Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Оплата праці керівників та спеціалістів.

Посадові оклади керівників і спеціалістів можна встановлювати залежно від обсягу реалізації продукції або від валового доходу.

Посадові оклади керівників і спеціалістів сільськогосподарських підприємств встановлюють в залежності від середньорічного фактичного обсягу реалізації сільськогосподарської продукції за попередні п’ять років. Для робітників, які відповідають за роботу однієї з галузей господарства (рослинництво або тваринництво), посадові оклади можуть встановлюватись за реалізовану продукцію цієї галузі. При цьому для робітників галузі рослинництва в обсяг реалізації можна включати вартість кормів, вироблених для внутрігосподарських потреб.

Річна сума заробітної плати розраховується виходячи з посадових окладів керівників, спеціалістів і службовців, включаючи посадові оклади по не заміщених посадах, і середньорічного обсягу реалізації (виробництва) продукції за попередні п’ять років. Середньорічний обсяг реалізації (виробництва) сільськогосподарської продукції за попередні п’ять років визначається за річним звітом (для господарства) і даними бухгалтерського обліку (по підрозділу).

В господарствах, де обсяг реалізації на 50 % і більше перевищує показники, встановлені для господарств і групи, посадові оклади робітників можуть бути підвищені на 10-15 %.

Посадові оклади замісників і головного бухгалтера встановлюються в межах 80-90 % посадового окладу керівника господарства.

Якщо керівник робітників, спеціалістів і службовців середньої ланки включають у склад підрядного колективу, то оплата їх праці проводиться за нормативами (розцінками), які встановлені для членів підрядного колективу. В цьому випадку в річний фонд оплати підрядного колективу при розрахунках нормативів (розцінки) за продукцію включається їх річний фонд оплати раці за встановленими посадовими окладами.

У сучасних умовах вимогам виробництва найповніше відповідає такий критерій оцінки праці керівників і спеціалістів, як валовий доход, в якому враховується не тільки кількість і якість виробленої продукції, а й витрати на її виробництво.

Важливим фактором, що впливає на результати господарювання, є грунтово-кліматичні умови: кількість сонячної енергії, атмосферних опадів і особливо якість головного засобу сільськогосподарського виробництва – землі. Чим вища якість землі, тим краще умови господарювання, і навпаки, чим вона гірша, тим більше необхідно прикласти зусиль для виконання поставлених завдань.

Тому виробництво певної кількості продукції з гектара землі поганої якості може характеризувати роботу колективу як відмінну, а отримання такої ж кількості продукції з землі доброї якості – як погану. Для оцінки праці керівників і спеціалістів необхідно, щоб показники їх роботи були порівняними. Тому при визначенні посадових окладів керівників і спеціалістів землю необхідно перевести в однорідну за якістю, а валовий дохід при віднесенні господарств до груп по оплаті праці скоригувати за коефіцієнтами інтенсивності використання землі.

Оплату праці керівникам і спеціалістам господарств встановлюють залежно від валового доходу, одержаного в середньому за попередні п’ять років в цілому по господарству. При цьому враховують, що на розмір валового доходу не завжди об’єктивно впливають результати господарювання, пов’язані з рівнем спеціалізації.

Для досягнення порівнянності оцінки управлінської праці при виробництві різних видів продукції необхідно забезпечити зіставлення величини валового доходу з урахуванням суспільно необхідних витрат. Воно може бути забезпечене вирівнюванням валового доходу за певними коефіцієнтами. Такі коефіцієнти розраховані за середньо республіканською нормою чистого доходу та витрат на оплату праці при виробництві продукції в середньому за ряд років.

Так, валовий дохід, одержаний в середньому за п’ять попередніх років на виробництві продукції бджільництва та овочів, вирівнюється по коефіцієнту 1,1, соняшнику – 0,6, яловичини – 1,4, яєць – 1,2, продукції рибництва – 2,0, свинини – 2,3, м’яса птиці – 2,7.

Віднесення сільськогосподарських підприємств до груп по оплаті праці з урахуванням показника інтенсивності використання землі проводять за даними економічної оцінки сільськогосподарських угідь.

У господарствах, де обсяг валового доходу на 50 % і більше перевищує обсяг валового доходу, передбачений для першої групи по оплаті праці керівників і спеціалістів, посадові оклади керівникам і спеціалістам господарства в цілому можна підвищувати на 10-15 %.

Протягом року до розрахунків за різними результатами діяльності керівникам і спеціалістам господарства виплачують аванс у розмірі 80 % встановлених посадових окладів.

Надбавки до посадового окладу за високу кваліфікацію і вчений ступінь, а також суми підвищення посадових окладів працівниками, зайнятими обслуговуваннями худоби на відгінних пасовищах або за роботу в дослідно-показових господарствах, виплачують повністю понад авансу.

В сільськогосподарських підприємствах керівників і спеціалістів і обслуговуючий персонал преміюють за кожний процент одержаного приросту обсягу реалізації сільськогосподарської продукції та продукції її переробки, а керуючих відділками, начальників сільськогосподарських дільниць, ферм, бригадирів і завідуючих фермами – обсягу виробництва сільськогосподарської продукції порівняно з середньорічним рівнем, досягнутим за попередні 5 років, в розмірі до 2 % річної заробітної плати за посадовими окладами.

При цьому спеціалістів можна преміювати за результатами роботи відповідної галузі чи дільниць, на яких вони зайняті.

Максимальний розмір премії керівникам за приріст обсягу реалізації продукції може встановлюватись у тих господарствах, які забезпечили темпи зростання виробництва і досягли в попередні 5 років більш високого рівня виробництва порівняно з господарствами аналогічної спеціалізації по даній зоні, області.

Розмір премії, яку виплачують за приріст валового доходу, встановлюють в розмірі від 15 % до 25 % за кожний процент перевиконання планів валового доходу чи його приріс порівняно з середнім рівнем за останні 5 років (в процентах до місячного окладу).

В спеціалізованих господарствах, крім того враховують виробництво валової продукції основної галузі: в льонарських – льону, овочівницьких – овочів тощо. При цьому в господарствах, які спеціалізуються по двох і більше галузях, основну галузь визначають по більшій питомій вазі реалізованої продукції.

Спеціалістам, які обслуговують окремі галузі (рослинництва чи тваринництва), премії видають при умові виконання встановленого плану виробництва по видах продукції в обслуговуваних ними галузях.

Для посилення матеріальної зацікавленості керівників і спеціалістів сільськогосподарських підприємств у підвищенні рентабельності їм видають премію:

¨ до 0,1 місячного посадового окладу, виплаченого залежно від обсягу реалізації (виробництва) продукції чи валового доходу за кожний процент рентабельності;

¨ 0,5 місячного посадового окладу, виплаченого залежно від обсягу реалізації (виробництва) продукції чи валового доходу за кожний процент приросту рентабельності порівняно з рівнем, досягнутим за попередні 5 років.

Розмір премії за рентабельністю повинен бути диференційованим залежно від її рівня та спеціалізації господарства. Максимальний розмір премії можна встановлювати в господарствах, які спеціалізуються на виробництві низько рентабельної продукції, а також в господарстві, які стабільно одержують велику суму чистого доходу (прибутку) при низькій собівартості продукції, досягають більш високого рівня рентабельності порівняно з господарствами даної зони, області.

Керівників і спеціалістів в збиткових господарствах преміюють у розмірі 10 % суми зниження збитку порівняно з середньорічним рівнем за останні 5 років при умові збільшення виробництва сільськогосподарської продукції і продукції переробки порівняно з цим же періодом.

 

Тема 11: “Планування праці”


Читайте також:

  1. II. Вимоги безпеки праці перед початком роботи
  2. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  3. Автоматизація помпових станцій підкачування і перекачування. Охорона праці під час експлуатації систем автоматизації.
  4. Адаптація працівників.
  5. АДАПТОВАНА ДО РИНКУ СИСТЕМА ФОРМУВАННЯ (НАБОРУ) ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ПЕРСОНАЛУ. ВІДБІР ТА НАЙМАННЯ НА РОБОТУ ПРАЦІВНИКІВ ФІРМИ
  6. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я. Адміністративна відповідальність медичних працівників.
  7. Акти з охорони праці в організації.
  8. Акти з охорони праці, що діють в організації, їх склад і структура.
  9. Алкоголізм і безпека праці.
  10. Аналіз ефективності діяльності працівників банку
  11. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  12. Аналіз оплати праці




Переглядів: 962

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Оплата праці в допоміжних і обслуговуючих виробництвах. | Планування і аналіз чисельності й складу персоналу підприємства

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.