Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Критерії ефективності роботи підприємства

Схема 15.2.2. Методика оцінки праці

Методика оцінки праці

Підходи до оцінки ефективності менеджменту персоналу

 

Схема 15.1.1.Підходи до оцінки ефективності управління

 

 

 


 

Таблиця 15.3.1. Критеріальні показники ефективності роботи підприємства

Показник Спосіб розрахунку Переваги Недоліки  
 
1. Показники економічної ефективності кінцевих результатів  
Балансо-вий прибуток, грн. Виторг від реаліза-ції продукції за ви-нятком собівартості, відбитий у бухгалтерському балансі Основний узагальнюючий показник, який відображає фінансові результати в грошовій формі Залежить від обсягу випуска продукції і рівня цін. Не засто-совується для збиткових підприємств  
Доход, грн. Виторг від реалі-зації продукції за винятком мате-ріальних витрат і амортизації Економічний показник додаткового продукту. Стимулює економію ресурсів Залежить від обсягу випуска продукції. Містить у собі фонд заробітної плати – видаткову статтю собівартості  
Собівар тість, грн. Частина вартості, що включає витрати на спожиті засоби виробництва і на оплату праці Характеризує абсолютні розміри витрат на виробництво, зниження яких дає прибуток Не може слугувати порівняльним показником для різних підприємств  
Рівень рента-бельнос-ті, % Відношення при-бутку до вартості основних виробни-чих фондів (ОВФ) чи собівартості продукції Відносний показник кінцевого результату, який можна порівняти з рівнем інших підприємств При різній структурі ОВФ підприємств порівнянність утруднена. Не застосовується для збиткових підприємств  
Витрати на 1 грн. продук-ції, грн./грн. Відношення со бівартості до вартості товарної продукції Показує структуру собівартості, прибутків чи збитків. Можна порівняти з будь-якими підприємст-вами Завищення цін на продукцію приз-водить до штучного зниження витрат і зростання прибутку  
Обсяг товарної продукції, грн. Вартість виробленої і реалізованої покупцю продукції за певний період Характеризує продаж виробленої продукції на ринку, тобто факт обміну «товар – гроші» Залежить від попиту та пропозиції товару і монополізації ринку виробником  
Якість продукції (відсоток браку чи реклама-цій), % Розраховується як відношення якісної продукції до загального обсягу товарної продукції Показує питому вагу браку і рекламацій в обсязі товарної продукції. Дозволяє впливати на технології виробництва Характеризує якість продукції в період гарантійного терміну і тільки по пред'явленню рекламацій  
Витрати на управ-ління під-приємством, грн./грн. Відношення сумар-них витрат на утри-мання апарата управління до загальних витрат підприємства Дозволяє судити про частку витрат на управління, динаміку їхньої зміни в часі Характеризує ефективність роботи тільки управлінського персоналу  
Впровадження науково-технічно-го про-гресу, грн. Розраховується як сумарний річний ефект від упровадження нової технології (виконання нових інвестицій) Характеризує стан упровадження нової техніки, технологій і інвестицій, тобто майбутню стратегію Не грає ролі в роботі збиткових чи нових підприємств  
Фондовіддача основних виробни-чих фондів, грн./грн. Відношення обсягу товарної продукції до вартості основ-них виробничих фондів Дозволяє судити про ефективність використання виробничих фондів, виробленої продукції в розрахун-ку на одиницю фондів Залежить від вартості продукції й інфляції, неповного заван-таження, простою устаткування чи завищеної вартості ОВФ  
1. Показники якості, результативності і складності праці  
Продук-тивність праці (виробі-ток на 1 праців-ника), грн./люд. Відношення обсягу випущеної продук-ції до загальної чисельності праців-ників, зайнятих у виробництві Характеризує частину продукції в розрахунку на 1 працівника і дозволяє судити про виробничий потен-ціал персоналу Допускає завищення витрат і чисельності працівників. Динаміка непорівняна в умовах інфляції  
Співвідношення темпів росту продуктивності праці і заробіт-ної плати, % Відношення при-росту продуктив-ності праці до приросту середньої заробітної плати Дозволяє судити про позитивний розвиток чи негативне співвідно-шення темпів росту («проїдання») Показує тільки динаміку, а не джерела тен-денцій. Залежить від вартості робочої сили і ціни товару  
Частота виробни-чого травма-тизму, % Відношення числа випадків виробни-чого травматизму до загальної чи-сельності персо-налу Характеризує стан охорони праці і техніки безпеки Фіксує тільки явні випадки виробничого травматизму. Залежить від факторів вироб-ництва і дотримання правил  
Втрати робочого часу на 1 працівника, люд.-дні Відношення сумар-них втрат часу через хворобу, простої і неявки до за-гальної чисельності персоналу Показує резерви ефективності у використанні праці персоналу Не фіксує внутрізмінні втрати робочого часу. Залежить від соціального забезпечення й охорони здоров'я  
Фонд оплати праці (заробітної плати), грн. Загальний фонд основної і додат-кової заробітної плати, що включається в собівартість продукції Дозволяє контро-лювати розміри і питому вагу оплати праці в собівартості продукції. Є базою для оподаткування Залежить від величини підприємства, товарної продукції і зовнішніх факторів  
Середня заробітна плата 1 праців-ника, грн./люд. Відношення загаль-ного фонду оплати праці до загальної чисельності персоналу Характеризує рівень оплати праці і динаміку її зміни по періодах часу Залежить від ціни продукції, інфляції і зовнішніх факторів (податки, монопольність та ін.)  
Якість праці персона-лу, бали або % Перший спосіб – відношення пито-мої ваги браку і рекламацій до за-гальної чисельності персоналу. Другий спосіб – експертна оцінка якості на засіданні правління по 5-бальній шкалі Застосовується в службах сервісу. Дозволяє пов’язати роботу персоналу з зовнішньою оцін-кою якості споживачами і клієнтами. Простота розрахун-ку, можливість по-рівняння підрозділів Фіксується тільки мала частина браку через неретельність і порушення. Суб'єктивізм експертних оцінок членів правління  
Плин-ність персона-лу, % Відношення числа звільнених праців-ників до загальної чисельності персо-налу Характеризує рі-вень стабільності трудового колек-тиву і роботу з персоналом Не включає частину звільнених по поважних причинах праців-ників (армія, переїзд і т. ін.) у показник плин-ності  
Рівень трудової дисципліни, порушення./люд. чи бали Відношення числа випадків порушен-ня трудової і вико-навчої дисципліни до загальної чи-сельності персо-налу. Інший варі-ант – експертна оцінка рівня дисципліни по 10-ти бальній шкалі Дозволяє судити про прогули, запіз-нення, неретельність у структур-них підрозділах. Другий варіант характеризується простотою розрахунку Складність числення через відсутність чіткої фіксації порушень в оперативній звітності. Другий варіант – суб'єктивізм оцінки
Співвід-ношення робітни-ків та служ-бовців, люд./люд. Відношення чи-сельності виробни-чого персоналу (ро-бітників) до чисел-ьності управлін-ського персоналу (службовців) Характеризує чис-ло робітників, які припадають на 1 службовця. Дозво-ляє судити про кваліфікацію персоналу і співвід-ношення двох головних категорій Залежить від галузевої специфіки, рівня комплексної механізації виробництва і кадрової політики
             

 

 

Надій-ність роботи персона-лу, частки або бали Перший спосіб – імовірність безвід-мовної роботи пер-соналу з мінімаль-ним числом від-хилень. Другий спосіб – експертна оцінка надійності правління підпри-ємством по 10-бальній шкалі Дозволяє прогно-зувати несприятливі періоди в роботі і збитки від відхи-лень. Простота роз-рахунку і можли-вість оцінки різних підрозділів Складність і великі витрати на розрахунок показників надійності. Суб'єктивність оцінок надійності і їхніх впливів на загальну ефективність
Рівномірність заванта-ження персона-лу, частки або бали Перший спосіб – відношення пито-мої ваги втрат і перевантажень до загальної трудоміс-ткості. Другий спосіб – експертна оцінка рівномірності на засіданні правління підприємства по 5-бальній шкалі Дозволяє судити про ступінь набли-ження до ідеаль-ного завантаження, рівній одиниці   Простота розра-хунку дозволяє по-рівнювати роботу різних підрозділів Вимагає створення нормативної бази і збору оперативної інформації про втрати і перевантаження.   Суб'єктивізм експертних оцінок і їхнього впливу на загальну ефективність
Коефіці-єнт труд. участі (КТУ) чи внеску (КТВ), частки Розраховується шляхом підсумову-вання з норматив-ною одиницею до-сягнень (знак +) чи недоглядів (знак -) у роботі Є комплексним показником, за яким можна судити про результати і якість праці персоналу Немає прямого зв'язку з кінцевими результатами виробництва. Суб'єктивізм оцінок визначається складом комісії (правління)
Соціально-психологічний клімат колективу, бали Встановлюється на основі конкретних соціологічних і психологічних досліджень за допомогою фахівців Дозволяє установити лідерів, мотива-цію, потреби, клі-мат і ефективність використання різ-них методів управ-ління, розробити рекомендації з по-ліпшення клімату Додаткові витрати на проведення досліджень. Неможливість поліпшення клімату у випадку незацікавленості керівництва

Читайте також:

  1. II. Вимоги безпеки перед початком роботи
  2. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  3. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  4. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  5. Internet. - це мережа з комутацією пакетів, і її можна порівняти з організацією роботи звичайної пошти.
  6. IV група- показники надійності підприємства
  7. IV. Вимоги безпеки під час роботи на навчально-дослідній ділянці
  8. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  9. VII. Прибирання робочих місць учнями (по завершенню роботи) і приміщення майстерні черговими.
  10. WEB - сайт підприємства в Інтернет
  11. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  12. Автопідприємства вантажних автомобілів




Переглядів: 1038

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ТЕМА 15. ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЕРСОНАЛУ | Курс 6 семестр

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.