Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Основна

План

1. Склад і кількість приміщень будь-якого засобу розміщення

2. Розподіл приміщень готельного господарства на групи

3. Вестибюльна група приміщень

 

Технічні засоби навчання:

Інтерактивна дошка

Мультимедійний проектор

Персональний комп’ютер

Наочність:

Тематична презентація в Power Point.

Опорний конспект до лекції №1

 

Література

1. ДСТУ 4269-2003. Туристичні послуги. Класифікація готелів.

2. Байлик С.И. Гостиничное хазяйство : учебник / С.И. Байлик. - 2-е изд. - К. : Дакор, 2009. - 368 с. ()

3. Бойко М.Г. Організація готельного господарства : підручник / М.Г. Бойко, Л.М. Гопкало. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. - 494 с.

4. Головко О.М. Організація готельного господарства (тема 6.1-6.3).

5. Мальська М.П. Організація готельного обслуговування.

 

Викладач ___________ О.С.Дзяна

 

 

Питання 1.Склад і кількість приміщень будь-якого засобу розміщення

 

Найголовнішими функціональними приміщеннями розвинутого готелю є:

блок приймально- допоміжних приміщень ;

блок приміщень житлової групи ;

блок приміщень харчування;

блок приміщень адміністрації;

блок підсобних і господарських приміщень.

Всі перераховані блоки повинні бути взаємозалежні з урахуванням специфіки функціонального процесу. Залежно від типу готелю в її структуру можуть бути включені додаткові блоки.

 

 

 

Розміщення функціональних зон може бути різним, його характеризують такі основні схеми: фронтальна, поздовжня і концентрична.. Слід зазначити, що склад зон та їхня планувальна організація залежить від типу готелю

 

Рис. 5. Схеми функціональної організації приміщень вестибюльної групи: I - фронтальна, II - поздовжня, III - концентрична; 1 - вхід, 2 - приміщення вестибюля, 3 - ділянка вертикальних комунікацій, 4, 5, 6 - приміщення групи прийому, 7 - ділянка торгових кіосків, 8, 9 - ділянка поштово-телефонно-телеграфного зв'язку


 

Питання 2. Розподіл приміщень готельного господарства на групи

 

 

Функціональна організація приміщень вестибюльної групи повинна забезпечити раціональне взаємне розташування вертикальних комунікацій і входів , з тим , щоб рух основного людського потоку був найбільш коротким . Функціональний зв'язок між зонами і приміщеннями вестибюльної групи повинний виключити перетинання людських потоків .

У вестибюлях передбачаються такі основні зони: інтенсивного пішохідного руху , екстенсивного пішохідного руху , рекреаційна , допоміжна .

Блок приміщень житлової групи є основним у готелях будь-якого типу. Ці приміщення складають більше 50 % об'єму будівлі і являють собою житлові кімнати - номери , а також безпосередньо пов'язані з ними допоміжні і службові приміщення.

Готельний номер містить у собі майже всі елементи житла людини (крім кухні ) , тут повинне бути місце для відпочинку і сну , роботи , прийому гостей. У ньому є передня , шафа для одягу , санвузол.

Номери розташовуються на житлових поверхах, де знаходяться також приміщення для чергового персоналу, що обслуговує , загальної горизонтальної комунікації , вітальні, ліфтові або сходово - ліфтові холи. Основні вертикальні комунікації ( сходи і ліфти ) часто поєднують у єдиний сходово - ліфтовий вузол , розташування якого залежить багато в чому від форми плану житлових поверхів.

Як показує аналіз практики проектування та будівництва готелів, житлову частину проектують із прямокутною , компактною , атриумною та ускладненою формою плану. Готелі з прямо вугільної та ускладненою формою плану поширені більше , ніж з компактною і атриумною . На вибір форми плану впливають: містобудівні особливості ділянки будівництва , його розмір і форма , санітарно- гігієнічні та протипожежні вимоги , техніко - економічні міркування , а також творчий задум архітектора.

Прямокутна форма плану застосовується в будівлях готелів різної поверховості і протяжності . На основі прямокутних планів звичайно створюють лаконічні об'єми будинків у формі паралелепіпеда .

Компактна форма плану ( близька до кола, еліпса , квадрату , трикутнику ) більше властива багатоповерховим готелям баштового типу. Вузол вертикальних комунікацій при такому плануванні часто розташовується у центральній частині будівлі. Загальні поверхові коридори не розтягнуто ; відстані від вертикальних комунікацій до входів до усіх номерів відносно невеликі . Готелі з компактною формою плану доцільні на невеликих ділянках, що звільняються при реконструкції міст ; в районах , багатих зеленими насадженнями , при максимальному збереженні цих насаджень ; в складних грунтових умовах ( на гірських схилах , скельних грунтах тощо ) .

Ускладнена форма плану житлової частини має багато варіантів : « трилисники » , « хрестовини » ; різні криволінійні форми.

Зміна напрямку загальних горизонтальних комунікацій дозволяє уникнути враження монотонності коридору , що виникає в протяжних будівлях із прямокутною формою плану . Однак при складних изгибающихся формах плану не всі номери знаходяться в однакових умовах. Наприклад , в номерах , розташованих у внутрішніх кутах будівлі , погіршуються умови освітлення та інсоляції ( можливе затінення номерів , особливо розташованих у нижніх поверхах) , у ряді випадків не виключене «проглядання » номера з вікон інших приміщень.

Атриумна форма плану ( із внутрішнім двором , забудованим по периметру ) дозволяє розмістити на поверсі велике число номерів. Найчастіше у внутрішній замкнутий двір звертають загальні галереї або обслуговуючі приміщення. Іноді у внутрішній двір звернені номера. При орієнтації номерів у внутрішній двір готелю вони позбавляються видових якостей , погіршується ізоляція номерів від вікон , розташованих навпроти приміщень.

У всіх планувальних вирішеннях основним структурним елементом житлового поверху є номер . На основі аналізу практики проектування і будівництва готелів усе розмаїття номерів можна звести до наступних основних типів :

• однокімнатні номери на 1 людину ;

• однокімнатні номери на 2 особи;

• однокімнатні номери на 3 - 4 особи;

• номери з підвищеним комфортом з 2 -х кімнат і більше (люкси й апартаменти) .

Найбільшого поширення у світовій практиці отримали однокімнатні номери на одного і двох чоловік. Відповідно до ГОСТ 28681.4-95 в готелях одна зірка таких номерів має бути 60 % , дві зірки - 80 % , три і більше зірок - 100 %.

Вважається доцільним , що «люкси» і апартаменти мають складати 5 - 8 % номерів .

Сучасні номери , як правило , складаються з житлової кімнати ( або кімнат) , передньої , санітарного вузла. Із загальної площі однокімнатного номера житлова в основному займає більше 70 % , передня 12 - 15 % , санвузол - 13 - 22 %. (Мал. 14 ) .

Блок групи приміщень громадського харчування . Функціональна організація цієї групи приміщень вирішується з урахуванням категорійності готелів. У одно- зіркових готелях харчування гостей не передбачається . У двох - тризіркових повинні бути ресторани або кафе . У 4 і 5 -зіркових - ресторани , банкетні зали , бари , а в 5 -зіркових і нічні клуби.

Нічні клуби розраховані на показ видовищних програм і будуються звичайно за типом вар'єте з можливістю розміщення посадкових місць у вигляді амфітеатру , з танцювальним майданчиком , артистичними , приміщеннями для реквізиту , світлотехніки тощо Ресторан готелю включає в число своїх посадочних місць банкетні зали , що організовуються в ресторанній групі приміщень , однак число місць у банкетних залах нормується не більше 20 % загальної місткості ресторану.

Тенденція розглядати ресторанну групу приміщень у курортних і туристичних готелях як одне з місць можливого проведення дозвілля , зумовила появу в складі цієї групи таких нових типів ресторанів , як ресторани національної кухні , гриль -ресторани , вар'єте , винні та пивні погребки , танц -бари , бари - дискотеки та ін Такі підприємства харчування одержали найменування «розважального» і «цікавого» харчування. Тенденція до їх розвитку в туристичних і курортних готелях у даний час є досить перспективною .

Обідні зали в їдальнях і ресторанах варто проектувати місткістю не більше 250 місць , оскільки при більшій місткості створюється дискомфортна обстановка (шум, великий рух відвідувачів).

Кількість посадочних місць в буфетах визначається з розрахунку не менше 10 % місткості готелю . Раціонально їх розташовувати з добрим вертикальним або іншим зв'язком із блоком групи харчування .

Весь обслуговуючий групу харчування персонал повинен мати окремий вхід у готель зі своїм вестибюлем, роздягальнями, душовими, санвузлами, кімнатами відпочинку та адміністративно -господарськими приміщеннями .

Блок групи приміщень адміністрації розміщується зазвичай на першому або другому поверсі будівлі готелю . Приміщення адміністрації повинне мати зручний зв'язок із блоками приймально- допоміжних приміщень , житловими, харчування . До складу групи приміщень адміністрації входять кабінети директора та його заступників , головного інженера , керуючого справами ; кімнати відділу кадрів , планового відділу , відділу постачання , бухгалтерії , архіву тощо

У великих сучасних готелях передбачається приміщення для електронно -обчислювальних машин.

Всі адміністративні приміщення поєднуються в групи за функціональними ознаками :

• приміщення дирекції (кабінет директора, заст. Директора , приймальня ) ;

• приміщення інженерно -технічного персоналу (кабінет головного інженера і конторських приміщень інженерно -технічного персоналу);

• приміщення планово -економічного відділу (кабінет головного економіста і конторських приміщень) :

• приміщення бухгалтерії і каси (кабінет головного бухгалтера , конторські приміщення бухгалтерії , приміщення каси , прийомне приміщення перед касою ) ;

• приміщення відділу кадрів (кімнати начальника відділу та інспекторів ) .

У готелях на 50-400 чоловік площа адміністративного блоку обчислюється з розрахунку 0,12-0,18 м2 на одне ліжко- місце. Для більш великих готелів також установлені відповідні нормативи .

Блок приміщень культурно- масового обслуговування передбачається в основному в туристичних і курортних готелях. У готелях загального типу ця група приміщень відсутня. Блок цієї групи приміщень складається з оглядової зали , фойє - танцювального залу , бібліотеки , більярдної і віталень . У курортних готелях відповідно до завдання на проектування можуть передбачатися відкриті і закриті плавальні басейни , фінські лазні , зимові спортивні зали .

У готелях з високим рівнем комфорту передбачається також блок спортивно -рекреаційних приміщень , куди входять: універсальний зал для проведення конгресів , культурних заходів тощо, приміщення для секційних засідань , переговорів , експозиційний зал ( салон) для організації виставок , демонстрації творів мистецтва , призначених для продажу , сауна з баром і залом спортивних тренажерів , масажний зал , зал ігрових автоматів , кімната (зал) для настільного тенісу тощо

Блок підсобних і господарських приміщень мається на готелях будь-якого типу. Це приміщення обслуговуючого персоналу , різні побутові майстерні, склади , білизняні брудної і чистої білизни тощо У невеликих готелях (до 300 чол. ) Для них визначений норматив площі 0,33 - 0,39 м2 на одне ліжко- місце. Установлена ​​також норма на шафи ( білизняні ) у господарських кімнатах невеликих готелів : 0,06 - 0,04 м2 на одне місце ; на гардеробні шафи персоналу : 0,07 - 0,05 м2 на одну людину. Одним з найважливіших господарських приміщень готелю є центральні білизняні чистої і брудної білизни. Вони повинні бути самостійними , ізольованими один від одного приміщеннями . Центральна білизняна чистої білизни пов'язується вантажним ліфтом з поверховими білизняними . При ній передбачається місце для лагодження і прасування білизни. Центральна білизняна для брудної білизни пов'язується з поверховими білизнопроводом . Іноді приміщення для зберігання використаної білизни влаштовують у підвалі. Розміри білизняних кімнат визначаються будівельними нормами.

Велика увага приділяється розміщення та оснащення технічних приміщень і установок. У будинках великих багатоповерхових готелів для пристрою машинних і різних санітарно -технічних відділень відводиться цілий технічний поверх. Тут розміщуються бойлерні , приміщення для кондиціонування повітря , вентиляційні камери , приміщення для лічильників , акумуляторна , трансформаторні , а також ремонтні майстерні для енергетичної , санітарно- технічної , слюсарної , столярної та інших груп .


Питання 3. Вестибюльна група приміщень

Основним сполучною ланкою всіх груп приміщень готелю є блок приймально допоміжних приміщень з вестибюлем . Він створює перше враження про готелі. У цьому блоці здійснюються: прийом , оформлення і розміщення приїжджаючих, розрахунки з ними , видача різних довідок про готель , зберігання і транспортування багажу і т.д.

Функціональна організація приміщень вестибюльної групи повинна забезпечити раціональне взаємне розташування вертикальних комунікацій і входів , з тим , щоб рух основного людського потоку був найбільш коротким . Функціональний зв'язок між зонами і приміщеннями вестибюльної групи повинний виключити перетинання людських потоків .

У вестибюлі має дотримуватися чітке зонування, що зводить до мінімуму перелік потоків проживаючих, від'їжджаючих і приїжджаючих гостей , персоналу , епізодичних відвідувачів і шляхів доставки багажу до номерів і до автобусів.

У вестибюлях передбачаються такі основні зони: інтенсивного пішохідного руху , екстенсивного пішохідного руху , рекреаційна , допоміжна .

Зона інтенсивного пішохідного руху включає маршрут транзитного руху до ліфтів і сходів.

Зона екстенсивного пішохідного руху включає пішохідні підходи до допоміжних приміщень гардероба , торговельних кіосків, телефонів - автоматів і групи прийому . Нормативна площа вестибюля з гардеробом приймається 0,74 м2 на 1 місце.

У групі приміщень прийому знаходяться: черговий адміністратор , що веде облік зайнятих номерів , попередніх замовлень ; каса , де клієнтами проводиться оплата всіх наданих послуг , автоматично зареєстрованих на індивідуальних картках ; портьє, що веде облік ключів ( а по них присутність клієнтів) , видає кореспонденцію і виконує особисті доручення .

Допоміжна зона включає такі приміщення: відділення зв'язку , ощадну касу , транспортне агентство , перукарню , пункти прийому речей до ремонту , хімчистку і пральню , камеру зберігання .

Рекреаційна зона забезпечує короткочасний відпочинок від'їжджаючих і прибуваючих гостей .

Розміщення функціональних зон може бути різним , його характеризують такі основні схеми : фронтальна , поздовжня і концентрична (рис. 8 ) . Слід зазначити , що склад зон та їхня планувальна організація залежить від типу готелю .

У чотирьох і п'ятизіркових готелях передбачаються магазини і торгові кіоски. При вестибюлях повинні існувати спеціальні приміщення для сортування багажу , звідки він спеціальним ліфтом доставляється у відповідні житлові поверхи та номерів приїжджаючих і від'їжджаючих . З приміщень сортування багажу повинен існувати безпосередній доступ до під'їжджаючих і від'їжджаючих автобусів і автомобілів .

Розміщення допоміжних приміщень готелю навколо його основної ланки - вестибюля повинне передбачати можливість швидкого орієнтування прибуваючих , зорового контролю за відвідувачами і виключати можливі (у туристичних готелях ) скупчення груп туристів .

Велике значення має вибір місця установки ліфтів. Ліфти , як правило , компонуються групами по кілька в кожній. Місця розташування цих груп повинні забезпечувати найкоротші шляхи потрапляння до номерів ; у вестибюлі ліфти слід розташовувати так , щоб їх можна було легко знайти.

Коридори , як і вестибюль , формують першу уяву про готелі. Ширина коридору розраховується так , щоб у ньому легко могли розійтися дві людини з валізами в руках. Звідси необхідна ширина однобічного коридора не менше 1,3 - 1,4 м , а двостороннього - 1,6 - 2,0 м (якщо двері відкриваються усередину номера ) . Якщо ж двері відкриваються в коридор , ширина його відповідно збільшується.

Рекомендована номенклатура меблевих виробів приміщень вестибюльної групи

Найменування зони Склад зони Функція зони Меблі та обладнання Розміри меблів, см
Зона інтенсивного і екстенсивного пішохідного руху Вхід для відвідувачів Спеціальний вхід Розподіл людських потоків і багажу. Доставка і зберігання багажу Стелажі 70 см або на ширину камери схову
Зона прийому Приміщення гардеробу     Робоче місце порт'є Тимчасове зберігання одягу     Оформлення Реєстрація Розрахунок   Видача ключів Стелаж для гардеробу Стіл робочий Стійка –блок Робоче крісло Тумба для карток Шафа для сейфа Стіл-приставка Стенд для ключів Стенд для інформації Бар'єр-блок «Банк-каса» 45 х 80 (45 х 120) 60 х 150   45 х 154   45 х 45   40 х 80   50 х 70 42 х 110   80 х 10   80 х 10 154 х 157
Торгова зона Кіоски періодичної преси, сувенірний, тютюновий, парфумерний, аптечний. Відділення зв'язку Продажа товарів     Поштові операції Прилавок   Шафа для вітрини   Бар'єр-блок Робоче крісло Тумба для документів Шафа для сейфу 90 х 90 30 х 90     185 х 154 45 х 45 40 х 80   50 х 70
Рекреаційна зона Місце для відпочинку Відпочинок, очікування Диван Крісло Банкетка Журнальний столик Підставка для квітів 66 х 198 75 х 75 66 х 63 60 х120   63 х 68

Читайте також:

  1. II Основна частина
  2. II Основна частина
  3. II Основна частина
  4. II. Основна частина
  5. II. Основна частина
  6. II. Основна частина ЗАНЯТТЯ
  7. Головною особливістю драйвів є загальна мобілізація рухової системи організму, а основна властивість антидрайвів — демобілізація організму
  8. Договір — основна форма регулювання товарне-грошових відносин в агропромисловому комплексі
  9. Договори у рамках Світової організації торгівлі. Генеральна угода з тарифів і торгівлі товарами, основна мета та принципи ГАТТ
  10. Кислотно-основна класифікація катіонів.
  11. Конституція України – основна база правового забезпечення оперативно-розшукової тактики податкової міліції
  12. Корпорація як основна форма організації великих підприємств.




Переглядів: 6544

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
З робочого навчального плану | Агротехніка вирощування сіянців модрини

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.044 сек.