Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Класифікація методів контролю якості продукції

Методи контролю якості продукції. Облік браку

На промислових підприємствах застосовують різні види контролю, що класифікуються за наступними ознаками.

1 За характером і стадіям здійснення:

- ЛІТУЧИЙ - неперіодичний контроль - оперативна перевірка дотримання встановленої технології;

- ПОСТІЙНИЙ - систематичний - за кожним виробом і за операціями. Він має 4 форми:

- попередній контроль - перевірка якості предметів і засобів праці до початку роботи,

- міжопераційний - перевірка після кожної операції,

- подетальний - після закінчення виготовлення деталі,

- повузловий і усього виробу - перевірка експлуатаційної придатності закінченого виробу.

2 За ступенем охоплення об'єктів контролю:

- суцільний (кожного виробу) - одиничне виробництво,

- вибірковий (з партії - представника) - дрібносерійне, серійне виробництво,

- статистичний (математичний аналіз) - масове, багатосерійне виробництво.

Розглянемо СТАТИСТИЧНИЙ метод контролю.

Для масового і багатосерійного виробництва систематичний контроль не завжди можливий. Наприклад, різьблення нарізається 3 сек. на дрібному болті, а її перевірка калібрами - 25-30 сек. Тому застосовується статистичний метод контролю.

Під статистичним регулюванням технологічного процесу розуміється коректування його параметрів у ході виробництва за допомогою вибіркового контролю виготовленої продукції для забезпечення необхідної якості і попередження браку.

Існує кілька статистичних методів контролю. У машинобудуванні одержав поширення метод середніх значень і розмахів.

Основа методу: з потоку продукції через 1 -2 години робляться вибірки, тобто відбирають по 3:10 деталей. Відібрані деталі виміряються. На підставі даних вимірів графічно зображується крива розподілу значень. Визначається середнє арифметичне значення розміру, розмах варіювання. Якщо обмірювані деталі вибірки не виходять за границі розмаху варіювання, процес протікає задовільно. При виході значень вимірів за границі розмаху розміру, технологічний процес зупиняють і устаткування лагодять або з'ясовують причини відхилень.

Метод контролю нескільких ознак

У випадку, якщо ознаки якості неможливо визначити кількісно, використовують метод контролю ЗА ЧАСТКОЮ БРАКУ: у поточній вибірці визначається процент дефектних виробів (ризики, подряпини, тріщини, ум'ятини, перекоси). У випадку перевищення цього процент частки браку, що допускається, дається сигнал про необхідність коректування техпроцесу.

Кожний з цих видів контролю може виконуватися 2 методами:

- часткової перевірки - перевірка відповідності деяким ТУ, наприклад, дослідження на повзучість, паралельність, соосність.

- повної перевірки - відповідність усім ТУ.

3 За місцем здійснення:

- у робочого місця;

- на стаціонарному контрольному пункті й у лабораторіях;

- на складальному стенді;

- на монтажній площадці в споживача.

4 За способом виконання контрольних операцій:

- ручний ¾ вимірювальними інструментами: циркулями, лінійками, індикаторами, шаблонами);

- механізований, за допомогою контрольних установок, стендів стаціонарних приладів.

Облік і аналіз браку

Облік браку в машинобудуванні виконується за наступними групами:

1 За винуватцями браку:

- робітники, адміністрація, наладчики, заводи-постачальники, конструктори, технологи.

2 За видами браку:

- не відповідність розмірів;

- дефекти заготівель (тріщини, раковини, пухкість);

- брак, викликаний релаксацією залишкових напруг у деталі (короблення, овальність, кривизна), до 60% у машинобудуванні;

- неякісність зварених швів.

3 Через брак:

- недбалість на робочому місці;

- неправильна конструкція виробу, неточна технологія;

- несправність устаткування.

Брак буває поправний і непоправний.

Аналіз браку має велике значення не тільки для виробничників, але і для конструкторів, технологів і науково-дослідних працівників.

На підприємстві складається класифікатор можливого браку, у якому відзначаються шляхи його усунення на етапах виробничого процесу. Проблемні питання причин браку виносяться в тематичний збірник заводу з наукових розробок, залучаються НДІ для рішення проблеми.


Читайте також:

  1. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  2. H) інноваційний менеджмент – це сукупність організаційно-економічних методів управління всіма стадіями інноваційного процесу.
  3. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  4. IV. Питання самоконтролю.
  5. V. Класифікація і внесення поправок
  6. V. Класифікація рахунків
  7. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  8. Автоматизація контролю та діагностування вузлів РЕА
  9. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  10. АЛЬТЕРНАТИВНІ ПІДХОДИ ДО ВИДІЛЕННЯ МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ
  11. Аналіз асортименту й структури випуску продукції.
  12. АНАЛІЗ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ




Переглядів: 2483

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Показники якості продукції | Цехові ВТК

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.011 сек.