Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



ПІДБІР ЯЄЦЬ ДЛЯ ІНКУБАЦІЇ

Перед інкубацією яйця відбирають за зовнішніми ознаками і шля­хом просвічування на овоскопі. При зовнішньому огляді яєць врахо­вують їхню масу, форму, стан шкаралупи. Для інкубації слід відбира­ти яйця середньої маси для певного стада несучок і більші.

При просвічуванні враховують розміри і положення повітряної камери, стан градинок, положення і рухомість жовтка, наявність включень, стан шкаралупи. Яйця просвічують у затемненому примі­щенні за допомогою овоскопа І-11 або на міражному столі СМУА.

Інкубаційні яйця мають правильну форму, чисту і гладеньку шка­ралупу. Повітряна камера знаходиться в тупому кінці яйця або трохи зміщена в бік. Діаметр повітряної камери свіжого курячого яйця 1,5 см. Жовток в яйці займає центральне положення, але може бути тро­хи зміщений до повітряної камери.

Якість інкубаційних яєць має відповідати вимогам, зазначеним у таблиці 3.

Для визначення тих показників якості інкубаційних яєць, які не потребують їх розкриття (маса, форма, щільність, пружна деформа­ція) відбирають не менше 50 штук, для розкриття (вміст вітамінів, одиниця Хау, товщина шкаралупи) - не менще 10 штук яєць. Пробу яєць з партії беруть методом випадкового добору з різних ємностей тари. Оцінюють яйця в зоотехнічній лабораторії.

 


Таблиця 3 - Вимоги до якості інкубаційних яєць сільськогосподарської птиці

Показник Кури   Качки Гуси Індики Цесарки
Маса яйця для відтворення стада, г:          
племінного 52-70 70-95 130-220 75-100 38-50
промислового 50-73 68-100 120-130 70-105 36-52
Індекс форми, проц. 73-80 57-76 60-70 69-76 75-80
Висота повітряної камери мм, не більше 2,0-2,5 3,0-3,5 3,5-4,0 3,0-3,5 1,5
Щільність яйця, г/см3 не більше 1,080 1,080 1,095 1,080 1,125
Пружна деформація, мкм не більше 22-25 20-22 18-20 22-25
Товщина шкаралупи, мкм не менше 340-350 380-400 500-550 420-450
Одиниця Хау, не менше 75-80 75-80 80-85 70-76
Вміст у жовтку, мгк/г, не менше:          
каратиноїдів
вітаміну А 6-7 7-8 7-8 6-7
вітаміну В2 3-4 6-7 6-7 4-5
Заплідненість, проц. не менше 93-95 88-90 85-90 87-90
Виведення здорового молодняку, проц. не менше 75-80 70-75 65-70 65-70

Примітка.Для м'ясних курей батьківських форм допускається зниження виведення молодняку не більш як на 5%

Для отримання однорідного за масою та якістю добового молодняку, скорочення вивідного періоду, збільшення процента виведення молодняку та розширення діапазону використання яєць для інкубації за масою їх калібрують на яйцесортувальній машині або вручну на 2-3 вагові категорії (табл. 4).

4. Маса яєць (г) птиці різних видів за категоріями та інтервалами між закладками яєць (год)

Вид птиці Категорія Інтервали між закладками в інкубатор (год)
дрібні середні великі
Кури порід та кросів:
- яєчних 50-55 56-61 62-67
- м’ясних 50-57 58-65 66-73
Качки 68-77 78-85 86-95
Гуси порід:        
- легких 120-143 144-166 167-190
- важких 130-164 165-199 200-230
Індики 70-79 80-89 90-105
             

 

Брудні яйця миють не пізніше як через 2 години після знесення: спочатку занурюють у дезрозчин (0,5-1%-ий розчин хлораміну, 1,0-1,5%-ий розчин перекису водню, 0,2-0,5%-ний розчин дезоксону та ін.) з t =40-42С на 2-4 хвилини, а потім обробляють на машині для миття яєць (М-4, ЯМУ та ін.).

Укладка яєць у лотки та їх зберігання.Після добору яєць за зовнішнім виглядом та овоскопуванням їх укладають в інкубаційні лотки, які встановлюють на столі похило, а для більшої стійкості яєць їх встановлюють у шаховому порядку з використанням металевих обмежувачів (при неповному завантаженні). Ущільнювач з паперу застосовувати не слід.

Курячі, цесарині, перепелині та дрібні індичі і качиніяйця укладають у лотки вертикально гострим кінцем вниз, великі та середні качині та індичі – похило (30-40 0) або горизонтально. Яйця мускусних качок та гусей – горизонтально. Яйця від селекційної птиці укладають у лотки за номерами матерів або гнізд.

Після укладки яєць їх відправляють в інкубатор або на зберіганняу спеціальних приміщеннях – яйцескладах при t 8-12 С, відн. вологості повітря 75-85% та добрій їх вентиляції. У таких умовах тривалість зберігання:

- курячі та індичі – не більше 6 днів;

- качині – 8;

- гусячі та цесарині – 10 днів.

У племінних господарствах інкуб. яйця зберігають довше з застосуванням спеціальних методів тривалого зберігання яєць:

- зберігання до 15 діб при прогрівання яєць в інкубаторі не пізніше як через 3 дні після знесення при t = 37,5-38 С та відн. вологості повітря 55-70% протягом 5 годин;

- зберігання до 20-25 діб при прогрівання яєць в інкубаторі не пізніше як через 3 дні після знесення при t = 37,5-38 С та відн. вологості повітря 55-70% протягом 5 годин через кожні 5 днів зберігання;

- зберігання яєць протягом 20 діб у газонепроникній упаковці, що заповнена азотом з концентрацією 90-95%;

- зберігання яєць до 20 діб у озонованому середовищі (яйцескладі) з концентрацією озону на рівні 4-6 мг/ м3 повітря, одержаним шляхом електросинтезу з кисню повітря озонаторами.

Режим інкубації яєць. Умови, в яких яйця знаходяться під час інкубації (темп-ра, вологість, повітрообмін, положення яєць), називають режимом інкубації, якийзмінюється з віком зародка. При вірному режимі інкубації добре і своєчасне засвоєння поживних речовин яйця забезпечує дихання зародка.

Температура при інкубації є найбільш важливим фактором, що впливає на ріст, розвиток і життєздатність ембріонів. У І періоді інкубації більша потреба в кількості тепла для розвитку зародка, а у ІІ період – ембріони виділяють велику кількість фізіологічного тепла(отже, слід не допускати перегрівання яєць). Низька t інкубації затримує ріст і розвиток зародків… t для курячих яєць: у інкубаційній шафі 37,8-37,6 С, у вивідній – 37,2 С.

Вологість повітря значно впливає на водний обмін ембріонів, завдяки чому здійснюється обмін речовин в організмі. При підвищеній вологості випаровування вологи з яйця відбувається повільніше, що стримує розвиток ембріона. Відносна вологість від 57-61 до 48,52% відповідно при неповному і повному завантаженні.

Повітрообмін – необхідний фактор розвитку ембріонів (зародок, що розвивається поглинає кисень і виділяє СО2). Наявність у повітрі більше 1% СО2 призводить до уповільнення росту і підвищення загибелі ембріонів (каліцтва, неправильні положення ембріонів у яйцях).

Вентиляція повітря пов’язана з t і вологістю в інкубаторі. При посиленій вентиляції тепловіддачав яєць підвищується і навпаки.

Режим інкубації яєць залежить від схем закладок і типів інкубаторів.

При інкубації яєць качок, гусей та індиків їх охолоджують 2 рази на добу: з 13-го дня – качині та індичі, з 16-го – гусячі та мускусних качок і до перенесення їх у вивідний інкубатор. Для цього відкривають повністю двері шаф, витяжні і припливні витяжні заслінки, відключають печі і зволоження. Залежно від t зовнішнього повітря та віку ембріонів охолодження триває 20-60 хвилин. Ступінь охолодження яєць до 28-32 С. Для охолодження яєць застосовують також обприскування їх холодною водою за допомогою фарбопульта безпосередньо в лотках, розміщених у барабані інкубатора з додаванням марганцевокислого калію (0,1-0,3%) або хлораміну (0,5-1%).

Контроль роботи інкубаторів щогодини. У журнал записують t, відн. волог. повітря, положення заслінок і барабана.

Режим інкубації яєць селекційного стада той самий як і яєць промислового стада за винятком того, що t у вивідних шафах підвищують на 0,2-0,3 С, оскільки виведення молодняку від селекційної птиці проводиться індивідуально або родинне виведення з використанням окремих чашечок чи спеціальних коробочок, що розміщують у вивідних лотках. При виведенні молодняк мітять крилометками при індивідуальному виведені та маркують проколюванням (розрізанням) перетинки на ногах при груповому виведенні і розміщенні у вивідних лотках яєць окремо кожної лінії або їх поєднання.

Виведення молодняку. На прикінці інкубаційного періоду яйця перекладають з інкубаційних лотків у вивідні у горизонтальному положенні, що розміщують у вивідному інкубаторі. Дозволяється доповнювати лотки, проте слід не перевантажувати вивідні лотки.

Лотки у вивідному інкубаторі розміщують рівномірно в лівій та правій половині шафи, а якщо яєць мало для повного завантаження шафи то лотки розміщують у центрі, а вільні місця заповнюють порожніми лотками. Це необхідно для вірної циркуляції повітря.

Перед переведенням яєць у вивідні лотки проводять контрольну перевірку для визначення кількості живих ембріонів та характеру їх розвитку шляхом просвічування 3-4-х контрольних лотків.

На вивідний режим шафу переводять при масовому покльовуванні яєць. З метою запобігання випадання молодняку з лотків у вивідний період не слід відчиняти шафу, шторки оглядових вікон мають бути закритими, освітлення вимкнене, у вивідному залі - лише чергове освітлення.

Вибірку молодняку проводять по закінченні його виведення (табл. 5).

 



Читайте також:

  1. Аналітичний підбір математичної моделі.
  2. Індивідуальний облік яєчної продуктивності та інкубації яєць.
  3. Критерії роботоздатності та підбір вальниць котіння
  4. Облік, планування потреби й підбір кадрів
  5. Підбір обладнання теплового вузла
  6. Підбір персоналу
  7. Підбір персоналу
  8. Підбір тварин
  9. Підбір труб із встановленими коефіцієнтами запасу міцності
  10. Підбір устаткування
  11. Підбір учасників




Переглядів: 2728

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІНКУБАТОРІВ | Терміни проведення технологічних операцій при виведенні молодняку, діб

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.