МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Способи зберігання живої рибиЖива риба надходить у торгову мережу нерівномірно: ставкова - переважно восени (жовтень-листопад), озерна і річкова - весною і восени. Тому важливо налагодити торгівлю живою рибою більш тривалий період (до 5-7 міс.). Для тривалого зберігання придатні тільки деякі прісноводні риби - короп, карась, лин, сазан, сом, щука. Живу рибу, призначену для тривалого зберігання, утримують в стаціонарних садках на спеціальних базах. Такі бази важливо мати у великих містах і промислових центрах. Більшість видів прісноводних риб можна зберігати живими в садках не більш як 2 міс, карась, сазан, лин, щука та сом - до 4-6 міс., короп - більше ніж півроку. Під час зберігання рибу не годують, що запобігає забрудненню води та зменешенню у ній кисню. Життєздатність риби значною мірою залежить від конструкції садків. Вони можуть бути земляні, дерев’яні та залізобетонні. Важливо наблизити умови зберігання живої риби в садках до умов, у яких вона була до вилову. Найбільш простими за конструкцією та недорогими є земляні садки , побудовані за типом ставків рибницьких господарств, де риба зимує. Вони є ділянками заток, озер, рік. Умови утримання риби у цих садках найбільше наближені до природних. Дерев’яні садки являють собою великий пліт з деревини, який лягає на дно або утримується на воді рік, озер, водосховищ і каналів за допомогою понтонів. У пліт вмонтовано кілька великих ящиків розмірами від 2 до 3 метрів завширшки і завдовжки і до 2-2,5 м заввишки. У кожен з таких ящиків завантажують до 2 т живої риби. У ящиках є щілини 2-2,5 см завширшки для надходження води, кришка та додаткове дно, яке можна пересувати по вертикалі для вивантаження риби. Недоліком цих садків є мала проточність у них води, яка в десятки разів менша від швидкості течії у водоймі. Тому кількість заснулої риби у них велика, особливо при тривалому зберіганні. Залізобетонні садки мають кілька відсіків і обладнані спеціальними механізмами для завантаження і вивантаження риби, приладами для контролю та регулювання температури води, приладами для контролю вмісту кисню у воді. Заснулу рибу з садків видаляють за допомогою циркуляції води. З метою насичення води киснем і видалення вуглекислого газу в усіх видах ставків використовують природну горизонтальну та вертикальну циркуляцію води. Успішно впроваджують також штучну аерацію води. З цією метою у садках через воду пропускають повітря, яке нагнітають компресором. Строки зберігання риби при цьому збільшуються, а втрати - зменшуються. При тривалому зберіганні живої риби в садках на базах є значні втрати, зумовлені заснулою рибою, зменшенням маси при голодуванні і захворюваннями. Розміри втрат залежать від умов і строків зберігання риби, фізіологічного стану та інших причин. У зимовий період втрати живої риби невеликі, вони збільшуються весною та влітку. Досліди показали, що втрати маси коропа за 3 міс. зберігання в садках (з грудня по лютий) менші від 1 %, у березні-квітні (за 4-5 міс.) вони досягли 6-7 %. Слід зазначити, що в слабкої та заснулої риби, яка знаходиться у воді, значно збільшується маса (до 5-10 %). Пояснюється це явище проникненням води в черевце, яке при цьому здувається. Внаслідок поглинання води в заснулої риби набухають зябра і м’ясо. При тривалому зберіганні живої риби в її м’язовій частині зменшується кількість хімічних речовин, насамперед жирів і білків, а також збільшується вміст небілкового азоту і вільної води. Кількість зв’язаної води при цьому зменшується. Поживні властивості м’яса з такої риби знижуються (воно стає жорстким, менш смачним). Слабку та дуже слабку рибу своєчасно відбирають і реалізують як свіжозаснулу, охолоджують або заморожують. У такому стані її використовують у кулінарії, для виготовлення копчених товарів тощо. Заснулу рибу реалізують після її охолодження або заморожування. Живу рибу завозять у роздрібну торгову мережу не більше як на один день торгівлі. У магазинах рибу слід зберігати в акваріумах, обладнаних холодильниками та аераційними установками, дехлораторами (рис.26). Якщо аераційної установки немає, в акваріуми постійно повинна надходити проточна вода. Це забезпечує життєдіяльність риби під час зберігання та реалізації. Перепад температури води в акваріумах не повинен перевищувати 4 оС. Акваріуми відрізняються конструкцією та розмірами. За розмірами вони є малі та великі. У них можна зберігати від 40 до 250 кг живої риби на 1 м3 води. При температурі води від 10 до 14оС завантаження магазинних акваріумів становить, кг/м3: для форелі 40, коропа та сазана великих 160 (дрібних 100), вугра 290. Водопровідну воду, призначену для зберігання живої риби, обов’язково дехлорують. Вода повинна повністю змінюватися в акваріумі через кожні 4 год, що дає можливість зменшити кількість заснулої риби при зберіганні. Незважаючи на нетривале зберігання живої риби в магазинних акваріумах, можуть виникати значні її втрати за рахунок засинання. Інколи вони можуть досягти 100 %. Причинами такого явища є: неправильне водопостачання, велика щільність закладання риби, відсутність аерації та дехлорування водопровідної води, неправильне поводження з рибою (сполохування, травмування тощо). Насамперед необхідно реалізувати рибу, виловлену в теплий період року із забруднених водойм. Забрудненою є водойма, куди потрапляють побутові, промислові, тваринницькі стічні води, отруйні хімікати та добрива. Виловлювати рибу з такої водойми краще пізньої осені або взимку, що значно зменшує забрудненість риби мікроорганізмами. Для продажу живу рибу дістають сачком з акваріуму. Зважену рибу вміщають у пакет з полімерних матеріалів або загортають у щільний папір у вигляді пакунку. На прохання покупця продавець зобов’язаний оглушити рибу ударом по черепній коробці дерев’яною колотушкою або перерізанням зябер.
Читайте також:
|
||||||||
|