МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Обмін речовин - основа життя.Вступ. Харчування населення країни належить до найважливіших чинників, що визначають здоров'я нації, її потенціал та перспективи розвитку. Раціональне харчування є запорукою активного довголіття, підвищення стійкості організму до несприятливих впливів довкілля, забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, є, зрештою, ключовою умовою прогресу і якості життя. І все це слід розглядати щонайменше з трьох позицій - адекватності структури і масштабів споживання харчових продуктів потребам людини; безпекицих продуктів для організму; технологічної та економічної доцільностіїх виробництва і використання. Давньогрецькому філософу Сократові належить вислів: "Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити". Протягом багатьох тисячоліть людина намагалася прогодувати себе, щоб уціліти у смертельній боротьбі за існування. Спочатку вона несміливо користувалася лише тим, що давала їй природа. Але поступово навчилась підкоряти її собі, і, як відомо, досить ефективно. Поряд з іншими досягненнями людина опанувала складне мистецтво кулінарії. І.П. Павлов в одній із своїх робіт із фізіології травлення писав: "Недарма над усіма явищами людського життя панує турбота про насущний хліб. Вона є тим найдавнішим зв’язком, що з'єднує всіх живих істот, у тому числі й людину, зі всією навколишньою природою, їжа, що потрапляє в організм і тут змінюється, розпадається, вступає в нові комбінації й знову розщеплюється, уособлює собою життєвий процес у всьому його розмаїтті, від найелементарніших фізичних властивостей організму (як закон тяжіння, інерції тощо), аж до найвищих проявів людської натури". Сукупність усіх хімічних реакцій в живому організмі, що протікають під впливом ферментів, отримало назву обміну речовин. У процесі обміну речовин в організмі утворюється необхідна для життєдіяльності енергія, відбувається синтез різних хімічних сполук, що йдуть на побудову нашого тіла. Обмін речовин складається з двох протилежних процесів, що одночасно протікають. Перший - катаболізм, або дисиміляція, включає реакції, пов'язані з розпадом речовин, їх окисленням і виведенням з організму продуктів розпаду. Другий - анаболізм, або асиміляція , об’єднує всі реакції, що пов'язані з синтезом необхідних речовин, їх засвоєнням і використанням для росту, розвитку і життєдіяльності організму. Обмін речовин являє собою комплекс біохімічних і енергетичних процесів, що забезпечують використання харчових речовин для потреб організму і задоволення його потреб в пластичних та енергетичних речовинах. Харчові речовини - білки, жири, вуглеводи та інші високомолекулярні сполуки - піддаються в травному тракті гідролітичному розщепленню на простіші низькомолекулярні сполуки. Останні, потрапляючи в кров і тканини, піддаються подальшим перетворенням - аеробному окислюванню, окислювальному фосфорелірованню та ін. У процесі цих перетворень на ряду з окисленням до вуглекислого газу і води відбувається використання продуктів окислення для синтезу амінокислот і інших необхідних метаболітів. Таким чином, аеробне окислення поєднує в собі елементи розпаду і синтезу і є сполучною ланкою в обміні білків, жирів, вуглеводів та інших речовин. Обмін речовин властивий живим організмам, в неживих тілах складові їх атоми і молекули не заміняються. У цьому полягає докорінна відмінність живого від неживого. Обмін речовин являє собою безперервний , але все ж непомітний для нашого погляду процес. У середньому в людини кожні 80 днів змінюється половина всіх тканинних білків, ферменти печінки (у ній йдуть особливо інтенсивні реакції) оновлюються через 2-4 години, а деякі - навіть через кілька десятків хвилин. З обміном речовин нерозривно пов'язаний обмін енергії в організмі. Обмін енергії в організмі. Відповідно до першого закону термодинаміки, енергія не зникає і не з'являється знову. Живий організм повинен отримувати енергію в доступній для нього формі з навколишнього середовища і повертати середовищу відповідну кількість енергії у формі, менш придатній для подальшого використання. Організм постійно потребує енергії для виконання різного роду роботи - механічної (пересування тіла, серцева діяльність та ін.); електричної (створення різниці потенціалів в тканинах і клітинах); хімічної (синтез речовин) та ін. Первинним джерелом енергії для людини (як і для всього живого на Землі) служить сонячне випромінювання. Їжа утворюється завдяки тій же енергії Сонця. Початковою ланкою в харчовому ланцюзі є рослини, що акумулюють у процесі фотосинтезу сонячну енергію. Таким чином, вільна енергія для організму може надходити лише з їжею. Вона акумульована в складних хімічних зв'язках білків, жирів і вуглеводів. Для того, щоб звільнити цю енергію, поживні речовини спочатку піддаються гідролізу, а потім окисленню в анаеробних або аеробних умовах. Вся вільна енергія, яка вивільняється при окисленні поживних речовин, в кінцевому підсумку, перетворюється в теплову енергію. Тому завмер кількості теплової енергії, яку виділяє організм, є методом визначення енерговитрат організму. Одиниці виміру енерговитрат організму: кількість виділеної енергії згідно системі СІ (міжнародна система числення) слід виражати в Дж (1 Ккал = 4,19 КДж) або в ергах. Але в медичній практиці в нашій країні і за кордоном користуються одиницею калорія, або ккал. Так як енерговитрати - це потік енергії в одиницю часу, то найчастіше використовуються такі вимірювання як ккал/хвилину, ккал/год, ккал/добу. Таким чином, обмін речовин і енергією - це послідовне споживання, перетворення, використання, накопичення і втрата речовин і енергії протягом життя, що дозволяють організму самосохраняться, рости, розвиватися, адаптуватися до навколишнього середовища і самовідтворюватися. Читайте також:
|
||||||||
|