Баланс борошна містить відомості про величину добутка борошна з кожної із технологічних систем і зольність кожного потоку. Він може бути розроблений на основі кількісно-якісного балансу помелу або отриманий незалежно від нього, при самостійному аналізі технологічного процесу. На основі балансу борошна будують так звану кумулятивну криву зольності борошна (рис. 5.2), за якою судять про рівень організації і ведення процесу помелу на підприємстві.
Рис. 5.2 Кумулятивна крива зольності борошна при сортовому помелі
Кумулятивна крива зольності борошна являє собою залежність зміни середньозваженої зольності борошна по мірі зростання його виходу.
При аналізі кумулятивної кривої особливу увагу звертають на нахил і протяжність її першої ділянки, на якому зольність борошна збільшується повільно; відмічають також положення точки, після якої спостерігається швидкий стрибок кривої; ця точка визначає той вихід борошна, після якого зольність її суттєво збільшується.
Незначний нахил початкової ділянки кривої на великій її протяжності говорить про те, що по мірі зростання виходу борошна її зольність збільшується повільно; це вказує на високий рівень організації технологічного процесу на підприємстві. Про це ж говорить і більш віддалене від початку кривої положення точки її швидкого підйому.