Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Показники рівня кооперування

Кооперування

Кооперування - виробничі зв'язки підприємств по спільному виробництву кінцевої продукції

Кооперування - випливає зі спеціалізації галузей і підприємств на виготовлення окремих заготівель, деталей і агрегатів для машин, устаткування, інших виробів.

Процеси кооперування - це постачання комплектуючих напівфабрикатів і виконання робіт для потреб визначеного виробництва; зв'язок постачальника з визначеними покупцями даного виду продукції; робота постачальників на визначених споживачів, що виготовляють готову продукцію чи продовжують формувати напівфабрикат.

ВИДИ І ФОРМИ ВИРОБНИЧОГО КООПЕРУВАННЯ:

- за галузевою ознакою: міжгалузеве і внутрішньогалузеве;

- за територіальною ознакою: внутрірайонне, міжрайонне, міждержавне;

- за виробничою базою: потужності неспеціалізованих виробництв;

- потужності спеціалізованих виробництв;

- за предметом кооперування: подетальне, технологічне, агрегатне, функціональне (виконання визначеного виду послуг);

- за участю підприємства в системі кооперування: на сторону, двостороннє, з боку.

Основні:

- коефіцієнт кооперування - відношення вартості заготівель, полуфабрикатів, покупних виробів, одержуваних по кооперації, Ск до загальних витрат підприємства на виготовлення товарної продукції (по повній заводській собівартості Сп):

 

Кк = Ск / Сп;

- число підприємств-суміжників, що поставляють напівфабрикати і комплектуючі вироби даному підприємству.

Додаткові показники:

- питома вага міжрайонних См і внутрірайонних Св кооперованих постачань у загальній вартості всіх постачань:

 

Кв = Св / (Св + См);

Км = См / (Св + См);

 

- середній радіус кооперування Rк:

Rк = (S r Q ) / SQ,

 

де r - окремі відстані постачань, км;

Q - обсяг кооперованих постачань на відповідні відстані.

- питома вага галузевих З і міжгалузевих Смо кооперованих постачань у загальній сумі постачань:

- коефіцієнт внутрішньогалузевого кооперування:

 

Ко = З / (З+ Смо);

 

- коефіцієнт міжгалузевого кооперування: :

 

Кмо = Смо / (З+ Смо);

 

- абсолютний обсяг і вартість транспортних витрат по кооперації.

Переваги кооперованих зв'язків:

- посилення суспільного характеру виробництва;

- поліпшення якості продукції внаслідок зменшення номенклатури виробів (спеціалізації),виготовлених на одному підприємстві;

- поліпшення техніко-економічних показників роботи підприємства.

Недоліки:

- ускладнення зв'язків між спеціалізованими виробництвами;

- залежність від постачальників;

- додаткові транспортні витрати на перевезення сировини і готової продукції.


Читайте також:

  1. Internet. - це мережа з комутацією пакетів, і її можна порівняти з організацією роботи звичайної пошти.
  2. IV група- показники надійності підприємства
  3. V Процес інтеріоризації забезпечують механізми ідентифікації, відчуження та порівняння.
  4. V Розвиток кожного нижчого рівня не припиняється з розвитком вищого.
  5. VI. Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня завдань.
  6. VI. Система навчаючих завдань для перевірки кінцевого рівня завдань.
  7. Абсолютні показники фінансової стійкості
  8. Абсолютні показники фінансової стійкості та її типи
  9. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  10. Автоматизація водорозподілу на відкритих зрошувальних системах. Методи керування водорозподілом. Вимірювання рівня води. Вимірювання витрати.
  11. Аналіз і оцінка рівня соціальної відповідальності бізнесу
  12. Аналіз рівня економічної безпеки підприємства




Переглядів: 1505

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Основні показники спеціалізації | Комбінування

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.