Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Етапи розщеплення вуглеводів

Відділ травної системи Процеси перетравлювання
Ротова порожнина: Ферменти: · амілаза слини (клас гідролази) – α-амілаза (птіалін, діастаза); · мальтаза (α-глюкозидаза) – розщеплює мальтозу на дві молекули глюкози. рН = 6,8 – 7,2.
Шлунок: Дія амілази слини триває протягом 20 ‑30хв., поки харчова маса не набуде кислого характеру, інактивація ферменту амілази при рН 1,5 – 2 (оптимум дії рН=6,8 – 7,2).
Тонка кишка(основні процеси перетравлювання): Умови: · слабколужне середовище (рН=7 – 8); · велика кількість ферментів, що виділяються панкреатичним і кишковим соком: α-амілаза, мальтаза, сахараза, лактаза, декстриназа. Фермент декстриназа розщеплює 1,6-зв’язки в молекулах крохмалю і глікогену. Ферменти α-амілаза і декстриназа розщеплюють полісахариди та дисахариди з утворенням мальтози; Фермент сахараза розщеплює сахарозу до глюкози і фруктози; Фермент лактаза розщеплює лактозу до галактози і глюкози; Фермент мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози. Процеси перетравлювання здійснюються також на мембранах епітеліальних клітин слизової оболонки (пристінний, або контактний вид перетравлювання).
Нижні відділи тонкої кишки та товста кишка: Клітковина частково підлягає гідролітичному розщепленню під впливом ферментів (целюлаза, целобіаза) і β-амілази, які продукуються в основному мікроорганізмами в товстій кишці до целобіози і глюкози. Фермент целобіаза розщеплює целобіозу до глюкози. Решта клітковини виводиться з організму. Використання глюкози, що утворилася під час гідролізу клітковини: 1. потрапляє в кров і доставляється до різних органів і тканин організму; 2. для забезпечення процесів життєдіяльності мікрофлори кишечнику (глюкоза розкладається з утворенням карбонових кислот, які всмоктуються в кров, а також СН4, СО2, які виділяються з організму. В організмі людини значна кількість клітковини не розщеплюється, а виводиться з організму.

Після розщеплення полісахаридів до моносахаридів, вони (в основному у вигляді глюкози) через капіляри кишкових ворсинок потрапляють у кровоносну систему із током крові через ворітну вену доставляються в печінку. Проникнення моносахаридів крізь напівпроникну стінку кишок є складним фізіологічним актом, в якому поєднані активна робота ворсинок епітеліальних клітин, процеси осмосу, дифузії і фільтрації.

Процеси трансмембранного транспорту моносахаридів відбуваються за участю спеціальних переносників білкової природи. На зовнішній мембрані епітеліальних клітин утворюється комплекс моносахарид - переносник, який доставляється крізь мембрану всередину клітини. Тут комплекс розщеплюється і переносник транспортується у зворотному напрямі, а моносахариди потрапляє в кров’яне русло (енергозалежний процес, каталізатор ‑ аденозинтрифосфатаза активована іонами натрію, каталізує процес розкладу АТФ.). При цьому вивільняється енергія, необхідна для всмоктування моносахаридів.

Гексози всмоктуються швидше, ніж пентози, що зумовлено різними механізмами перенесення їх крізь мембрани клітин кишкового епітелію.

Певна кількість вуглеводів (4,5 ‑ 6,6 ммоль/л) постійно циркулює в крові та інших рідинах організму. Майже 90% всіх моносахаридів крові припадає на глюкозу (енергетичне джерело організму), також містяться фруктоза, пентози, які виявляють відновні властивості (глутатіон, сечова кислота, креатинін) – „цукор крові”.

 
 


Нормальний вміст глюкози в крові складає 80 – 90мг на 100мл крові.

 
 


Ä Перетворення глюкози в глікоген – забезпечує інсулін.

Ä Окислення глюкози з виділенням енергії ‑ забезпечує анаеробне та аеробне окислення (цьому процесу сприяє інсулін).

Ä Виділення глюкози через нирки – якщо її вміст перевищує 160мг на 100мл крові.

 
 


При недостатній кількості інсуліну гальмується процес надходження глюкози з крові до клітин організму, що спричиняє:

þ зростання концентрації глюкози в крові;

þ енергетичний голод клітин.

Організм компенсує нестачу енергії підвищеним розкладом жирних кислот і амінокислот, що спричиняє накопичення кислих кетонових тіл (ацетилоцтова кислота, ацетон, β-гідроксимасляна кислота). Внаслідок чого розвивається ацидоз, що викликає діабетичну кому, інколи з летальним наслідком.

Взаємоперетворення моносахаридів в організмі шляхом фосфорилювання за участю АТФ:

 

Фруктозо-6-фосфат гексозофосффатізомераза Глюкозо-6-фосфат


Глюкозо-6-фосфат + Н2О глюкозо-6-фосфатаза Глюкоза + Н3РО4

Існують два основні шляхи поповнення вмісту глюкози в організмі:

1. Всмоктування простих сахаридів (глюкози) в тонкій кишці.

2. Розкладання глікогену в печінці.

Фактори, що впливають на вміст цукру в крові:

a Печінка,яка виділяє в кров у середньому 3,5мг глюкози на 1кг маси тіла за 1хв. Виділення глюкози печінкою залежить від вмісту цукру, що потрапляє в печінку з кров’ю. При низькому вмісту цукру в крові печінка виділяє глюкозу в кров, а при високому – захоплює її і використовує для синтезу глікогену.


Читайте також:

  1. III. Етапи розробки програмного забезпечення
  2. Асортиментний процес включає три основних етапи: концентрацію, кастомізацію і розсіювання.
  3. Аудит фінансово-господарської діяльності бюджетних установ включає три етапи.
  4. Бізнес-моделювання в системі управління розвитком підприємства. Поняття та етапи формування бізнес-моделі
  5. Бюджетний процес, його поняття і складові етапи
  6. Виборчий процес і його етапи
  7. Види і форми спілкування. Етапи спілкування.
  8. Види, етапи і цілі кар'єри
  9. Виділяють три етапи розвитку ЗЕД в Україні.
  10. Визначення педагогічного спілкування, його специфіка. Структура педагогічного спілкування (етапи).
  11. Визначення та етапи становлення інвестиційного проекту.
  12. Всмоктування в травному каналі. Механізми всмоктування йонів натрію, води, вуглеводів, білків, жирів.




Переглядів: 18663

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 5. Обмін вуглеводів | Найважливіша функція печінки – підтримання сталого рівня глюкози у крові.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.