Таблиця 15.3.1. Критеріальні показники ефективності роботи підприємства
Показник
| Спосіб розрахунку
| Переваги
| Недоліки
| |
|
|
|
| |
1. Показники економічної ефективності кінцевих результатів
| |
Балансо-вий прибуток, грн.
| Виторг від реаліза-ції продукції за ви-нятком собівартості, відбитий у бухгалтерському балансі
| Основний узагальнюючий показник, який відображає фінансові результати в грошовій формі
| Залежить від обсягу випуска продукції і рівня цін. Не засто-совується для збиткових підприємств
| |
Доход, грн.
| Виторг від реалі-зації продукції за винятком мате-ріальних витрат і амортизації
| Економічний показник додаткового продукту. Стимулює економію ресурсів
| Залежить від обсягу випуска продукції. Містить у собі фонд заробітної плати – видаткову статтю собівартості
| |
Собівар
тість, грн.
| Частина вартості, що включає витрати на спожиті засоби виробництва і на оплату праці
| Характеризує абсолютні розміри витрат на виробництво, зниження яких дає прибуток
| Не може слугувати порівняльним показником для різних підприємств
| |
Рівень рента-бельнос-ті, %
| Відношення при-бутку до вартості основних виробни-чих фондів (ОВФ) чи собівартості продукції
| Відносний показник кінцевого результату, який можна порівняти з рівнем інших підприємств
| При різній структурі ОВФ підприємств порівнянність утруднена. Не застосовується для збиткових підприємств
| |
Витрати на 1 грн. продук-ції, грн./грн.
| Відношення со
бівартості до вартості товарної продукції
| Показує структуру собівартості, прибутків чи збитків. Можна порівняти з будь-якими підприємст-вами
| Завищення цін на продукцію приз-водить до штучного зниження витрат і зростання прибутку
| |
Обсяг товарної продукції, грн.
| Вартість виробленої і реалізованої покупцю продукції за певний період
| Характеризує продаж виробленої продукції на ринку, тобто факт обміну «товар – гроші»
| Залежить від попиту та пропозиції товару і монополізації ринку виробником
| |
Якість продукції (відсоток браку чи реклама-цій), %
| Розраховується як відношення якісної продукції до загального обсягу товарної продукції
| Показує питому вагу браку і рекламацій в обсязі товарної продукції. Дозволяє впливати на технології виробництва
| Характеризує якість продукції в період гарантійного терміну і тільки по пред'явленню рекламацій
| |
Витрати на управ-ління під-приємством, грн./грн.
| Відношення сумар-них витрат на утри-мання апарата управління до загальних витрат підприємства
| Дозволяє судити про частку витрат на управління, динаміку їхньої зміни в часі
| Характеризує ефективність роботи тільки управлінського персоналу
| |
Впровадження науково-технічно-го про-гресу, грн.
| Розраховується як сумарний річний ефект від упровадження нової технології (виконання нових інвестицій)
| Характеризує стан упровадження нової техніки, технологій і інвестицій, тобто майбутню стратегію
| Не грає ролі в роботі збиткових чи нових підприємств
| |
Фондовіддача основних виробни-чих фондів, грн./грн.
| Відношення обсягу товарної продукції до вартості основ-них виробничих фондів
| Дозволяє судити про ефективність використання виробничих фондів, виробленої продукції в розрахун-ку на одиницю фондів
| Залежить від вартості продукції й інфляції, неповного заван-таження, простою устаткування чи завищеної вартості ОВФ
| |
1. Показники якості, результативності і складності праці
| |
Продук-тивність праці (виробі-ток на 1 праців-ника), грн./люд.
| Відношення обсягу випущеної продук-ції до загальної чисельності праців-ників, зайнятих у виробництві
| Характеризує частину продукції в розрахунку на 1 працівника і дозволяє судити про виробничий потен-ціал персоналу
| Допускає завищення витрат і чисельності працівників. Динаміка непорівняна в умовах інфляції
| |
Співвідношення темпів росту продуктивності праці і заробіт-ної плати, %
| Відношення при-росту продуктив-ності праці до приросту середньої заробітної плати
| Дозволяє судити про позитивний розвиток чи негативне співвідно-шення темпів росту («проїдання»)
| Показує тільки динаміку, а не джерела тен-денцій. Залежить від вартості робочої сили і ціни товару
| |
Частота виробни-чого травма-тизму, %
| Відношення числа випадків виробни-чого травматизму до загальної чи-сельності персо-налу
| Характеризує стан охорони праці і техніки безпеки
| Фіксує тільки явні випадки виробничого травматизму. Залежить від факторів вироб-ництва і дотримання правил
| |
Втрати робочого часу на 1 працівника, люд.-дні
| Відношення сумар-них втрат часу через хворобу, простої і неявки до за-гальної чисельності персоналу
| Показує резерви ефективності у використанні праці персоналу
| Не фіксує внутрізмінні втрати робочого часу. Залежить від соціального забезпечення й охорони здоров'я
| |
Фонд оплати праці (заробітної плати), грн.
| Загальний фонд основної і додат-кової заробітної плати, що включається в собівартість продукції
| Дозволяє контро-лювати розміри і питому вагу оплати праці в собівартості продукції. Є базою для оподаткування
| Залежить від величини підприємства, товарної продукції і зовнішніх факторів
| |
Середня заробітна плата 1 праців-ника, грн./люд.
| Відношення загаль-ного фонду оплати праці до загальної чисельності персоналу
| Характеризує рівень оплати праці і динаміку її зміни по періодах часу
| Залежить від ціни продукції, інфляції і зовнішніх факторів (податки, монопольність та ін.)
| |
Якість праці персона-лу, бали або %
| Перший спосіб – відношення пито-мої ваги браку і рекламацій до за-гальної чисельності персоналу.
Другий спосіб – експертна оцінка якості на засіданні правління по 5-бальній шкалі
| Застосовується в службах сервісу. Дозволяє пов’язати роботу персоналу з зовнішньою оцін-кою якості споживачами і клієнтами. Простота розрахун-ку, можливість по-рівняння підрозділів
| Фіксується тільки мала частина браку через неретельність і порушення. Суб'єктивізм експертних оцінок членів правління
| |
Плин-ність персона-лу, %
| Відношення числа звільнених праців-ників до загальної чисельності персо-налу
| Характеризує рі-вень стабільності трудового колек-тиву і роботу з персоналом
| Не включає частину звільнених по поважних причинах праців-ників (армія, переїзд і т. ін.) у показник плин-ності
| |
Рівень трудової дисципліни, порушення./люд. чи бали
| Відношення числа випадків порушен-ня трудової і вико-навчої дисципліни до загальної чи-сельності персо-налу. Інший варі-ант – експертна оцінка рівня дисципліни по 10-ти бальній шкалі
| Дозволяє судити про прогули, запіз-нення, неретельність у структур-них підрозділах. Другий варіант характеризується простотою розрахунку
| Складність числення через відсутність чіткої фіксації порушень в оперативній звітності. Другий варіант – суб'єктивізм оцінки
|
Співвід-ношення робітни-ків та служ-бовців, люд./люд.
| Відношення чи-сельності виробни-чого персоналу (ро-бітників) до чисел-ьності управлін-ського персоналу (службовців)
| Характеризує чис-ло робітників, які припадають на 1 службовця. Дозво-ляє судити про кваліфікацію персоналу і співвід-ношення двох головних категорій
| Залежить від галузевої специфіки, рівня комплексної механізації виробництва і кадрової політики
|
| | | | | | |
Надій-ність роботи персона-лу, частки або бали
| Перший спосіб – імовірність безвід-мовної роботи пер-соналу з мінімаль-ним числом від-хилень. Другий спосіб – експертна оцінка надійності правління підпри-ємством по 10-бальній шкалі
| Дозволяє прогно-зувати несприятливі періоди в роботі і збитки від відхи-лень.
Простота роз-рахунку і можли-вість оцінки різних підрозділів
| Складність і великі витрати на розрахунок показників надійності.
Суб'єктивність оцінок надійності і їхніх впливів на загальну ефективність
|
Рівномірність заванта-ження персона-лу, частки або бали
| Перший спосіб – відношення пито-мої ваги втрат і перевантажень до загальної трудоміс-ткості.
Другий спосіб – експертна оцінка рівномірності на засіданні правління підприємства по 5-бальній шкалі
| Дозволяє судити про ступінь набли-ження до ідеаль-ного завантаження, рівній одиниці
Простота розра-хунку дозволяє по-рівнювати роботу різних підрозділів
| Вимагає створення нормативної бази і збору оперативної інформації про втрати і перевантаження.
Суб'єктивізм
експертних оцінок і їхнього впливу на загальну ефективність
|
Коефіці-єнт труд. участі (КТУ) чи внеску (КТВ), частки
| Розраховується шляхом підсумову-вання з норматив-ною одиницею до-сягнень (знак +) чи недоглядів (знак -) у роботі
| Є комплексним показником, за яким можна судити про результати і якість праці персоналу
| Немає прямого зв'язку з кінцевими результатами виробництва. Суб'єктивізм оцінок визначається складом комісії (правління)
|
Соціально-психологічний клімат колективу, бали
| Встановлюється на основі конкретних соціологічних і психологічних досліджень за допомогою фахівців
| Дозволяє установити лідерів, мотива-цію, потреби, клі-мат і ефективність використання різ-них методів управ-ління, розробити рекомендації з по-ліпшення клімату
| Додаткові витрати на проведення досліджень. Неможливість поліпшення клімату у випадку незацікавленості керівництва
|