривалістю та якістю.
  10. Мікрокліматичними показниками
  11. Прийоми виявлення щільності зв’язку між показниками досліджуваних явищ




Переглядів: 624

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вуглеводи | Класифікація за хімічним складом

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.015 сек.