РОЗДІЛ 12. Нерибні водні об’єкти і харчові продукти на основі їх
У водах Світового океану, морів, озер, рік і водосховищ багато не тільки риби, а й інших живих організмів, більшість з яких мають харчову, профілактичну і лікувальну цінність. Деякі водні об’єкти використовуються на корм тваринам і для виробництва різних технічних товарів (жиру, шкіри, хутра).
Нерибні водні об’єкти представлені морськими ссавцями, безхребетними і морськими рослинами. Світовий видобуток нерибних водних об’єктів досягає 8-9 млн т у рік або приблизно 10 % загальної кількості добутих водних об’єктів.
Морські ссавці. До них належать китоподібні (кити, дельфіни) і ластоногі (моржі, тюлені). Донедавна ці тварини мали велике значення. З них виробляли харчові продукти та використовували для інших потреб. Особливо у великих кількостях добували китів. У зв’язку з тим, що запаси ссавців у водах Світового океану значно зменшились, тому їх добувають тепер у незначних кількостях.