МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
З історії наукиПитання для самоперевірки 1. Обґрунтуйте біологічне значення вітамінів для життєдіяльності організму людини. 2. Що є джерелом вітамінів для організму людини? 3. Охарактеризуйте хворобливі стани, що виникають за нестачі вітамінів в організмі людини. 4. Охарактеризуйте хворобливі стани, що виникають за надмірної кількості вітамінів в організмі людини. 5. Поясніть біологічне значення раціонального харчування. 6. Обґрунтуйте основні гігієнічні вимоги до організації харчування дітей шкільного віку. 7. У чому проявляється негативний вплив тютюнокуріння і вживання алкоголю на органи травлення? Про вітаміни стало відомо лише у 1880р., коли російський лікар М.І. Лунін виявив у харчових продуктах невідомі чинники, конче потрібні для життя людини. Наприклад, білі миші, що одержували незбиране молоко, добре росли і були здоровими, але гинули, коли їх годували сумішшю з основних складових цього молока: білком казеїном, жиром, молочним цукром, мінеральними солями та водою. Тобто вони не одержували якихось речовин, без яких їхній організм не міг повноцінно існувати. У 1912 Р польський учений Казимир Функ визначив хімічний склад цих речовин і назвав їх вітамінами. о Раніше вважали, що такі захворювання як скорбут (цинга), рахіт, пелагра, бері-бері мають інфекційний характер, і вчені особливу увагу приділяли виявленню мікробних збудників цих хвороб. Лише 1912 року вчений Казимир Функ на підставі своїх дослідів та аналізу експериментальних і клінічних спостережень інших авторів дійшов висновку, їмо причиною цих захворювань є харчування неповноцінними продуктами в яких не вистачає речовин, названих ним вітамінами. о Про значення раціонального харчування для здоров'я писавши у XI ст. видатний лікар Сходу Ібн - Сіна (Авіценна). Важливо знати, що... о Потреба організму у вітамінах зростає під час усіх захворювань, важкої фізичної й розумової праці, вагітності, в умовах підвищеної радіоактивності. о Хоча б один раз на день слід їсти рідку гарячу страву (суп, борщ). Сухоїдіння — дуже шкідливе. ° Дієта — це раціон і режим харчування хворої людини за спеціально підібраною системою. Наприклад, при захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів радять вживати знежирену їжу; разом з тим дієта передбачає збільшену кількість овочів і фруктів, що сприяти кращому виробленню та виділенню жовчі. о Вегетаріанство — система харчування, за якої людина повністю, або майже повністю уникає вживання продуктів тваринного походження. Овочі та фрукти - цінне джерело вітамінів, органічних кислот та мінеральних солей. Крім того, овочі та фрукти багаті на так звані баластні речовини (клітковина, харчові волокна), які поліпшують перистальтику (запобігають запорам, самоотруєнню організму), виводять з організму зайвий холестерин (профілактика атеросклерозу). Однак фізіологи і лікарі вважають тваринну їжу джерелом повноцінних, легкозасвоюваних білків. Білки, що містяться в більшості необроблених рослинних продуктів, важко піддаються дії травних ферментів, а тому гірше засвоюються, а багато з них (наприклад білки пшениці, рису інших злакових) у необробленому вигляді майже не засвоюються. Сучасна наука про харчування стверджує, що харчування людини повинно бути мішаним. Цікаво знати, що... ° У людському організмі мікроелементи переважно накопичуються у певних органах та тканинах, зокрема, йод — у щитоподібній залозі, нікель — у підшлунковій залозі, кадмій — у нирках, хром — у мозку, манган — у серці, станум — в язиці, плюмбум — у довгих кістках, арсен — у нігтях і чоловічому волоссі, аурум — у жіночому волоссі, стронцій — у хребцях, барій — у пігментній оболонці очей. о Учені встановили, що молекула води, потрапивши до людського організму, перебуває в ньому в середньому 14 днів. о Учені виявили, що жир, який тільки-но потрапив до організму, підкладається про запас, а витрачається жир з уже готового запасу.
Читайте також:
|
||||||||
|