МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
УПРАВЛІННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМИ ПРОЦЕСАМИ ВИРОБНИЦТВА БОРОШНАЗапитання для самоперевірки 1. Призначення та роль «Правил організації і ведення технологічного процесу на борошномельних заводах» ? 2. Основні процеси помелу ? 3. Поняття характеристики системи та її режиму ? 4. Структура обойного помелу пшениці і жита ? 5. Призначення системи контролю борошна при обойному помелі ? 6. Побудуйте структуру обдирного помелу жита ? 7. Технічна характеристика та режим систем обдирного помелу жита ? 8. Технічна можливість підвищення ефективності простих помелів пшениці і жита ? 9. Структура сортових помелів жита ? 10. Які сита використовують для одержання сіяного і обдирного борошна ? 11. З яких етапів складається сортовий помел пшениці за скороченою схемою ? 12. Технічна характеристика і режим систем скороченого сортового помелу пшениці ? 13. Принципова структурна схема сортового помелу пшениці з розвиненою технологічною схемою ? 14. Призначення кожного процесу сортового помелу пшениці ? 15. Режими основних систем сортового помелу пшениці на комплектному устаткуванні ? 16. Основні принципи формування різних сортів борошна при сортовому помелі пшениці ? 17. Особливості сортового помелу пшениці на комплектному устаткуванні ? 18. Організація вимелювання оболонкових продуктів при сортовому помелі пшениці ? 19. Організація процесу збагачення проміжних продуктів подрібнення при сортовому помелі пшениці на комплектному устаткуванні ? 20. Структура шліфувального та розмелювального процесів сортового помелу пшениці на комплектному устаткуванні ? 21. Структура помелів пшениці в борошно для макаронних виробів ? 22. Особливості макаронних помелів ? 23. Сортові помели пшениці на обладнанні нового покоління ? Основні задачі управління технологічними процесами переробки зерна Борошномельні заводи сортових помелів відзначаються високою складністю технологічних процесів, яка проявляється в багаторазовому впливі на результати виробництва великої кількості одночасно діючих чинників. Обслуговуючому персоналу важко прийняти правильне та своєчасне рішення по управлінню із-за відсутності необхідної інформації про хід технологічного процесу на різних етапах. Рівень функціонування технологічного процесу оцінюється, як правило, на завершальному етапі виробництва за кількістю та якістю готової продукції. Це призводить до нерівномірного протікання технологічного процесу, його невпорядкованості і зниження ефективності [4]. Основним методом управління на усіх етапах технологічного процесу виробництва борошна є стабілізація, яка складається з двох елементів: налагодження будь-якого процесу на заданий режим обробки зернових продуктів підбором певних параметрів, а в подальшому - підтримання встановлених режимів систем на заданому рівні, тобто їх стабілізація [4]. Стабільність управління технологічними процесами виробництва борошна, забезпечується стабільністю подачі зернових потоків, що направляються у переробку, режимів роботи технологічного і транспортного обладнання, використанням надійних засобів і методів оперативного контролю і управління. Для забезпечення вказаних чинників на належному рівні слід передбачити у технологічному процесі наступне устаткування чи операції: - попереднє очищення зерна в елеваторі від домішок з виділенням дрібної фракції зерна, що забезпечить високу вирівняність вихідних партій зерна, які подаються в зерноочисне відділення; - багатоканальні випускні пристрої у днищах зернових бункерів, які забезпечують рівномірний випуск зерна з бункерів, не допускаючи його самосортування; - автоматичні регулятори потоку зерна із кожного бункера, які забезпечують формування помельних партій зерна із кількох компонентів, заданого їх об'єму та співвідношення, в загальній партії; - високоефективне очищення зерна від домішок та очищення поверхні зерна для забезпечення високої якості партії зерна, що подається на розмел; - безперервний спосіб відволоження зерна в бункерах; - автоматичні вагові дозатори з програмним управлінням для забезпечення рівномірної та стабільної подачі підготовленого в зерноочисному відділенні зерна на І драну систему, яка забезпечує стабільність усього розмелювального процесу; - вальцьові верстати марки А1-БЗН з охолодженням вальців, що мають високу зносостійкість робочої поверхні і забезпечують стабільний режим систем подрібнення зернових продуктів з високою ефективністю; - всмоктувальні системи пневматичного транспортування проміжних продуктів розмелу зерна, які забезпечують високу надійність транспортування і виконують важливі технологічні операції охолодження та знепилення зернових продуктів; - групове обладнання гвинтових конвейєрів для збирання борошна різних сортів з розсійників, що забезпечує оперативність управління потоками борошна різних сортів і значно скорочує довжину самопливів; - двоетапне подрібнення збагачених зернових продуктів на розмельних системах (ентолейтори, деташери), забезпечує високу ефективність подрібнення (до 60...65%); - автоматична реєстрація виходів борошна різних сортів; - контроль білості потоків борошна після контрольних розсійників [4]. 5.1. Управління технологічними процесами очищення і підготовки зерна до помелу Управління технологічними процесами очистки зерна від домішок Основою управління технологічним процесом очищення зерна від домішок є контроль як усього технологічного процесу, так і окремих технологічних операцій і машин. При перевищенні допустимої норми домішок в зерновій масі, що направляється на помел, вироблене борошно не буде відповідати вимогам діючих нормативних документів. При управлінні процесом очищення необхідно встановити, який вид домішок міститься в найбільшій кількості в зерновій масі, що надходить на І драну систему, а потім провести налагодження тієї машини, яка відповідає за видалення цієї домішки. Визначення виду домішок проводиться шляхом їх аналізу на розбірній дошці. Технологічний процес сучасних борошномельних заводів може забезпечити очищення зернової маси, якщо в ній міститься не більше 2 % сміттєвої домішки. При більшій кількості домішок необхідно організувати попереднє очищення зерна на хлібоприймальних підприємствах та елеваторах [4].
Управління технологічним процесом підготовки зерна до помелу Управління процесом підготовки зерна до помелу зводиться до вибору і забезпечення оптимальних режимів водотеплової обробки (ВТО) даної партії зерна. При найбільш розповсюдженому методі воднотеплової обробки зерна - холодному кондиціюванні, основними режимами підготовки зерна є ступінь його зволоження та час відволожування в силосах. При виборі оптимальної величини зволоження і часу відволожування слід враховувати вихідну вологість, скловидність, типовий склад зерна та рекомендації «Правил», де наведені режими ВТО різного за якістю зерна, залежно від методу кондиціювання [17]. Управління процесом ВТО зерна зводиться до встановлення і дотримання заданих для даної партії зерна режимів, їх постійному контролі і коригуванні при відхиленні від заданих. Управління технологічною операцією відволожування зерна в бункерах складається з встановлення його витрати з кожного бункера за допомогою вагового пристрою для регулювання витрати зерна в потоці УРЗ-1 відповідно до рецептури зернової суміші. Загальна витрата зерна повинна дорівнювати продуктивності борошномельного заводу. Час відволожування зерна контролюється кількістю зерна, що направляється в розмелювальне відділення. Необхідно систематично перевіряти також точність дозування зерна з кожного силоса [4]. Читайте також:
|
||||||||
|