Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Контроль забруднення сировини на харчових підприємствах

З огляду на трагічні наслідки аварії на Чорнобильській станції у 1986 р., Верховна Рада України у 1998 р. прийняла закон “Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань”. Цей закон спрямований на забезпечення захисту життя, здоров’я та майна людей від негативного впливу іонізуючих випромінювань, спричиненого практичною діяльністю, а також, зокрема, у випадках радіаційних аварій і т. і.

Нормування опромінення базується на трьох основних принципах радіаційної безпеки: не перевищення встановленої основної дозової межі, усунення будь-якого невиправданого опромінення, зниження дози опромінення до якомога нижчого рівня.

Розрізняють три рівні дії іонізуючих випромінювань: соматична (хронічна або гостра променева хвороба), генетичні порушення та пороговий рівень дози. Перший рівень захворювань найдослідженіший і найуспішніше прогнозується і лікується. Третій рівень найскладніший і найсуперечливіший. Останніми роками значна частина вчених схиляється до того, що навіть найменша доза опромінення – шкідлива. Науковий комітет з дії атомної радіації ООН у своїх висновках щодо цього питання спирається на два основні положення: 1) відсутня жодна порогова доза, за якої був би відсутній ризик захворювання; 2) вірогідність або ризик захворювання зростає прямо пропорційно дозі опромінення.

На забруднених радіонуклідами після аварії на ЧАЕС територіях України розташовані і випускають продукцію 80 харчових підприємств.

Для усунення небезпеки опромінення населення підвищеними дозами радіації необхідне проведення широких заходів з організації дозиметричного контролю на всій території України і насамперед на підприємствах харчової і переробної промисловості. Вміст радіонуклідів у продуктах харчування регламентується Державними гігієнічними нормативами „Допустимі рівні вмісту 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді” (ДР-97). Спеціальною технологічною обробкою сировини досягається значне зниження вмісту цих радіонуклідів у кінцевих продуктах харчування. Також велика увага приділяється розробці спеціальних продуктів харчування профілактичного призначення, що мають радіозахисну дію, особливо це стосується випуску дитячих харчів.

Питання для самоконтролю:

1. Наведіть характеристику та основні властивості іонізуючого випромінювання.

2. Що таке період напіврозпаду?

3. Які нормативні документи спрямовані на забезпечення захисту іонізуючого випромінювання?



Читайте також:

  1. III. Контроль знань
  2. III. КОНТРОЛЬ і УПРАВЛІННЯ РЕКЛАМУВАННЯМ
  3. POS -Інтелект - відеоконтроль касових операцій
  4. V. Антропогенне забруднення навколоземного простору.
  5. VII Контроль постачальника
  6. Акустичний контроль приміщень через засоби телефонного зв'язку
  7. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  8. Аналітичний огляд використання вторинної сировини і відходів
  9. Антропічні аспекти. Забруднення та самоочищення геосистем
  10. Антропогенне забруднення природного середовища. Джерела забруднень
  11. Антропогенні забруднення біосфери
  12. Асиміляція харчових інгредієнтів, мікрофлори товстої кишки.




Переглядів: 578

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Активність. Закон радіоактивного розпаду | Загальна характеристика техногенних небезпек

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.