Розрахунок виходу кормових одиниць та перетравного протеїну з продукції, яку використовують на корм
№ поля
Культура
Вид продукції
Валовий збір, т
Вихід продукції , т
кормових одиниць
перетравного протеїну
з 1 т продук-ції
з усієї площі
з 1 т продук-ції
з усієї площі
Ячмінь
зерно
1,190
314,16
0,082
21,65
солома
0,332
79,68
0,013
3,12
Люцерна (підпокривна)
зелена маса
0,214
102,72
0,040
19,20
Люцерна
сіно
0,513
410,40
0,106
84,80
Люцерна
зелена маса
0,214
633,44
0,040
118,40
Пшениця озима
зерно
1,188
47,52
0,120
4,80
солома
0,263
94,68
0,006
2,16
Кукурудза
зелений корм
0,187
359,04
0,014
26,88
Буряк цукровий
сирий жом
0,150
67,50
0,006
2,70
гичка
0,158
39,50
0,019
4,75
Буряк кормовий
корене-плоди
0,120
576,0
0,009
43,20
гичка
0,122
109,80
0,023
20,70
Кукурудза
зерно
1,277
638,50
0,073
36,50
стебла
0,408
204,0
0,018
9,0
Соя
зерно
1,307
137,20
0,292
30,66
Кукурудза МВС
зелена маса
0,202
678,72
0,014
47,04
Пшениця озима
зерно
1,188
42,77
0,120
4,32
солома
0,263
84,16
0,006
1,92
Кукурудза
зелений корм
0,187
359,04
0,014
26,88
Разом
4977,83
508,68
На кожні 100 га сівозмінної площі припадає:
зерна - 147,6 т; кормових одиниць – 777,8 т;
протеїну – 79,5 т; на 1 кормову одиницю (кг) припадає – 102,2 г протеїну.
За даними розрахунку (табл. 2.4 та 2.5) виходу продукції треба дати загальну оцінку продуктивності проектованої сівозміни порівняно з необхідними вимогами (для півдня України на зрошуваних землях з 1 га необхідно одержувати не менше 80-85 ц/га кормових одиниць з вмістом у кормовій одиниці (кг) – 110-115 г протеїну).
Закінчувати підрозділ варто висновком, де відзначаються окремі культури, що забезпечують найбільший вихід з 1 гектара сівозмінної площі зерна, кормових одиниць, протеїну і вартості продукції. Визначається доцільність поєднання в окремих полях вирощування основних і проміжних культур для збільшення загальної продуктивності окремого поля.