1. Перетравлювання та всмоктування вуглеводів в органзімі.
2. Взаємоперетворення моносахаридів в організмі.
3. Анаеробне перетворення вуглеводів. Гліколіз.
4. Аеробне перетворення вуглеводів. Цикл Кребса.
5. Біосинтез вуглеводів в організмі.
В організмі людини і тварин немає механізмів, здатних синтезувати вуглеводи з неорганічних речовин, подібно до зелених рослин., в яких відбуваються реакції фотосинтезу. Тому для забезпечення потреб організму необхідно постійне надходження їх з продуктами харчування. Основним джерелом вуглеводів для людини є харчові продукти рослинного походження (клітковина, сахароза, глюкоза) та продукти тваринного походження. Вуглеводи, які потрапляють в організм людини у вигляді дисахаридів і полісахаридів не можуть використовуватися безпосередньо. Засвоєння цих речовин стає можливим лише після їх розщеплення до моносахаридів.