Трикотажними товарами називають полотна і готові вироби, які отримують з пряжі та ниток ручним або машинним в’язанням.
Трикотаж має високий рівень споживчих властивостей: красивий зовнішній вигляд, зручний у носінні, добре облягає фігуру, не стискує рухів.
Розрізняють трикотаж поперечно-в´язаний (кулірний) та основов´язаний.
Поперечно-в´язаний (кулірний)
трикотаж
Основов´язаний трикотаж
складається з однієї нитки або однієї системи ниток, петлі трикотажу прямі, можуть розпускатися по горизонталі і вертикалі
складається із великої кількості ниток і кожна петля формується окремою ниткою (основою)
Головні переплетення трикотажу
Гладь
Одинарне полотно, у якому лицьова сторона різко відрізняється від зворотної
Ланцюжок
Вертикальний ряд петель, які виробляються з однієї нитки
Ластик
Подвійне полотно, у якому лицьова і зворотна сторона однакові
Трико
Кожна нитка, утворивши петлю в одному петельному стовпчику переходить у сусідній, а потім повертається у свій стовпчик
Двовиво-рітне
Має з обох сторін однакову будову, яка нагадує виворіт гладі
Атлас
Кожна нитка основи утворює петлі у багатьох петельних стовпчиках
Трикотаж має комплекс різноманітних властивостей. Найважливіші з них характеризуються такими показниками:
Класифікація трикотажних товарів за різними ознаками
Трикотажні вироби в залежності від пороків відносять до 1-го або 2-го сорту.
Маркують трикотажні вироби етикеткою і текстильною стрічкою з указівкою товарного знаку підприємства-виготовлювача, виду сировини, розміру і символів – рекомендацій за доглядом.
Зберігають вироби при температурі не нижче 100С і не вище 300С, відносній вологості 65%.
Питання для повторення.
1. Як класифікуються трикотажні переплетення?
2. Які споживчі властивості притаманні трикотажним товарам?
3. За якими ознаками класифікують трикотажні товари?