Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Добова потреба дітей шкільного віку у мінеральних речовинах

Добова потреба дітей шкільного віку в білках, жирах вуглеводах та енергії

Вікові Енергія, Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
групи кілокалорій усього тваринні    
6 років (учні)
7-10 років
11-13 років
(хлопчики)          
11-13 років
(дівчатка)          
14-17 років
(юнаки)          
14-17 років
(дівчата)          

Як уже зазначалося, раціональне харчування передбачає наявність у раціоні білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин та води відповідно до потреби в них і в оптимальних для засвоєння співвідношеннях залежно від віку, статі, маси тіла навчальних вимог, що ставляться до дітей та підлітків.

Добова потреба у воді для дітей шкільного віку становить 1,5 - 2 л. Потребу у воді задовольняють за рахунок рідких страв, овочів, фруктів, м'яса, риби, а також молока, чаю, різних напоїв. Потрібно уникати вжи­вання підсолоджених напоїв зі штучними барвниками і консервантами, а надавати перевагу натуральним сокам, компотам, киселям з фруктів.

Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів у добовому раціоні як дорослих, так і дітей становить 1:1:4.

Норми фізіологічної потреби дітей шкільного віку у мінеральних речовинах подано у табл.14.

Без задоволення норми фізіологічної по греби в мінеральних речо­винах порушуються нормальний ріст, розпиток і життєдіяльність орга­нізму. Мінеральні солі містяться у продуктах харчування, тому при ра­ціонально організованому харчуванні немає потреби їх уводити штучно.

 

Таблиця 1

Вікові групи Са, мл Р, мл Mg мл Fe, мл Se, мкг Сu, мл Zn, мл I, мкг
6 років (учні) ЗО 1,5
7-10 років 1,5
11-13 років (хлопчики) 2,0
11-13 років (дівчатка) 1,5
14-17 років (юнаки) 2,5
14 17 років (дівчата) 2,0

Серед мінеральних солей тільки поварену сіль (NaCl) доводиться вводити у їжу додатково, особливо в рослинну, адже рослини бідні на натрій. За рекомендаціями ВООЗ, добова кількість вживаної солі не повинна перевищувати 6 г; включаючи сіль, яка знаходиться в готових продуктах. Проте більшість дорослих споживають її набагато більше і привчають до цього дітей. Слід відзначити, що звичка вживати велику кількість солі у доросломувіці може призвести до артеріальної гіпер­генні та підвищення захворюваності і смертності від хвороб головного мозку. У регіонах ендемічного дефіциту лікарі рекомендують проводити йодування солі.

Добова потреба організму людини у вітамінах незначна порівняно і потребою в інших харчових речовинах (табл.15)

Відомості про вітаміни дають підставу твердити про їх велику роль у нормальній життєдіяльності організму людини, а особливо дитини, що необхідно враховувати при організації харчування.

 

 

Таблиця 15.

Вікові групи А, мкг D, мкг Е, мл К, мкг В1, мл в2, мл в6, мл В12, мкг РР, мл с, мл
(і років (учні) 0,9 1,1 1,2  
710 років 2,5 1,0 1,2 1,4 1,4
11-13 років (хлопчики) 2,5 1,3 1,5 1,7 2,0
11-13 років (дівчатка) 2,5 1,1 1,3 1,4 2,0
14-17 років (юнаки) 2,5 1,5 1,8 2,0 2,0
14-17 років (дівчата) 2,5 1,2 1,5 1,5 2,0

Овочі, фрукти і ягоди - це багаті джерела вітамінів, але в результаті кулінарної обробки їхні цінні якості значно втрачаються. Тому дітям потрібно давати якомога більше овочів, фруктів і ягід у сирому вигляді і збагачувати вітамінами готові страви, додаючи в них сирі соки і те­лень. При підвищених розумових навантаженнях організму дитини (під час підготовки до заліків, підсумкових контрольних робіт, екзаменів тощо) потреба у вітамінах значно зростає. Це потрібно пам'ятати вчи­телям і батькам під час організації харчування дітей і підлітків у період розумових навантажень.

Добова потреба дітей шкільного віку у вітамінах8

Проблему добору харчових продуктів, раціонального їх співвідно­шення допоможе розв'язати піраміда харчування, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) як дієтологічна модель побудови здорового харчового раціону на основі необхідних для здорового харчування продуктів, різноманітність та співвідношення яких вона ілюструє. За рекомендаціями ВООЗ, більше половини добової енергії повинно надходити з продуктами, що входять до двох нижніх шарів піраміди, а саме: хлібом, зерновими, макаронними виробами, ри­сом і картоплею. Із продуктів, що входять до другого знизу шару піра­міди, спеціалісти рекомендують споживати якомога більше овочів та фруктів. Краще вживати їх свіжими, відповідно до сезону, бажано місце­вого виробництва. Припустиме також споживання свіжозаморожених та сушених овочів та фруктів, корисні й консервовані, хоча вони й не містять вітаміну С. Третій знизу шар піраміди закликає до обачливості. У пропорційному відношенні для здорового раціону харчування продук­ти цієї зони необхідні в малих кількостях. З правого боку розташовані м'ясні і рибні продукти, яйця, горіхи й бобові. Жирні сорти м'яса і м'ясо­продуктів доцільно заміняти квасолею, бобовими, рибою, яйцями, пти­цею та пісним м'ясом. З лівого боку цієї зони знаходяться продукти з великим вмістом кальцію, а саме: сири, нежирне молоко та молочні про­дукти. На верхівці піраміди розташовані продукти, перед вживанням яких слід добре поміркувати. Сюди входять продукти з високою енергетич­ною цінністю і незначним вмістом мікроелементів. Продукти цієї групи її надзвичайно малих кількостях потрібні лише для забезпечення до­мий ми п енергії понад ту, що вже надходить від інших груп продуктів.

Отже організовуючи харчування дітей і підлітків, слід мати на увазі, що для них характерні:

1)Більш інтенсивніший, ніж у дорослих, обмін речовин;

2)Більша потреба в білках, мінеральних солях та вітамінах;

3)Значні витрати енергії, зумовлені підвищеною рухливістю дітей та своєрідним співвідношенням маси і поверхні тіла (у дітей 1 кг маси відповідає більшій поверхні тіла, ніж у дорослих, що збільшує інтенсивність віддачі тепла організмом);

4)Функціональна незрілість травного каналу, яка потребує добору легкозасвоюваних харчових продуктів та їх відповідної кулінарної обробки.

 

Проблема гігієни харчування дітей і підлітків охоплює питання ре­жиму харчування. У роботах фізіологів, зокрема

І.П. Павлова, доведе­но, що харчовий рефлекс має ту чи ту періодичність, відповідно до якої встановлюється і суворо дотримується режим харчування дітей, згідно з яким прийом їжі має відбуватися кожні 3,5-4 год. Для підлітків, юнаків і дівчат прийоми їжі встановлюються у кількості 3-4 разів на добу, при­чому на перший сніданок повинно припадати 20-25% денної норми, на другий сніданок — 15-20%, на обід 40-50%, на вечерю — 15-20%.

їду слід починати із закусок — наприклад, салатів. Добре збуджу­ють травну секрецію супи та борщі. Не слід починати з жирної їжі, ос­кільки жири гальмують травну секрецію. Продукти, багаті на білки (м'я­со, риба, сир, бобові), рекомендують вживати в період активної діяль­ності, зазвичай вранці та вдень, оскільки білки активізують обмінні про­неси та діяльність нервової системи.

Важливе значення має температурний режим їжі. Перші страви повинні мати температуру не нижче 55-65°С, другі — не нижче 50- 60°С, холодні страви — не нижче 15°С. їсти треба не поспішаючи, доб­ре пережовуючи їжу. Важливе значення має відповідне сервірування стола, добрий настрій, відсутність шуму. Треба умикати будь - якої сторонньої діяльності (читання, серйозних розмов, перегляду телевізійних передач тощо), яка гальмує діяльність травних залоз і знижує апетит.

Перед сном небажано вживати продукти, що збуджують нервову систему: гострі приправи, каву, шоколад, какао. Вечеря має бути лет­кою, не пізніше за 2-3 години до сну. При цьому треба віддавати пере­могу молочним (особливо кисломолочним), фруктово-овочевим стра­мам; вони не потребують значного напруження травної системи і не порушуватимуть сон. Однаково шкідливими є і переїдання, і голодування перед сном, бо вони роблять його тривожним, неспокійним аж до роз­витку безсоння.

Порушення в режимі харчування можу її. при шести до згасання мовного рефлексу і розладів травлення

Загальновідомо, що тютюнокуріння і вживання алкоголю чинять негативний вплив на органи травлення і безпосередньо на процеси травлення. Алкоголь подразнює слизові оболонки стравоходу і шлунку, що призводить до хронічного їх запалення — езофагіту, гастриту, виразкової хвороби шлунку Шкідливий вплив алкоголю поширюється і на печінку, функцією якої є нейтралізація токсичних речовин, які надходять и організм. Поступово внаслідок вживання алкоголю може розвинутися цироз печінки — тяжке захворювання, для якого характерні постійні болі в ділянці печінки (вона стає твердою на дотик, спочатку збільшується в розмірах, а потім зменшується в результаті зморщування), гіркої ;і в роті, свербіння шкіри, порушення процесу травлення.

Шкідливий вплив тютюнокуріння на органи травлення виявляється у подразненні слизової оболонки стравоходу і шлунку, підвищенні кис­лотності шлункового соку. Нікотин провокує схильність до судом шлунку, кишечнику і у великих дозах може викликати непрохідність кишечнику внаслідок парезу. Це призводить до смерті. Тютюнокуріння погіршує смак, апетит. Загальний отруйний ефект нікотину проявляється у схудненні, нездоровому кольорі обличчя.

Батьки, а також педагоги у своїй повсякденній роботі з дітьми і підлітками повинні надавати велике значення профілактиці шкідливих звичок, вихованню в учнів гігієнічних навичок, у тому числі пов'язанихіприйомом їжі. Школярів слід привчати мити руки перед їжею, їсти і пити з особистого посуду, правильно користуватися індивідуальними столовими приборами, не поспішаючи розжовувати їжу, полоскати рот (або чистити зуби) після прийому їжі, не пити сиру воду тощо. Набуття дітьми цих гігієнічних навичок допоможе уникнути глистяних заражень, а та­кож шлунково кишкових захворювань.

Таким чином, раціональне харчування включає такі принципи: баланс енергії, тобто рівновага між енергією, що надходить з їжею, і енергією, яка витрачається у процесі життєдіяльності; задоволення організму у тій чи тій кількості і співвідношенні харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин і води); дотри­маним режиму харчування (час, кратність прийому їжі). Саме раціональне харчування і дотриманням усіх гігієнічних приписів вживання їжі повинно задовольнити всі фізіологічні потреби дитя чого організму.

 

Це, насамперед, стосується пластичних речовин, з яких будуються кліти­ни, тканини, органи, а також енергетичних, які компенсують витрати енергії, що відбуваються у процесі навчання, гри, спілкування, допомоги По господарству тощо.


Читайте також:

  1. Аліментні обов’язки батьків і дітей
  2. АНаліЗ СТанУ ЗДОРОВ'Я ДІТеЙ І ДОРОСЛИХ В УКРАЇНІ
  3. Батьки мають право звернутися за захистом прав та інтересів дітей і тоді, коли відповідно до закону вони самі мають право звернутися за таким захистом.
  4. Взаємодія школи і сім'ї у вихованні дітей та молоді.
  5. Види та методи контролю за динамікою розвитку і станом здоров’я дітей.
  6. Визначення готовності дітей до навчання у школі
  7. ВИЗНАЧЕННЯ НЕОБХІДНОГО СТУПЕНЯ ОЧИЩЕННЯ ПО ЗВАЖЕНИХ РЕЧОВИНАХ.
  8. Вимоги до шкільного кабінету мистецтва
  9. ВИРОБНИЦТВО МІНЕРАЛЬНИХ ВЯЖУЧИХ РЕЧОВИН
  10. ВИРОБНИЦТВО МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ
  11. Виховання дітей у східних слов’ян
  12. Виховання дітей, що потребують підвищеної педагогічної уваги




Переглядів: 1710

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Звільнення і перетворення енергії в організмі. | З історії науки

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.