МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Хімічний склад води як причина захворювань неінфекційної природи
Хімічний склад води. Фактори, що визначають хімічний склад води, - хімічні речовини, які умовно можна розділити на: 1) біоелементи (йод, фтор, цинк, мідь, кобальт); 2) хімічні елементи, шкідливі для здоров'я (свинець, ртуть, селен, миш'як, нітрати, уран, СПАР, отрутохімікати, радіоактивні речовини, канцерогенні речовини); 3) індиферентні або навіть корисні хімічні речовини (кальцій, магній, марганець, залізо, карбонати, бікарбонати, хлориди). Хімічний склад води - це можлива причина захворювань неінфекційної природи. Основи нормування показників нешкідливості хімічного складу питних вод розберемо далі. Індиферентні хімічні речовини у воді Залізо двох-або трехвалентное міститься у всіх природних вододжерелах. Залізо - необхідна складова частина тварин організмів. Воно використовується для побудови життєво важливих дихальних і окислювальних ферментів (гемоглобіну, каталази). Доросла людина отримує на добу десятки міліграмів заліза, тому кількість вступника з водою залоза не має істотного фізіологічного значення. В підземних водах частіше знаходять двовалентне залізо. Якщо воду качають, то, з'єднуючись на поверхні з киснем повітря, залізо переходить в тривалентне, і вода набуває бурий колір. Таким чином, вміст заліза в питній воді лімітується впливом на мутність і кольоровість. Допустимою концентрацією за стандартом є не більш 0,3 мг / л, для підземних джерел - не більше 1,0 мг / л. Марганець в підземних водах міститься у вигляді бікарбонатів, добре розчинних у воді. У присутності кисню повітря перетворюється в гідроокис марганцю і випадає в осад, ніж посилює показник кольоровості і каламутності води. У практиці централізованого водопостачання необхідність обмеження вмісту марганцю в питній воді зв'язується з погіршенням органолептичних властивостей. Нормується не більше 0,1 мг / л. Алюміній міститься у питній воді, що зазнала обробці - освітленню в процесі коагуляції сірчанокислим алюмінієм. Надлишкові концентрації алюмінію надають воді неприємний, терпкий присмак. Залишковий вміст алюмінію в питній воді (не більш 0,2 мг на л) не викликає погіршення органолептичних властивостей води (по каламутності і присмаку). Кальцій і його солі обумовлюють жорсткість води. Жорсткість питної води є суттєвим критерієм, за яким населення оцінює якість води. У жорсткій воді овочі і м'ясо погано розварюються, так як солі кальцію і білки харчових продуктів утворюють нерозчинні сполуки, які погано засвоюються. Утруднена прання білизни, в нагрівальних приладах утворюється накип (нерозчинний осад). Експериментальні дослідження показали, що при питній воді з жорсткістю 20 мг-екв / л частота і вага утворення каменів були значно більше, ніж при вживанні води з жорсткістю 10 мг-екв / л.
Читайте також:
|
||||||||
|