Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Що використовуються на харчових підприємствах

Характеристика і класифікація хімічних речовин.

Лекція 6 ХІМІЧНІ НЕБЕЗПЕКИ

Сильнодіючі отруйні речовини (СДОР),

Нині відомо понад 9 млн речовин, з яких 60 тис. широко застосовуються, з них 5500 – у вигляді харчових домішок, 4000 – ліків, 1500 – препарати побутової хімії. На міжнародному ринку щорічно з’являється від 500 до 1000 нових хімічних сполук і сумішей. Можливість забруднення хімічними сполуками навколишнього середовища все більше зростає.

Ситуацію на ринку хімічних сполук погіршує ще й те, що рівень досліджень безпечності різних хімічних речовин набагато відстає від рівня їх впровадження у виробництво.

Шкідливою речовиною називають речовину, яка у процесі контактування з організмом людини у разі порушення вимог безпеки може спричинити виробничі травми, професійні захворювання або відхилення стану здоров’я.

Всі хімічні сполуки можуть класифікуватися за такими ознаками: практичне використання, характер впливу, дія на людину, гранично допустима концентрація.

Хімічні сполуки поділяються:

залежно від практичного використання: на промислові отрути, отрутохімікати, лікарські засоби, побутові хімікати, біологічні (рослинні, тваринні) отрути, бойові отруйні речовини;

за характером впливу на людину: на канцерогенні, мутагенні, подразнювальні, загально токсичні, задушливі, наркотичні;

за дією на людину: на загальної (всмоктування отрути в кров) та місцевої (запалення, подразнення, опіки то що) дії.

Для виключення незворотних біологічних ефектів та професійних захворювань введено поняття „гранично допустима концентрація” – така концентрація хімічних речовин в повітрі, яка за щоденної тривалості робочого дня, але не більше 41 год на тиждень протягом всього робочого стажу не може викликати відхилень у стані здоров’я у процесі роботи або у віддалені терміни життя сьогоднішнього і наступного поколінь.

Шкідливі хімічні речовини за гранично допустимих концентрацій (ГДК) поділяються на:

надзвичайно небезпечні – (менше 0,1 мг/м3);

високонебезпечні (0,1-1,0 мг/м3);

помірнонебезпечні (1,0-10 мг/м3);

малонебезпечні (більше 10 мг/м3).

Отруйні властивості можуть проявляти практично всі речовини, але до отрут прийнято відносити лише ті, які впливають на людину у звичайних умовах та у невеликій кількості.

У медичній практиці використовується класифікація хімічних речовин за способом їх надходження в організм: через дихальні шляхи, через травний тракт, через неушкоджену шкіру, ін’єкційні отруєння.

Практика показує, що 80% шкідливих речовин надходить в організм людини з їжею, 4,7 – з водою, 0,3 – з повітрям. Однак більшість випадків професійних захворювань і отруєнь (80 – 90%) пов’язані з надходженням токсичних речовин головним чином через дихальні органи.

Здебільшого підприємства харчової і переробної промисловості (м’ясокомбінати, молокозаводи, пивзаводи) використовують такі СДОР, як аміак, хлор, мінеральні кислоти. Так, „Київський м‘ясокомбінат” (вул. Зрошувальна, 5) зберігає і використовує 150т аміаку; ВАТ „Галактон” (вул. М. Раскової, 4) – 25т аміаку; ВАТ „Київський холодокомбінат №3” (вул. Сагайдака, 114) – 30т аміаку; АТ „Перший Київський молочний завод” (вул. Жилянська, 47) – 6т аміаку; АТ „Оболонь” (вул. Богатирська, 3) – 42т аміаку; „Київська кондитерська фабрика” (пр-кт Науки, 1) – 4,5т аміаку; ЗАТ „Завод шампанських вин” (вул. Сиренька, 27) – 1,5т аміаку; ККЗ „Росинка” (вул. Е. Потьє, 6) – 5т аміаку.

Для безперебійної роботи підприємств їх необхідний запас зберігається у спеціальних місткостях, не виключена у будь-який час можливість руйнування яких з викидом СДОР. Ліквідація наслідків такої аварії передбачає негайне оповіщення виробничого персоналу, відповідних рятувальних служб і населення. Із зони аварії виводяться сторонні особи, зона оточується, усуваються джерела відкритого вогню, починаються дегазаційні роботи, СДОР перекачується у цілу місткість.


Читайте також:

  1. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  2. Асиміляція харчових інгредієнтів, мікрофлори товстої кишки.
  3. Аудит на підприємствах з комп’ютеризованим бухгалтерським обліком
  4. В плануванні й організації наукових досліджень в економіці використовуються програмно-цільові методи.
  5. В плануванні й організації наукових досліджень в економіці використовуються програмно-цільові методи.
  6. Види аналізів, які використовуються для атрибуції предмета.
  7. Види зварювання, що використовуються для зварювання арматурної сталі.
  8. Види і структура внутрішніх правовідносин у приватних аграрних підприємствах кооперативного і корпоративного типів.
  9. Види прибутку які використовуються в аналізі та плануванні
  10. Види стратегічних змін на підприємствах
  11. Використання маркетингу на вітчизняних і закордонних підприємствах.
  12. Вимоги до показників, що використовуються в контролі




Переглядів: 766

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вплив виробничої та побутової діяльності людини на довкілля | Дія на людину важких металів, отрутохімікатів та СДОР

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.