МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||||
Обладнання для фасування і пакування товарівТема 8. Фасувально-пакувальне обладнання
Фасувально-пакувальне обладнання призначене для попереднього фасування продуктів і пакування їх у відповідну тару з паперу, целофану, поліетилену та інших матеріалів. Попереднє фасування товарів дозволяє: v зберегти їх якість; v продовжити термін зберігання; v скоротити товарні втрати і потребу у пакувальних матеріалах; v створити зручність для вільного і швидкого вибору товарів покупцями; v підвищити продуктивність праці працівників; v підвищити пропуснку здатність торговелних підприємств; v збільшити товарообіг; v скоротити число працівників; v знизити витрати. Класифікація фасувально-пакувального обладнання: за призначенням :
за товарним профілем: Ø для фасування і пакування бакалійних і гастрономічних товарів (цукрового піску, круп, кухонної солі, сиру); Ø для фасування і пакування овочів і фруктів. за способом дозування: Ø об’ємне; Ø об’ємно-вагове; за ступенем автоматизації: v неавтоматичне; v напівавтоматичне; v автоматичне. за видом використовуваної тари: o для фасування і пакування в рукавну бавовняну і полімерну сітку; o в паперові пакети та пакети з плівкових полімерних матеріалів. за принципом дії: § безперервної дії; § періодичної дії. за ступенем агрегатування: v автономне (використовується окремо); v комплексне (входить до складу механізованих і автоматизованих потокових ліній).
Фасування товарів включає декілька операцій, які виконуються в певній послідовності: q підготовка товарів і тари; q подача товарів в обладнання; q дозування їх і надходження порції товару у тару, або в обладнання для її пакування; Пакування товарів включає декілька операцій: - підготовку тари; - наповнення фасованим товаром; - запечатування. Спосіб запечатування залежить від виду використовуваної споживчої тари: q паперові пакети –металевими проволочними скобами; q хлопчатопаперову рукавну сітку – металевими стрічковими скобами; q полімерну рукавну сітку – металевими стрічковими скобами або зварюванням; q полімерні плівки – зварюванням. Найбільш поширеним пакувальним обладнання е пакувальні машини для фасування і пакування різноманітних дрібноштучних і сипучих товарів у термозварну полімерну плівку. Для цього використовуються поліетиленова, поліолефінова і полівшнілхлоридна (ПВХ) плівки. Поліетиленова плівка — безпечний і якісний матеріал для упаковки. Вона прозора, газо- і вологонепроникна, мало важить, міцна і надійна. Поліолефінова плівка має високі фізико-механічні властивості: міцність до розривів, ударний опір. Вона вирізняється стійкістю до олій, жирів і розчинників, швидкою і легкою усадкою, чудовим зовнішнім виглядом, відсутністю запаху і температурним діапазоном від -30 °С. ПВХ плівка володіє високою міцністю і екологічністю. Вона стійка до атмосферних дій і низьких температур і не піддається старінню. Існують різні види пакувального обладнання з використанням термозварних плівок. Пакувальні машини вертикального типу призначені для упаковки всіх видів сипких і дрібно-штучних продуктів. Це обладнання дозволяє фасувати продукцію вагою від 20 грамів до 10 кілограмів. Воно має широкий діапазон продуктивності, до 180 пакетів за хвилину. Пакувальні машини горизонтального типу використовуються для упаковки штучної продукції — хлібобулочних, кондитерських виробів, заморожених напівфабрикатів, і т.п. Комплекси групової упаковки потрібні для упаковки коробок, банок, пляшок і пакетів. Обладнання для упаковки в термоусадочну плівку універсальне і застосовується в різних сферах промисловості — харчової, кондитерської тощо. У автоматі А5-КЛШ для фасування та пакування легкосипких тродуктів (крупи, сіль, цукровий пісок, драже) можливо використання різних термозварних матеріалів Продук-ивність автомата — 60 упаковок за 1 хв., доза може змінюватися від 100 до 1500 г (рис. 23).
Рис. 23. Технологічна схема автомата А5-КЛШ 1 — полімерна стрічка; 2— направляючі ролики; 3 — рулон стрічки; 4 — транспортер; 5 - верхній ніж; 6-7 — губки поперечного зварювання; 8 — губка подовжнього зварювання; 9 — рукавоутворювач: 10 — труба; 11 — позиція відкриття денця; 12 — мірні склянки; 13 — приймальний бункер; 14 —фотоелемент
При роботі автомата полімерна стрічка з рулону через направляючі ролики надходить на рукавоутворювач і протягується транспортерами між трубою і рукавоутворювачем, охоплюючи трубу. Оскільки ширина стрічки більше периметра труби, то утворюється нахльостування, неоібхідне для зварки подовжнього шва пакета. Після зупинки протяжних транспортерів, губка подовжнього зварювання притискує плівку до труби, зварюючи подовжній шов. Губки поперечного зварювання проводять одночасне зварювання верху нижнього пакета і дна верхнього пакету. При зварюванні одночасно відбувається обрізання нижнього пакету від верхнього ножем. Продукт, що висипається з приймального бункера дозатора, заповнює мірні склянки дозуючого ротора. При заповненні і перенесенні мірні склянки знизу закриті денцями. На позиції 11 денце відкривається і продукт висипається в зварену з плівки трубу. Доза встановлюється і регулюється за допомогою механізму регулювання об'єму мірних ємкостей, який може працювати в автоматичному режимі або в ручному — оператор включає кнопки «Більше», «Менше» при вибірковому контролі дози на вагах. Зварений з плівки рукав з продуктом протягується транспортерами, на довжину, рівну довжині пакета. Довжина пакета за наявності на плівці малюнка з міткою контролюється фотоелементом, який по контрольній мітці дає сигнал про закінчення простягання плівки. Після цього зварюється наступний пакет, обрізується нижній заповнений пакет, засипається продукт для наступного пакета, розводяться губки і пакет падає на стрічковий транспортер. При фасуванні дрібноштучних товарів у формовану упаковку з плівкових матеріалів застосовують спеціальні дозатори, хоча принцип формування пакета аналогічний тому, який використовується при фасуванні сипких товарів. В даний час однією з найпопулярніших є упаковка хлібобулочних виробів у термозварні пакети флоупак. Така упаковка виробляється на горизонтальних машинах безперервної дії. Рухомі по конвеєру вироби накриваються рулонною плівкою, що згортається в рукав, безперервно зварюється знизу подовжнім швом. Губки поперечного зварювання виготовляють поперечні шви рукава, запечатуючи вироби з одночасним відрізом одержаного заповненого пакета. випускають різні модифікації і різновиди цього виду обладнання. Сучасний ринок хлібобулочних виробів велику увагу приділяє упаковці нарізаного хліба. З цією метою розроблені лінії, що складаються з автоматичної хліборізальної машини, автоматичного транспортера нарізаного хліба і горизонтального пакувального автомата. Як правило, на лінії працюють два оператори: один - на завантаженні хліба на транспортер хліборізальної машини, другий укладає готові упаковані нарізані булки на лотки для подальшого транспортування. Продуктивність такої лінії може досягати до 900 пак./год. Термоусадочна плівка є одним з найновіших поколінь полівінілхлоридних усадкових плівок. Термоусадочна плівка виготовляється з поліетилену високого тиску і його композицій методом екструзії з подальшим пневматичним розтягуванням. Особливою характерною властивістю цієї плівки є відсутність в її складі яких-небудь хімічних подразників, а, отже, — і роз'їдаючої пари. Робота з нею абсолютно безпечна для здоров'я. Дана плівка ПВХ повністю підходить для ручних і автоматичних механізмів, для термоусадочної упаковки харчових продуктів і товарів різного призначення. Термоусадочна плівка — це плівка, що володіє високою прозорістю, блиском і пластичністю. Основною перевагою термоусадочної плівки є властивість усадження при температурах від 80°С. Ця властивість дозволяє підвищити продуктивність у процесі упаковки на термоусадочних апаратах, особливо при використанні камерних машин. При цьому апарати працюють в «щадливихх» температурних режимах, а швидкість режиму термоусаджування збільшується. Підвищується термін експлуатації термочутливих елементів апаратів, відбувається пряма економія грошових коштів, які витрачаються на їх заміну. Знижена температура усадки є ідеальною умовою для упаковки теплочутливих продуктів (кондитерських виробів, покритих шоколадною глазур'ю, пластикових виробів, сувенірної продукції і т.п.). Плівка ідеально підходить для групової упаковки товарів при їх реалізації в торгових мережах, упаковки одиничних продуктів, коробок, книг, іграшок, інструментів, відеокасет і поліграфічної продукції. В процесі виробництва плівки можливо змінювати пропорції усадки в подовжньому і поперечному напрямах, наприклад 20%...55%, що дозволяє упаковувати з відмінною якістю предмети неправильної форми. На поверхню плівки можна наносити кольоровий друк з логотипами замовника. Це дозволяє зменшити вірогідність підробок і використовується як ефективна реклама, наприклад, при упаковці швидкорозчинних супів, сухих сніданків тощо. Принципова схема пакування групи штучних товарів в термоусадочну плівку показана на рис. 24. Окремі види упаковки, наприклад жерстяні банки, картонні коробки, скляні банки або інші упаковки, групуються автоматично на підкладці або без неї. При цьому окремий товар перед угрупуванням також може завертатися в усадкову плівку. Готова група упаковок проходить на подаючому транспортері машини через проміжок між зшиваючими (нагрівальними) планками, штовхаючи перед собою пакувальну плівку, яка змотується з двох барабанів.
Рис. 24. Схема пакування штучних товарів в термоусадочну плівку 1 — група упаковок; 2 — транспортер, що подає; 3 — нагрівальні планки; 4 — барабани з плівкою; 5 — бандероль у термоусадочній плівці
Після того, як група упаковок повністю перемістилася через проміжок між зшиваючими планками, вони замикаються. Плівка покривається знизу і зверху, закривається позаду упаковки, утворюючи відкриту з обох торців бандероль (у термоусадочній плівці). Планки, що зшивають, одним робочим рухом здійснюють одночасно два зшивання - закривають попередню упаковку і зшивають для наступного загортання верхню і нижню плівки. При зшиванні плівку обрізають. Після зшивання транспортер направляє упаковку в спеціальний термотунель (рис. 25). Рис. 25. Схема термотунеля
У нижній частині термотунеля встановлені привід транспортера, вентилятор з індивідуальним електродвигуном, калорифер. Транспортер із сталевої сітки рухається на подовжніх напрямних рейках, і його натягнення і швидкість регулюються безступінчато. Під транспортерною сіткою розташовані електронагрівачі калорифера і вентилятор гарячого повітря. Верхня частина термотунеля є термокамерою, в яку над стрічкою транспортера (або через стрічку, якщо вона перфорована) вентилятором через калорифер нагнітається гаряче повітря, нагріте до 120-215°С (залежно від товщини і якості термоусадочної плівки). Під дією гарячого повітря площа плівки зменшується приблизно на 40%, тобто відбувається її усадка, завдяки чому вона щільно облягає виріб. Температура гарячого повітря в термоусадочній камері регулюється і підтримується постійно за допомогою термостатного управління. В кінці транспортера може бути розташована охолоджуюча частина, яка оснащується охолоджуючими вентиляторами. Універсальна пакувальна машина «УНИПАК РАПИД» (рис. 25) призначена для упаковки продуктів харчування і різних предметів в термоусадочну плівку — напіврукав. Як витратний матеріал використовують ПВХ — плівку, яка може скорочуватися при нагріванні і при цьому щільно обтягувати упаковані в неї вироби, точно повторюючи їх конфігурацію.
Рис. 25. Універсальна пакувальна машина «УНИПАК РАПИД» 1 — нижня частина термоусадочної камери; 2 — верхня частини термоусадочної камери (кришка); 3 — транспортуюча стрічка; 4 — рулон з плівкою; 5 — опора Машина призначена для упаковки продуктів харчування (хлібобулочних виробів, коробок цукерок, тушок птиці, фруктів, овочів, кондитерських виробів тощо) і різних предметів (галантерейних, господарських виробів, газет, журналів, аерозольних балонів, канцелярських товарів, посуду, сувенірів) тощо. Машина складається з опори, термоусадочної камери і транспортерної стрічки. Оператор заздалегідь вручну фасує товар у підготовлений матеріал, який розмотується з рулону, закріпленого під столом, і подається на робочий стіл спеціальним транспортером. Фасований товар укладається в нижню частину камери машини і закривається кришкою. Нагрів гарячого повітря, циркулює всередині закритого простору за рахунок вентилятора, призводить до усадки полімерного матеріалу, і він щільно обтягує упакований товар. Кришку відкривають і витягують товар. Термоусадочна камера має розміри 450х300х 150 мм. Товщина плівки 15-30 мкм, ширина 220 мм. Продуктивність машини 4-8 упаковок в 1 хвилину при швидкості транспортерної стрічки 0,55 м/с. Аналогічні призначення та будову має пакувальна машина моделі “Galileo” виробництва фірми “Minipack - Torre”, Италия (рис. 26.)
Машина має панель управління, з якої задаються програми і всі експлуатаційні параметри, що регулюються. Купол машини виконаний прозорим, що дозволяє контролювати процес упаковки візуально і отримати зварювання швів і термічну усадку плівки в одній операції (без турелю). Ширина пакувальної плівки 550 мм, продуктивність машини 300 упак./год Гарячі столи — це безкамерні термопакувальні машини, в яких дрібнорозфасовані продукти харчування (ковбасні вироби, кускове м'ясо, птиця, яйця, овочі, фрукти, сири, гриби, горішки тощо) і промислові товари упаковуються в плівки, що розтягуються, — типу «стрейч». Як правило, «гарячі столи» — це настільні малогабаритні пристрої. Пристрій складається з корпусу, що має дві горизонтальні поверхні, теплового ножа для зварювання плівки і тримача рулону з терморегулюючим пристроєм. Нижня плоска поверхня нагрівається і за допомогою автоматики зберігає задану температуру. Упаковувані предмети завертаються на верхньому столі в термоусадочну стрейч-плівку ПВХ, яка відрізується тепловим ножем і усаджується на гарячій поверхні, щільно обтягуючи продукт з лотком. Для запобігання налипанню плівки на ніж останній захищений спеціальним покриттям. Прикладом пристрою типу «гарячий стіл» є апарат ИТУ-01 (рис. 27).
Рис. 27.Термопакувальний пристрій ИТУ-01: 1 — рулон плівки; 2 — механізм протягання і відрізання плівки; 3 — майданчик, що нагрівається («гарячий стіл»)
Групіратори призначені для формування блоків упаковок (пляшок, банок, пакетів, контейнерів, коробок тощо), обертання блоків плівкою, зварювання і відрізання плівки. Групіратори, що входять до складу ліній з термотунелями, ще і направляють блоки в тунель. Групіратори випускаються з конвеєром (автомати) і без конвеєра (напівавтомати). Вакуум-пакувальне обладнання У процесі зберігання харчових продуктів розвиваються процеси, що відбуваються за участю ферментів продуктів, а дещо пізніше і процеси, що викликаються ферментами гнильних мікроорганізмів, які розмножуються. Ці процеси активізуються під впливом кисню, вологи, світла й інших чинників, зазнавши дії мікроорганізмів і ферментів, харчові продукти за лічений час можуть втратити смакові і харчові властивості або просто стати непридатними до вживання. Зберігання харчових продуктів у вакуумі, а значить і при низькому парціальному тиску кисню, або припиняє, або уповільнює небажані процеси. Крім того, зберігання у вакуумі супроводжується складним комплексом біохімічних і фізико-хімічних процесів, у результаті яких продукт в упаковці дозріває та набуває ніжнішої консистенції і соковитості, стає доступнішим травним ферментам. Така упаковка дозволяє зберегти свіжість, смак та запах продуктів, а також значно продовжити терміни їх зберігання. Продукти можна упаковувати із застосуванням модифікованої атмосфери, наприклад азоту, вуглекислого газу, що виконують функцію консерванта. Для цього безпосередньо в камеру встановлюється система їх подачі. При цьому термін зберігання збільшується (наприклад, для готових страв кулінарії від 2 днів до 2 тижнів) за тих же умов зберігання. За своєю суттю технологія упаковки «вакуум - газ» полягає у видаленні повітря з упаковки і уприскування модифікованої атмосфери, причому для кожного продукту суміш газів буде своя. Для модифікованої атмосфери застосовують кисень (О,), азот (И2) і вуглекислий газ (С02), в основному використовується суміш азоту і вуглекислого газу, оскільки кисень є окислювачем і призводить до розмноження бактерій. Але для упаковки охолодженої яловичини, баранини і свинини використовують модифіковану атмосферу, що складається із 70-80% кисню і 20-30% вуглекислого газу. Це пов'язано з тим, що модифікована атмосфера, проникаючи у волокна м'яса, насичує його киснем, що додає шматку м'яса червоний колір, який у покупця асоціюється з свіжістю і високою якістю продукту. Без упаковки в кисневмісному середовищі м'ясо сіріє і втрачає товарний вигляд, але терміни зберігання м'яса, упакованого у вакуумі, істотно вищі, ніж при упаковці в модифікованій атмосфері. Вони досягають 24-28 діб, тоді як термін зберігання яловичини при упаковці в газовому середовищі (02 = 80%, С02 = 20%) сягає всього лише 5-8 діб. Але це все одно вище, ніж зберігання в повітряному середовищі, яке може тривати не більше 4 днів. При вакуумному способі продукція упаковується як в жорстку герметичну тару (пляшки і банки скляні та металеві), так і в полімерні плівки (найбільш поширені для вакуумної упаковки нейлон, поліетилен, криовак). Таким чином, існують два види вакуумної упаковки — вакуумні пакети (термоусадочні та звичайні пакети вакууму) і готові контейнери. Залежно від виду матеріалу герметизація вакуумної упаковки проводиться або термозварюванням (для полімерних плівок), або механічним способом (закручування кришки, затиск кліпси і т.п.). Термоусадочні вакуумні пакети призначені для упаковки під вакуумом ковбас, м'ясних делікатесів, порційних шматків м'яса, птиці, бакалії, а також напівфабрикатів з них, рибних виробів і напівфабрикатів, порційних нарізок сиру тощо, бувають декількох типів: 1. Бар'єрні термоусадочні пакети: — термоусадка не менше 45%; — високі бар'єрні властивості за киснем; — низька вологопроникність; — висока еластичність (можна упаковувати з кісткою); — бактерійна частота, відсутність хлорвмістних речовин. 2. Бар'єрні термоусадочні пакети високої прозорості: — висока прозорість і глянсовість; — термоусадка не менше 37%; — підвищені бар'єрні властивості за киснем і парами води (із за присутність в структурі пакету орієнтованого поліаміду); — дуже висока еластичність (можна упаковувати з кісткою); — бактерійна частота, відсутність хлоромістних речовин. 3. Термоусадочні пакети призначені для упаковки під вакуумом усіх дозріваючих сирів з низькою і високою температурою другого нагрівання, включаючи сири з підвищеним рівнем молочнокислого процесу. Обладнання призначене для створення вакуумної упаковки прийнято називати вакуум-пакувальним обладнанням або вакуумною пакувальною машиною (вакуумний пакувальник). Залежно від функціонального призначення, вакуумні пакувальні машини випускаються в настільному і підлоговому, пересувному і стаціонарному варіантах. Моделі відрізняються габаритними розмірами, висотою, наявністю однієї або двох камер, системами упаковки в МГС. З погляду просторового компонування пакувальне обладнання з функціями вакуумування і газонаповнення (та без) ділиться на вертикальне і горизонтальне. Вертикальне фасувально-пакувальне обладнання застосовується для дозування і упаковки сипких, порошкоподібних, в'язких, рідких, заморожених, крупно- і дрібноштучних харчових і нехарчових продуктів. Продуктивність такого обладнання — від 5 до 150 упаковок за хвилину. Горизонтальне пакувальне обладнання має більшу продуктивність і знаходить застосування не в роздроб, а в крупнішому виробництві. У кількісному відношенні більшою популярністю користуються апарати вертикального типу. Їх конструкція дозволяє легко міняти вид дозатора і, отже, обслуговувати дуже широкий діапазон фасованої продукції, а також забезпечує простоту і оперативність переналадки як за величиною дози, так і за видом продукту. Вакуумні машини підрозділяються на типи: — аспіраційні вакуумні пакувальні машини (безкамерні); — камерні вакуумні пакувальні машини; — термоформуючі вакуумні пакувальні машини (термоформуючі вакуумні машини або термоформуючі лінії); «т трейсилери. Особливістю аспіраційних машин є відсутність камери. Аспіраційні машини, маючи достатньо невеликі габаритні розміри, є одним з настільних варіантів вакуумних пакувальних машин. Камерні машини, як найбільш затребуваний тип обладнання, використовується підприємствами з малими і середніми виробничими потужностями. Класифікацію камерних апаратів можна провести за декількома ознаками, одна з основних — поділ на настільні і підлогові варіанти виготовлення (відрізняються габаритними розмірами, а відповідно і висотою самої моделі). Підлогові вакуумні апарати існують як однокамерні, так і двохкамерні, треба відзначити, що камери в обох модифікаціях є стаціонарними. Двокамерні машини є спареною комбінацією однокамерних апаратів з двома автономними кришками, що дозволяють відчутно підвищити продуктивність. З метою збільшення продуктивності і поліпшення якості упаковки камерні машини можуть бути оснащені масою додаткового устаткування: транспортерами, заповнювачами пакета інертною атмосферою, системою м'якого обтиску, мікропроцесорним управлінням тощо. Принцип роботи (рис. 28) таких машин полягає в тому, що вакуум створюється в камері. Порядок роботи на камерних вакуумних машинах такий: заздалегідь задаються параметри роботи машини (глибина вакууму, час або температура запаювання), потім продукт фасується в готовий пакет і укладається у вакуумну камеру таким чином, що після герметизації камери горловина пакета сполучається з розрідженим простором, і з нього відкачується все повітря. При досягненні в пакеті заданого розрідження горловина його герметично зварюється спеціальним термопристроєм. Якщо товар випускається упакованим в середовище інертного газу, то газ нагнітають у пакет до зварювання шва. Як тільки відбулося запаювання, починається розгерметизація камери, після чого кришка вакуумної машини відкривається автоматично. Залежно від довжини і кількості термопланок (може бути встановлено від однієї трьох), у машинах камерного типу можлива упаковка відразу декількох пакетів, що істотним чином збільшує продуктивність. Пакети використовуються як двох-, так і тришарові, з внутрішнім шаром з поліаміду або лавсану, температура плавлення яких набагато нижча, ніж у поліетилену, що становить, як правило, зовнішній шар пакета. Такий склад пакетів і дозволяє підвищити продуктивність шляхом накладення одного пакета на інший, до трьох пакетів. Застосування готових пакетів при упаковці на камерних машинах має ряд обмежень, зокрема при обтягуванні пакетом продуктів неправильної форми, залишаються деформованими краї пакета, що надає упаковці непривабливоговигляду.
Рис. 28. Схема роботи вакуум-пакувальної машини камерного типа а — підготовка пакета до герметизації; б — створення розрідження; 1 — з'єднання з вакуумним насосом; 2 — термопристрій; 3 — мембрани (можуть бути відсутніми); 4 — вакуумна камера; 5 — горловина пакета
Щоб уникнути деформації пакета, альтернативним варіантом є застосування пакетів, виготовлених з термоусадочної плівки. Одержувані методом соекструзії, ці багатошарові термоусадкові пакети мають тоншу структуру і завдяки цій якості, під час процесу термоусадки, при щільному обтягуванні пакетом продукту вдається повністю уникнути на ньому складок. Також однією з позитивних якостей цього виду пакета є наявність спеціального внутрішнього шару, який володіє високими кисненепроникними властивостями, що забезпечують тривалий термін придатності продукту і збереження його якості. Найперспективнішими на ринку вакуумного пакувального обладнання є термоформуючі машини. Вони універсальні, продуктивні і є оптимальні для потокових виробничих ліній. Термоформуюча технологія передбачає використання рулонного пакувального матеріалу двох типів, для нижнього і верхнього шарів. Принципова схема роботи машин така. Нижній шар пакувального матеріалу подається від розмотувального пристрою на станцію формування, де плівка нагрівається і за допомогою вакууму та/або стислого повітря формується в підкладки. Відформована стрічка надходить до ділянки закладки, на якій підкладки наповнюються продуктом вручну або за допомогою завантажувальних систем. Після подачі верхньої покриваючої плівки обидва шари потрапляють у вузол видалення газу або вакуумування з подальшим наповненням інертним газом. Уся операція завершується термозварюванням верхнього і нижнього шарів. Після подовжнього і поперечного розрізання стрічки з розфасованим продуктом готові упаковки відводяться з автомата транспортером. Опційно машина може бути обладнана системами подачі розсолу або соусу, блоками друку, етикетування, термоусадочною станцією, відвідними стрічками для упаковок. Модульний принцип, що реалізовується в побудові машин, дозволяє гнучкіше підлаштовуватися до різних типів упаковки. Крім того, ділянка закладки продукту може бути збільшена за рахунок зміни довжини подачі нижнього шару плівки. Серед вакуумних пакувальників порівняно недорогі компактні автомати для виробництв малими партіями, як, наприклад, моделі, що працюють із стрічками завширшки в 285, 320, 355, 420 мм (максимальна глибина витяжки підкладки — до 130 мм). Залежно від моделі в комплектацію входять програмований блок управління з пристроєм, що запам'ятовує, системи підведення і відведення, нанесення малюнка і етикеток. Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||
|