МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Хімічний склад води як причина захворювань неінфекційної природи
Хімічний склад води. Фактори, що визначають хімічний склад води, - хімічні речовини, які умовно можна розділити на: 1) біоелементи (йод, фтор, цинк, мідь, кобальт); 2) хімічні елементи, шкідливі для здоров'я (свинець, ртуть, селен, миш'як, нітрати, уран, СПАР, отрутохімікати, радіоактивні речовини, канцерогенні речовини); 3) індиферентні або навіть корисні хімічні речовини (кальцій, магній, марганець, залізо, карбонати, бікарбонати, хлориди). Хімічний склад води - це можлива причина захворювань неінфекційної природи. Основи нормування показників нешкідливості хімічного складу питних вод розберемо далі. Індиферентні хімічні речовини у воді Залізо двох-або трехвалентное міститься у всіх природних вододжерелах. Залізо - необхідна складова частина тварин організмів. Воно використовується для побудови життєво важливих дихальних і окислювальних ферментів (гемоглобіну, каталази). Доросла людина отримує на добу десятки міліграмів заліза, тому кількість вступника з водою залоза не має істотного фізіологічного значення. В підземних водах частіше знаходять двовалентне залізо. Якщо воду качають, то, з'єднуючись на поверхні з киснем повітря, залізо переходить в тривалентне, і вода набуває бурий колір. Таким чином, вміст заліза в питній воді лімітується впливом на мутність і кольоровість. Допустимою концентрацією за стандартом є не більш 0,3 мг / л, для підземних джерел - не більше 1,0 мг / л. Марганець в підземних водах міститься у вигляді бікарбонатів, добре розчинних у воді. У присутності кисню повітря перетворюється в гідроокис марганцю і випадає в осад, ніж посилює показник кольоровості і каламутності води. У практиці централізованого водопостачання необхідність обмеження вмісту марганцю в питній воді зв'язується з погіршенням органолептичних властивостей. Нормується не більше 0,1 мг / л. Алюміній міститься у питній воді, що зазнала обробці - освітленню в процесі коагуляції сірчанокислим алюмінієм. Надлишкові концентрації алюмінію надають воді неприємний, терпкий присмак. Залишковий вміст алюмінію в питній воді (не більш 0,2 мг на л) не викликає погіршення органолептичних властивостей води (по каламутності і присмаку). Кальцій і його солі обумовлюють жорсткість води. Жорсткість питної води є суттєвим критерієм, за яким населення оцінює якість води. У жорсткій воді овочі і м'ясо погано розварюються, так як солі кальцію і білки харчових продуктів утворюють нерозчинні сполуки, які погано засвоюються. Утруднена прання білизни, в нагрівальних приладах утворюється накип (нерозчинний осад). Експериментальні дослідження показали, що при питній воді з жорсткістю 20 мг-екв / л частота і вага утворення каменів були значно більше, ніж при вживанні води з жорсткістю 10 мг-екв / л.
Читайте також:
|
||||||||
|