Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Характеристики домішок води

Домішки природних вод поділяють на неорганічні й органічні та мікрофлору і мікрофауну.

Академік Л.А. Кульський розробив класифікацію домішок природних вод на підставі їхньої фазово-дисперсної характеристики, що дає змогу обґрунтувати методи їхусунення (табл. 3.4).

Таблиця 3.4

Завись суспензії, емульсії, які зумовлюють мутність води, а також мікроорганізми і планктон Колоїдні розчини і високомолекулярні сполуки, які зумовлюють окисність і кольоровість води, а також віруси Молекулярні роз-чини/гази, розчинні у воді органічні речовини, які надають їй запаху й присмаку Іонні розчини / солі, кислоти, основи, які зумовлюють мінералізацію, кислотність або лужність
Групи
І II III IV
10-2 – 10-4 см 10-5 – 10-6 см 10-6 – 10-7 см 10-7 – 10-8 см

 

До третьої групидомішок належать молекулярно-розчинні речовини з розміром часточок 10-6 – 10-7 см, розчинені органічні сполуки (продукти життєдіяльності гідробіонтів, феноли, істинні фульвокислоти). Розчинені гази, переважно кисень і вуглекислий газ, майже завжди є в природній воді. Розчинений кисеньнадходить із атмосферного повітря, а також утворюється внаслідок фотосинтезу водоростями органічних речовин (вуглеводів) з неорганічних (Н3СО3, Н3О). Вміст О2 у воді зменшується через процеси окиснення органічних речовин і споживання його живими організмами під час дихання.

Розчинений вуглекислий газ(СО2) у воді з'являється внаслідок біохімічних процесів окиснення органічних речовин, які містяться у воді та ґрунті, а також дихання водних організмів і виділення його під час геохімічних процесів.

До четвертої групидомішок належать речовини, які дисоціюють у воді на іони, із ступенем дисперсності менше 10-7 см (солі, кислоти, луги, які зумовлюють мінералізацію, кислотність і лужність).

У природних водах переважають здебільшого сім основних іонів – Na+, К+ Са2+, Мg2+ і НСО3-, SО42- Сl-. Катіони Н+, NН4+, Сu2+, Fе2+, Fе3+, Мn2+, Аl3+ та інші й аніони ОН-, СO32-, NO2-, NO3-, F-, Вr-, J-, НРO42-, НSO4-, НSiO3-, ВO2-, НS- та інші в природній воді трапляються у незначній кількості, проте їхній вплив на властивості і якість води іноді дуже великий.

Загальний вміст солей у воді наближено оцінюють за величиною твердого залишку,під яким розуміють суму всіх домішок води, яку визначають випарюванням і наступним висушуванням попередньо профільтрованої проби. Якщо пробу не фільтрували, то вміст усіх домішок називають сухим залишком.

За вмістом іонів (солей) у воді визначають загальний ступінь її мінералізації(М):

мг/л,

де – сума катіонів, мг/л;

– сума аніонів, мг/л.

Сумарну концентрацію катіонів кальцію і магнію, виражену в мг екв/л, називають загальною твердістюводи. Загальна твердість – це сума карбонатної (тимчасової)і некарбонатної (постійної)твердості.

Карбонатна твердістьзумовлена присутністю у воді здебільшого гідрокарбонатів кальцію і магнію, вона майже повністю усувається при кип'ятінні води. Гідрокарбонати при цьому розпадаються з утворенням вугільної кислоти; в осад випадає карбонат кальцію і гідроксид магнію.

Некарбонатна твердістьзумовлена присутністю кальцієвих і магнієвих солей сірчаної, соляної та азотної кислот і при кип'ятінні не усувається.

Загальна лужністьвизначається сумою аніонів слабких кислот, які можуть реагувати із соляною і сірчаною кислотами.

Загальна лужність складається з бікарбонатної, карбонатної і гідратної лужності.

 


Читайте також:

  1. V. Поняття та ознаки (характеристики) злочинності
  2. Акустичні характеристики порід
  3. Будова, принцип роботи та характеристики МДН – транзисторів
  4. Будова, принцип роботи та характеристики тиристорів
  5. Будова, характеристики і параметри біполярного транзистора
  6. Варіаційні ряди та їх характеристики
  7. Векторні характеристикимеханічного руху– переміщення, шлях, швидкіст та прискорення
  8. Вивчення загальної характеристики господарства, окремих галузей господарства та міжгалузевих комплексів.
  9. Види мереж. Основні характеристики мереж.
  10. Види надзвичайних ситуацій, їх класифікація та характеристики
  11. Види та характеристики зношування
  12. Види та характеристики інструментів власності.




Переглядів: 776

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Класифікації води | Вимоги користувачів до якості води

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.