Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Що використовуються на харчових підприємствах

Характеристика і класифікація хімічних речовин.

Лекція 6 ХІМІЧНІ НЕБЕЗПЕКИ

Сильнодіючі отруйні речовини (СДОР),

Нині відомо понад 9 млн речовин, з яких 60 тис. широко застосовуються, з них 5500 – у вигляді харчових домішок, 4000 – ліків, 1500 – препарати побутової хімії. На міжнародному ринку щорічно з’являється від 500 до 1000 нових хімічних сполук і сумішей. Можливість забруднення хімічними сполуками навколишнього середовища все більше зростає.

Ситуацію на ринку хімічних сполук погіршує ще й те, що рівень досліджень безпечності різних хімічних речовин набагато відстає від рівня їх впровадження у виробництво.

Шкідливою речовиною називають речовину, яка у процесі контактування з організмом людини у разі порушення вимог безпеки може спричинити виробничі травми, професійні захворювання або відхилення стану здоров’я.

Всі хімічні сполуки можуть класифікуватися за такими ознаками: практичне використання, характер впливу, дія на людину, гранично допустима концентрація.

Хімічні сполуки поділяються:

залежно від практичного використання: на промислові отрути, отрутохімікати, лікарські засоби, побутові хімікати, біологічні (рослинні, тваринні) отрути, бойові отруйні речовини;

за характером впливу на людину: на канцерогенні, мутагенні, подразнювальні, загально токсичні, задушливі, наркотичні;

за дією на людину: на загальної (всмоктування отрути в кров) та місцевої (запалення, подразнення, опіки то що) дії.

Для виключення незворотних біологічних ефектів та професійних захворювань введено поняття „гранично допустима концентрація” – така концентрація хімічних речовин в повітрі, яка за щоденної тривалості робочого дня, але не більше 41 год на тиждень протягом всього робочого стажу не може викликати відхилень у стані здоров’я у процесі роботи або у віддалені терміни життя сьогоднішнього і наступного поколінь.

Шкідливі хімічні речовини за гранично допустимих концентрацій (ГДК) поділяються на:

надзвичайно небезпечні – (менше 0,1 мг/м3);

високонебезпечні (0,1-1,0 мг/м3);

помірнонебезпечні (1,0-10 мг/м3);

малонебезпечні (більше 10 мг/м3).

Отруйні властивості можуть проявляти практично всі речовини, але до отрут прийнято відносити лише ті, які впливають на людину у звичайних умовах та у невеликій кількості.

У медичній практиці використовується класифікація хімічних речовин за способом їх надходження в організм: через дихальні шляхи, через травний тракт, через неушкоджену шкіру, ін’єкційні отруєння.

Практика показує, що 80% шкідливих речовин надходить в організм людини з їжею, 4,7 – з водою, 0,3 – з повітрям. Однак більшість випадків професійних захворювань і отруєнь (80 – 90%) пов’язані з надходженням токсичних речовин головним чином через дихальні органи.

Здебільшого підприємства харчової і переробної промисловості (м’ясокомбінати, молокозаводи, пивзаводи) використовують такі СДОР, як аміак, хлор, мінеральні кислоти. Так, „Київський м‘ясокомбінат” (вул. Зрошувальна, 5) зберігає і використовує 150т аміаку; ВАТ „Галактон” (вул. М. Раскової, 4) – 25т аміаку; ВАТ „Київський холодокомбінат №3” (вул. Сагайдака, 114) – 30т аміаку; АТ „Перший Київський молочний завод” (вул. Жилянська, 47) – 6т аміаку; АТ „Оболонь” (вул. Богатирська, 3) – 42т аміаку; „Київська кондитерська фабрика” (пр-кт Науки, 1) – 4,5т аміаку; ЗАТ „Завод шампанських вин” (вул. Сиренька, 27) – 1,5т аміаку; ККЗ „Росинка” (вул. Е. Потьє, 6) – 5т аміаку.

Для безперебійної роботи підприємств їх необхідний запас зберігається у спеціальних місткостях, не виключена у будь-який час можливість руйнування яких з викидом СДОР. Ліквідація наслідків такої аварії передбачає негайне оповіщення виробничого персоналу, відповідних рятувальних служб і населення. Із зони аварії виводяться сторонні особи, зона оточується, усуваються джерела відкритого вогню, починаються дегазаційні роботи, СДОР перекачується у цілу місткість.


Читайте також:

  1. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  2. Асиміляція харчових інгредієнтів, мікрофлори товстої кишки.
  3. Аудит на підприємствах з комп’ютеризованим бухгалтерським обліком
  4. В плануванні й організації наукових досліджень в економіці використовуються програмно-цільові методи.
  5. В плануванні й організації наукових досліджень в економіці використовуються програмно-цільові методи.
  6. Види аналізів, які використовуються для атрибуції предмета.
  7. Види зварювання, що використовуються для зварювання арматурної сталі.
  8. Види і структура внутрішніх правовідносин у приватних аграрних підприємствах кооперативного і корпоративного типів.
  9. Види прибутку які використовуються в аналізі та плануванні
  10. Види стратегічних змін на підприємствах
  11. Використання маркетингу на вітчизняних і закордонних підприємствах.
  12. Вимоги до показників, що використовуються в контролі




Переглядів: 347

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Вплив виробничої та побутової діяльності людини на довкілля | Дія на людину важких металів, отрутохімікатів та СДОР

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.