Найчастіше для щеплення плодових порід використовують окулювання. За два-три тижні до літнього окулювання підщепи добре поливають для кращого відставання кори і вирізують до висоти 15-20 см всі бічні розгалуження. Перед окулюванням землю розгортають і кореневу шийку протирають мішковиною. Живці, з яких зрізають вічка для окулювання, заготовляють з однорічних пагонів завдовжки 25-30 см з добре розвинених, морозостійких, високоврожайних та особливо декоративних дерев. Щоб зменшити випаровування, залишаючи лише частину листових черешків довжиною 1-1,5 см. До і під час окулювання живці зберігають у відрах з вогким мохом або водою, прикритими мішковиною. Окулювання можна проводити весною (весняне окулювання) ранньолітнє для кісточкових та літньо-осіннє для зерняткових та кісточкових. Окулювання проводять в ранні та вечірні години , коли немає спеки, з північної сторони на висоті 3-5 см.
Відомо кілька способів окулювання:
1.Під кору брунькою з щитком без деревини. (слива, черешня, вишня).
2.Під кору брунькою з деревиною ( щиток бруньки, окрім кори, камбію, має тонкий шар деревини (груша , яблуня).
3.Вприклад: бруньки з щитком, а з корою прямокутної форми – для горіха, каштана.
4. Камбію на камбій.
Після закінчення окулювання розпушують грунт на глибину 8-10 см.
Через 15-20 днів після окулювання проводять ревізію окулянтів. Якщо на вічку черешок від дотику відпадає – то вічко прижилося, якщо ж ні – роблять повторну окуліровку, але не пізніше, як за місяць до настання заморозків. В кісточкових прищеплені вічка обгортають землею повністю, у інших порід - лише до місця окулювання.
Всі інші способи щеплення використовують в основному весною на другий рік після перезимовки окулянтів.