За умовами ведення технологічного процесу на борошномельних заводах сортового помелу проходить розділення периферійної частини зерна та ендосперму. Біологічна природа зерна така, що основна кількість біологічно активних речовин – вітамінів, мікроелементів міститься в периферійних частинах зерна. Тому борошно високих сортів містить малу кількість вітамінів, необхідність штучного введення вітамінів в борошно високих сортів стає очевидною [6].
Вітамінізація борошна вищого і першого сорту здійснюється шляхом введення синтетичних вітамінів в наступних масових частках: В1– 0,4 мг; В2 – 0,4 мг; РР – 2,0 мг в 100 г борошна.
Технологічна схема введення вітамінів у борошно наведена на рис. 4.19. Спочатку готують вітамінний концентрат. Для цього у змішувач-розтирач вітамінів вводять одночасно розрахункову кількість вітамінів В1, В2, РР і борошна і проводять змішування [6].
Підготовлений концентрат вітамінів змішують із борошном. Цю суміш називають попередньою. На третьому етапі попередню суміш вітамінів і борошна дозують об’ємним або ваговим способом у певному співвідношенні, яка потім змішується з потоком борошна в порційному змішувачі. Вміст введених вітамінів у борошно визначається хімічним шляхом за допомогою інструментальних методів аналізу [6].
Рис. 4.19. Схема вітамінізації пшеничного хлібопекарського борошна вищого та першого сорту:
1 – ваги для зважування вітамінів; 2 – установки для одержання вітамінного концентрату і попередньої вітамінної суміші; 3 – бункери для попередньої вітамінної суміші; 4 – бункери для сортів борошна; 5 – дозатори для попередньої вітамінної суміші; 6 – дозатори для борошна; 7 – апарат для змішування попередньої вітамінної суміші та борошна.