Проблема полегшення здорового вибору відносно харчування в законодавстві України.
Для забезпечення виконання цих стратегічних вимог в Україні створено відповідну законодавчу базу, яка продовжує розвиватися і в даний час. Зокрема, 27 грудня 1997 року було прийнято Закон «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини».
Не менш важливими з точки зору сприяння здоровому вибору є встановлені цим Законом вимоги до реклами харчових продуктів. Зокрема, забороняється реклама спеціальних харчових продуктів без попереднього погодження її тексту з Міністерством охорони здоров’я України, а також реклама харчових продуктів, які не мають документального підтвердження їхньої якості та безпеки.
Одним з важливих аспектів здорового харчування, увага якому нині приділяється у всьому світі, є запобігання дефіциту йоду. З цією метою Урядом України 28 жовтня 1997 року на виконання Національної програми «Діти України» видано постанову «Про деякі заходи щодо масової профілактики захворювань, пов’язаних з йодною недостатністю».
На необхідності сприяння здоровому вибору відносно харчування йдеться також у затвердженій Указом Президента України від 4 лютого 1999 року Програмі профілактики і лікування артеріальної гіпертензії в Україні. Зокрема, у преамбулі цього документа незбалансоване харчування (надмірне вживання солі, насичених жирів) поряд з спадковістю, стресом, палінням, зловживанням алкоголем, зайвою масою тіла та малорухливим способом життя визначається як один з факторів ризику виникнення і перебігу артеріальної гіпертензії. Пропаганда здорового способу життя з наголосом на зазначених факторах ризику, в тому числі в дитячому та молодіжному середовищі, визначена серед основних заходів програми.