Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Особливості існування інформації у живій та неживій природі, у технічних системах.

Інформація є універсальною властивістю предметів, явищ, процесів, що полягає в їхній спроможності сприймати внутрішній стан і вплив навколишнього середовища, перетворювати отримані дані і передавати результати опрацювання іншим предметам, явищам, процесам. Інформацією пронизані всі матеріальні об'єкти (предмети, явища, процеси).

Усі живі істоти з моменту їхнього зародження і до кінця свого земного існування перебувають в інформаційному полі, що безперервно впливає на них. Життя на землі було б неможливим, якби живі істоти не уловлювали інформацію, що надходить із навколишнього середовища, не вміли б її переробляти й обмінюватися нею з іншими живими істотами. Саме ця властивість живої природи (спроможність сприймати, переробляти, передавати інформацію, у тому числі й успадковування) найбільше відрізняє її від неживої. У неживій природі існування інформації зв'язано лише зі спроможністю відбивати, відображати.

Живі організми, сприймаючи інформацію про навколишнє середовище, реагують на зміни, які в ньому відбуваються, пристосовуються до нових умов існування, передають найбільш важливу інформацію у спадок. Це є основою збереження видів і їх відбору в живій природі, а також тим, що відрізняє живу природу від неживої.

У неживій природі інформація теж існує, проте її існування пов’язане із властивістю матеріальних об’єктів змінюватися під впливом інших об’єктів живої чи неживої природи і тим самим відбивати їх особливості. Наприклад, гранітні валуни на поверхні землі свідчать не тільки про те, що в історії нашої планети був льодяниковий період, але й про те, коли й яку поверхню землі покривав льодовий панцир.

Відомо, що в італійському місті Туріні зберігається як святиня плащаниця, яка нібито покривала тіло Ісуса Христа. Учені, які за допомогою найсучасніших методів дослідження вивчали структуру та хімічний склад тканини, плям на ній, рослинного пилка, який зберігся в її порах, з великою вірогідністю встановили вік плащаниці, її походження і навіть форму тіла, яке вона покривала, й дісталися висновку про автентичність туринської святині (тобто про те, що вона не є підробкою).

У технічних системах інформація циркулює у вигляді сигналів – електричних, механічних, теплових, оптичних, електромагнітних. Технічні пристрої здатні сприймати й опрацьовувати інформацію, передавати її людині чи іншому пристрою.

Нам добре відомий такий пристрій, як термометр. Його функціонування засноване на тому, що рідина має властивість під впливом нагрівання змінювати свій об’єм. Висота стовпчика рідини у термометрі дає інформацію про температуру оточуючого повітря. Аналогічна властивість металевих тіл є основою роботи терморегуляторів, за допомогою яких здійснюється автоматизація роботи електронагрівальних приладів. Змінювання геометричних розмірів металевого датчика зі зниженням чи підвищенням температури використовується для з’єднання чи роз’єднання контактів електричного ланцюга і, відповідно, для ввімкнення чи вимикання електричного струму. Такі терморегулятори застосовуються у багатьох побутових електричних приладах – прасках, кип’ятильниках, водонагрівачах тощо.

Автоматизація управління роботою складної апаратури потребує оперативного врахування багатьох параметрів і здійснюється за допомогою комп’ютера. Отримуючи інформацію від датчиків, які відстежують значення цих параметрів, комп’ютер опрацьовує її і видає керуючі сигнали відповідним пристроям.

Наприклад, сучасні автомобілі обладнуються вбудованими комп’ютерами. Водій керує автомобілем лише за допомогою керма і двох педалей – газу та гальма. Автомобільний комп’ютер здійснює автоматизоване переключення швидкостей і виконання решти інших операцій управління, а також оптимізує роботу двигуна: регулює подачу палива у двигун відповідно до заданої водієм швидкості руху, встановлює концентрацію пальної суміші згідно з навантаженням на двигун, регулює склад вихлопних газів тощо.


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  3. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  4. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  5. Абсолютизація формально-технічних пошуків у мистецтві ХХ ст.
  6. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  7. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.
  8. Аграрне виробництво і його особливості
  9. Аграрне право як галузь права, його історичні витоки та особливості.
  10. Алфавітний підхід до вимірювання кількості інформації.
  11. Аналіз зовнішньої інформації
  12. Аналіз інформації та постановка задачі дослідження




Переглядів: 1024

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Поняття інформації. | Органолептична інформація

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.