МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Кондитерські вироби спеціального призначення
Кондитерські вироби дієтичного призначення (зі зміненим вуглеводним складом) призначені для споживання хворих цукровим діабетом, осіб з надлишковою масою тіла і ожирінням. Сьогодні серйозно проблемою в харчуванні населення економічно розвинутих країн став дефіцит мікронутрієнтів, що пов’язане з різким зниженням енерговитрат та зміною раціону харчування, який не забезпечує еволюційно сформовані фізіологічні потреби у цілому ряді незамінних харчових речовин. Ця проблема існує і в Україні. Особливу занепокоєність викликає дефіцит мікронутрієнтів у дитячому харчуванні. Ефективним способом ліквідації дефіциту мікронутрієнтів є збагачення ними харчових продуктів масового споживання до рівня, що відповідає фізіологічним проблемам людини. Кондитерські вироби є зручним об’єктом для збагачення раціону цими речовинами. До того ж сировина що використовується в цій галузі, містить незначну кількість мінеральних речовин і вітамінів, які в процесі технологічної обробки руйнуються. У цьому зв’язку збагачення кондитерських виробів не тільки доцільне, але й необхідне. Ефективним і економічно вигідним способом підвищення харчової цінності продуктів харчування є використання місцевих сировинних ресурсів. До таких ресурсів відносяться насіння сучасних селекційних сортів масляних культур сімейства хрестоцвітих - рапсу и рижика. Рослинне масло, яке отримують з насіння цих культур, насіння рапсу и рижика - залишається значна частина цінних інгредієнтів: білків, ліпідів, вуглеводів тощо. При певній переробці жмих може бути джерелом харчового білка. На теперішній час використовуються кондитерські вироби спеціального призначення – дієтичні і вітамінізовані. Дієтичними кондитерськими виробами називають такі солодкі продукти, при виготовлені котрих використовують замінники цукру. Дієтичні вироби призначені для харчування осіб з порушеннями обміну речовин або з профілактичною метою. В кондитерських виробах для діабетиків замість цукру використовують сорбіт, ксиліт або сахарин, а замість крохмалю – висівки, горіхові жмихи (карамель на ізомальті, цукерки на ксиліті, грильяж діабетичний на сорбіті, молочний на ксиліті або на сахарині тощо). До дієтичних відносяться також кулінарні вироби з морською капустою, пектином, кукурудзяною олією, фосфатидами тощо. Вітамінізованими являються звичайні кондитерські вироби (карамель, цукерки, мармелад, шоколад, але найбільше - драже), котрі додатково збагачені вітамінними препаратами. Читайте також:
|
||||||||
|