Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Вітамін та його молодший брат - каротин.

Вітамін А (його називають ретинолом) посідає перше місце у вітамінній “абетці”. Він забезпечує нормальний обмін білків, вуглеводів, роботу залоз внутрішньої секреції (зокрема, підшлункової і надниркових); від нього залежить гарний стан слизових оболонок і шкіри, гострота зору й опірність організму інфекціям. Для дорослих добова потреба у вітаміні А становить 1,5 мг; якщо ж робота пов’язана з великим навантаженням на очі або використанням хімічних речовин – 2,5-3 мг.

Вітамін А надходить до нашого організму з продуктами харчування тваринного походження (вершкове масло, вершки, яєчний жовток, печінка риб і тварин, нирки, кисломолочні продукти).

Рослинна ж їжа (особливо свіжі й сушені абрикоси, морква, зелені овочі, капуста усіх видів, салат-латук, картопля, сливи, усі жовті фрукти й овочі) містить каротин – провітамін А, з якого в організмі людини і тварини утворюється вітамін А. При кулінарійній обробці продуктів губляться від 15 до 30% ретинолу і каротину. Якщо варити і смажити продукти під кришкою, вітамін А в них краще збережеться. Оскільки каротин жиророзчинний вітамін він краще засвоюється з жирами.

2. Картопля – вітамінна комора.

Крім вітаміну С в картоплі чималий резерв B1, B2, B6, B9, PP, D, K, E. А ще – каротин, лимонна, щавлева, яблучна та інші органічні кислоти, їх нестача відчутна взимку та ранньої весни, коли в нашому меню меншає овочів та фруктів. Картопля ж, зберігаючись тривалий час, не втрачає поживних речовин та вітамінів. Добову потребу організму може задовольнити споживання пів кілограма бульб, що завдяки сечогінним властивостям неодмінно входять до дієтичних продуктів для хворих на нирки та серце.

Редис – поліпшувач травлення.

Хто не споживав ці невеличкі коренеплоди – провісники весни! Назва їх виникла від латинського “радикс” (корінь), саме корінь рослини – скарбничка поживних речовин.

У редисі багато каротину, вітамінів групи В, а вітаміну С стільки ж, скільки в лимоні й апельсині. Мінеральні речовини представлені солями магнію, кальцію, фосфору, заліза і калію. Редис посідає провідне місце серед овочів за вмістом пектинів, що виводять із організму холестерин та інші шкідливі речовини.

Їсти редис найкраще перед обідом, тому що він не лише підвищує апетит, але й поліпшує засвоєння їжі.


Читайте також:

  1. Вітамін Н Біотин
  2. Вітаміни
  3. Вітаміни та їх значення
  4. Вітаміни та їх значення для організму дорослих і дітей
  5. ВІТАМІНИ ТА ЇХ ФІЗІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ
  6. Вітамінізація борошна
  7. Вітамінізація борошна
  8. Вітамінізовані кондитерські вироби
  9. Водорозчинні вітаміни
  10. Гіпервітаміноз D — це стан, що виникає в разі передозу­вання холекальциферолу або за умови підвищеної чутливості організму до його препаратів.
  11. ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ




Переглядів: 534

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Role-play | Exercise 2

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.