Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Види обліку продукції сільського господарства та їх значення

СТАТИСТИКА ПРОДУКЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У ВАРТІСНОМУ ВИРАЗІ

Розділ 4

 

Продукція сільського господарства є складовою валового внутрішнього продукту, виробленого в цій галузі народного господарства, і становить приблизно 1/6 його частини. Збільшення обсягів продукції сільського господарства є не лише неодмінною умовою підвищення життєвого рівня народу, але й запорукою успішного розвитку інших галузей економіки та соціальної сфери.

Облік продукції сільського господарства в натуральному виразі дає змогу вирішити важливе завдання — визначити розмір і склад конкретних споживчих вартостей, вироблених у сільському господарстві як галузі матеріального виробництва; розміри і струк­туру сировини для переробної промисловості, продовольчих ресурсів для споживання населення та експорту. На його підставі складають баланси продукції сільського господарства у натуральному виразі, які характеризують наявність і рух сільсько­господарських продуктів.

Облік продукції у натуральному виразі має важливе значення для планування її зберігання і транспортування, а також є базою для обчислення її у вартісному виразі, оскільки лише на підставі даних про кількість кожного виду продукту з урахуванням його якості можна правильно визначити його вартість.

Однак для визначення загального обсягу виробництва сільськогосподарської продукції навіть на мікрорівні, за незначними винятками, натуральні одиниці вимірювання непридатні. Тому для узагальнення підсумків її виробництва використовується облік у вартісному виразі, тобто в грошовій формі. Загальним змістом для всіх видів продукції, якою б специфічною не була їх споживча вартість, є затрати живої й уречевленої праці, грошовою формою виразу вартості яких є ціна.

Вартісний облік дає змогу визначити не лише загальний обсяг сільськогосподарської продукції, а й її частку в загальному валовому внутрішньому продукті, вивчити її склад і динаміку в розрізі окремих галузей і соціально-економічних категорій господар­ств, зіставляти результати сільськогосподарського виробництва окремих господарств, виробничо-господарських та адміністративно-територіальних одиниць, охарактеризувати процес її відтворення на всіх його стадіях.

Вартісний облік дозволяє здійснити оцінку не лише готової продукції рослинництва і тваринництва, але й тієї її частини, яка ще перебуває в процесі виробництва, тобто незавершене виробництво. В сільському господарстві під незавершеним виробництвом розуміють витрати поточного року під продукцію, яка буде одержана в готовому вигляді в наступні роки. Органи державної статистики незавершене виробництво визначають лише по рослинництву як вартість затрат по підготовці посівних площ під озимі культури і площі парів під ярі і зябу в попередньому році під урожай у звітному році. Зрозуміло, що незавершене виробництво можна визначити лише у вартісному виразі.

Нарешті, грошова оцінка дозволяє певною мірою визначити якість сільськогосподарської продукції.

Відзначимо також, що загальні обсяги продукції сільського господарства обчислюють і в умовно-натуральному виразі. За умовну одиницю найчастіше використовується зернова одиниця, при цьому міжнародні статистичні органи рекомендують брати до уваги вміст у зерні білків і вуглеводів, який розраховується в калоріях або джоулях. Для культур, що цінуються за іншими елементами (наприклад, картопля за вмістом крохмалю, овочі — за кількістю вітамінів та ін.), беруться до уваги витрати праці на їх вирощування порівняно із зерновими.


Читайте також:

  1. DIMCLRE (РЗМЦВЛ) - колір виносних ліній (номер кольору). Може приймати значенняBYBLOCK (ПОБЛОКУ) і BYLAYER (ПОСЛОЮ).
  2. I визначення впливу окремих факторів
  3. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  4. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  5. Iсторичне значення революції.
  6. Ne і ne – поточне значення потужності і частоти обертання колінчастого вала.
  7. Ocнoвнi визначення здоров'я
  8. Аварійно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, їх призначення і склад.
  9. Автокореляція залишків – це залежність між послідовними значеннями стохастичної складової моделі.
  10. Автоматизація процесу призначення IP-адрес
  11. Автоматизовані форми та системи обліку.
  12. Аграрні реформи та розвиток сільського госпо- дарства в 60-х роках XIX ст. — на початку XX ст.




Переглядів: 1076

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Контрольні запитання | Вартісні показники продукції сільського господарства

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.02 сек.