Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Будівництво та архітектура сучасних готелів

Сучасні готелі відрізняються за призначенням, місткістю, поверховістю, типами конструкцій, рівнями комфорту, режи­мами експлуатації (цілорічні, сезонні), місцем розташування (місто, курорт тощо), функціональним призначенням, забезпе­ченістю харчуванням, тривалістю проживання в них, рівнями цін. Усі ці фактори враховуються при проектуванні і вплива­ють на склад приміщень готелю, архітектурно-планувальну структуру будівлі тощо. Основні ознаки, що характеризують готелі, це: місткість, поверховість, призначення і рівень ком­форту.

Останнім часом у зв'язку із значним зростанням туризму та економічних передумов відзначається тенденція до збільшен­ня місткості деяких нових готелів. Будівництво готелів великої місткості викликане в першу чергу економічними міркування­ми. При збільшенні місткості з'являється доцільність застосу­вання більш потужного і сучасного технологічного та інженер­ного обладнання, підвищується відношення робочої площі до загальної, скорочується допоміжна площа, а також площа ко­ридорів, холів, проходів по відношенню до площі, наданої без­посередньо у розпорядження гостей, що призводить до скоро­чення питомих будівельних витрат. Так, наприклад, в готелях однакового комфорту при збільшенні 'їхньої місткості у 3,3 рази (з 132 до 440 місць) будівельні витрати на одне готельне місце знижуються приблизно на 27%, а кількість номерів збільшується із 100 до 400 (тобто в 4 рази), що викликає необхідність збільшення площі кухні лише в 2 рази, а допоміжних приміщень усього на 50%. У великих готелях раціональніше використо­вується праця обслуговуючого персоналу; скорочується в пи­томому відношенні кількість адміністрації, у тому числі високооплачуваної; клієнтам можна надати більший набір послуг при зменшенні витрат готелю на них [15].

Водночас вітчизняні і закордонні фахівці у сфері будівницт­ва та експлуатації готелів відзначають, що збільшення місткості готелів доцільне до певної межі, після якої готелі стають важко керованими. Цією межею, в основному, вважають близько 2000 місць. При великій місткості звичайно переходять на будівниц­тво готельних комплексів.

Сучасний готель великої місткості і високого рівня комфор­ту є складним комплексним організмом, до складу якого вхо­дить значне число приміщень різного функціонального призна­чення: житлові, приміщення прийому й обслуговування, гро­мадського харчування (з розвинутим складом виробничих приміщень і складним технологічним обладнанням), культур­но-масового призначення, побутового обслуговування, адмі­ністративні, розвинутий склад службових, господарських, підсобних, технічних приміщень тощо. До складу сучасних го­телів все частіше включають також приміщення для ділових контактів (конференц-зали або зали багатофункціонального використання), кіноконцертні зали, бальні зали, банківські відділення, басейни, сауни, спортзали, кегельбани, приміщен­ня для організації виставок, підприємства торгівлі, гаражі та інше.

Звичайно різні приміщення готелів групують за функціо­нальними ознаками, що дозволяє організувати між ними чіткі технологічні взаємозв'язки, що відповідають санітарно-гігієнічним і протипожежним вимогам та сприяють зручності експлуатації готелю, а також підвищують комфорт проживан­ня в ньому. Складність організації правильного взаємозв'язку різних приміщень полягає ще й у тому, що проживаючі в готелі не повинні бачити повсякденну роботу складного комплексно­го організму, а повинні лише користуватися результатами цієї роботи.

Сучасний готель покликаний створити комфортабельні умови для проживання гостя і надати йому ряд додаткових по­слуг.

Основні принципи, що беруться до уваги при спорудженні будівель готелів, такі.

1. Будівля (або комплекс будівель) повинні органічно впи­суватися до навколишнього середовища, не порушуючи особ­ливості міського або сільського ландшафту.

2. Необхідно враховувати природно-кліматичні фактори, температуру та вологість повітря, кількість опадів, інсоляцію, швидкість і напрямок вітру тощо.

3. Архітектурне, конструктивне і планувальне вирішення будівлі не повинні бути надмірно дорогими. Планування будівлі повинне забезпечувати економічність її експлуатації.

4. При проектуванні готелю певну роль відіграють рекламні міркування: забезпечення оформлення фасаду, що підкреслює престижність готелю; встановлення рекордів певного напрям­ку (будівництво найвищої будівлі, найбільш екзотичної будівлі тощо); розташування вітрин готельних торгових центрів і т. ін.

5. Планування будівлі повинне забезпечувати раціональну організацію обслуговування і відповідний комфорт проживаю­чим, відповідати функціональним вимогам.

6. Будівля повинна відповідати естетичним, технічним, са­нітарно-гігієнічним, екологічним нормам і рекомендаціям. Вар­то передбачати можливість її реконструкції.

7. Необхідно дотримуватися умови економічності процесу будівництва будинку.

Будівлі готелів призначені для короткочасного проживан­ня людей з метою здійснення різних видів діяльності. Це мо­жуть бути ділові контакти під час відряджень, участь у роботі нарад, конференцій, симпозіумів і ін., туристичні поїздки з ме­тою ознайомлення з природними визначними пам'ятками, істо­ричними та архітектурними пам'ятниками (міста, регіону, краї­ни); поїздки з метою відпочинку, курортного лікування, оздо­ровлення, а також для здійснення спортивних змагань та ін.

Функціональне призначення готелів істотно впливає на їхнє розташування в планувальній структурі міста. Містобудів­ний аналіз розміщення готелів у планувальній структурі вели­ких та найбільших міст дозволяє виділити кілька характерних прийомів їх розташування [91]:

• у центрі міста;

• на територіях, що прилягають до центра;

• у центрі житлових районів і мікрорайонів;

• на межі міста;

• за межами міста.

Готелі, розташовані в центрі міста, є невід'ємним плану­вальним елементом центральних площ міста (готель «Україна» (колишній «Москва») у Києві), розташовуються на централь­них магістральних вулицях. Практика експлуатації готелів по­казує, що найбільш ефективнон їхнє розташування в центрі міста з багатьох причин. Центр, будь-якого міста, як правило, добре пов'язаний у транспортному відношенні з усіма його рай­онами та основними комунікаціями — вокзалами (залізничним, автовокзалом, аеровокзалом). На території історичного центру міста знаходяться в основному архітектурні та історичні пам'ят­ники, що створює комфортні умови для туристів, оскільки об'єкти їхніх інтересів знаходяться в зоні пішохідної досяжності. Розташування готелю в центрі міста — важливий фактор еко­номії часу для багатьох приїжджаючих людей. Тому пріоритет­ною територією для будівництва готелів є саме центральна час­тина міста.

Але вартість землі в цих зонах безупинно зростає й усе складніше виділити ділянку для будівництва. Виникає не­обхідність зносу існуючих будинків, і це істотно збільшує вартість нового будівництва. Утруднені під'їзди, відсутні місця для будівництва стоянок тощо. У зв'язку з цим намічається тен­денція децентралізації мережі міських готелів. Готельні будівлі найчастіше розташовують у зоні, що прилягає до центру. Тут значно більше придатних для будівництва територій, вартість землі нижче, комфортність середовища вища, шумове забруд­нення відносно невелике. Таке розташування найбільш опти­мальне і найбільш поширене. У цьому варіанті трохи погіршуєть­ся транспортна досяжність у порівнянні з центром, але еко­номічні показники ефективності будівництва набагато вищі.

Кращі сучасні готелі являють собою багатофункціональний комплекс, до якого включаються і власне готельний фонд, і зали (виставочні, банкетні, конференц-зали тощо), і численні хар­чові блоки. У силу цього, з огляду на зростаюче громадське зна­чення готелів, останнім часом розвивається тенденція будува­ти нові готелі як композиційні центри житлових районів і мікро­районів. Це зокрема характерно для таких країн, як США, Німеччина, Італія, Швеція, Норвегія, Росія, Україна та ін.

Розташування готелів на «порозі» міста і за його межами має свою специфіку. Такі готелі, як правило, призначені для авто­туристів. Вони, в основному, розташовуються на основних ав­томагістралях міста, у зоні в'їзду до великих міст.

Невід'ємною умовою будівництва таких готелів є створен­ня зручних з'їздів з транспортних артерій і добра видимість готе­лю вже на далеких підступах до нього.

Заміське розташування готелів також породжує певні складності, пов'язані з доступністю до центру міста і роботою окремих блоків готелю, таких, наприклад, як ресторан, перу­карня, що розраховані і на обслуговування міського населен­ня.

Готельні комплекси являють собою складні, найчастіше унікальні споруди. їхнє розміщення в планувальній структурі міста є складним і відповідальним процесом. Вибір ділянки для розташування готельного комплексу визначається багатьма факторами.

Ділянка, що обирається для будівництва готельного комп­лексу, насамперед повинна мати достатню площу території з урахуванням специфіки експлуатації готельного комплексу і його місткості. Бажано, щоб ділянка мала прямокутну форму і не більш ніж із двох сторін була обмежена магістральними ву­лицями. Недоцільне розташування готельних комплексів на ділянках з гострими кутами, що ускладнить процес проектуван­ня і будівництва готелю.

Ділянка повинна мати добру транспортну досяжність, зруч­ний зв'язок з центром міста і вокзалами. Вона повинна також мати вільні території для влаштування під'їздів і стоянок для пасажирських і екскурсійних автобусів, автомашин.

Крім того, для служби постачання численних різноманіт­них груп приміщень готелю (ресторани, торгівля) має бути ство­рений цілий ряд спеціальних допоміжних і складських зон, що вимагають індивідуального під'їзду вантажного транспорту та організації незалежного їхнього завантаження, розвантаження, зберігання товарів.

До ділянок для розташування готелів слід пред'являти й архітектурно-ландшафтні критерії: наявність озеленення, вод­них поверхонь, рельєфу. Бажано, щоб поруч з готелем розта­шовувався парк, сад або сквер.

При проектуванні готелів необхідно правильно викорис­товувати рельєфно-ландшафтне довкілля для досягнення органічного зв'язку зовнішнього і внутрішнього простору. Особливо доцільно розташовувати готелі на терасах, пагорбах. Так, наприклад, найбільший американський готель «Хілтон» розташований на пагорбі й органічно вписаний до його плану­вальної структури. Так само вирішений готель «Кавальєрі» в Римі, при будівництві якого чудово використаний рельєф па­горба Монте-Карло.

У вітчизняній практиці ця тенденція набуває все більшого поширення, особливо в Криму і Західній Україні. Рельєф і при­родне оточення є основними компонентами для досягнення естетичної виразності готелю. Тому необхідно зберігати і підси­лювати ландшафтні особливості ділянок за рахунок закріплен­ня природних домінант — пагорбів, мисів, терас тощо. їх ні в якому разі не можна руйнувати.

Однією з обов'язкових умов будівництва готелю є те, що його ділянка має бути екологічно комфортною. Готель ні в яко­му разі не повинний розташовуватися в екологічно кризових зонах міст. Санітарно-гігієнічні параметри його довкілля (чис­тота повітряного басейну, рівень шуму, аерація, інсоляція) по­винні відповідати нормативним вимогам.

При виборі ділянки варто також враховувати наявність міських інженерних комунікацій (водопровід, каналізація, електрокабель), можливість телефонізації і підключення до існуючих інженерних міських мереж, що значно знижує вартість будівництва готелю.

Функціональна організація будівлі будь-якого готелю на­самперед залежить від його типу і місткості. Місткість готелів визначається числом постійних спальних місць. Диференціа­ція готелів за місткістю в багатьох країнах світу різна. Напри­клад, у Швейцарії та Австрії готелі, що мають менше 100 місць, вважаються малими; 100-200 місць — середніми; більше 200 місць - великими. У США готелі до 100 номерів вважаються малими, до 500 номерів — середніми, понад 500 — великими. Світовий готельний фонд розташований, в основному, у малих і середніх готелях [79].

Для функціональної організації готелю істотне значен­ня має також число входів у будинок. Готелі великої місткості й високого рівня комфорту звичайно мають не менше 3-4 входів.

Готелі малої місткості нерідко обмежуються двома входа­ми (головним і до службово-побутового приміщення), а також вантажно-розвантажувальним майданчиком на господарсько­му подвір'ї.

 


Читайте також:

  1. Актуальність і завдання курсу безпека життєдіяльності. 1.1. Проблема безпеки людини в сучасних умовах.
  2. АРХІВНЕ БУДІВНИЦТВО В УКРАЇНІ ЗА ЧАСІВ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ
  3. Архівне будівництво в Україні за часів радянської влади (1919-1990 рр.) ....... 48
  4. АРХІТЕКТУРА
  5. Архітектура
  6. Архітектура
  7. АРХІТЕКТУРА
  8. АРХІТЕКТУРА
  9. Архітектура Linux
  10. Архітектура SWIFT
  11. Архітектура Англії кінця XVIІI – 1-ї третини XIX ст.
  12. Архітектура АСКД




Переглядів: 2455

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Сучасні принципи оформлення інтер'єру та екстер'єру готелів | Основні блоки приміщень готелів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.