Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Питання 2. Амінокислотний склад білків, їх загальні властивості

Молекулярна маса білків.Бiлки є високомолекулярними сполуками; їх молекулярна маса (м. м.) коливається в межах від декількох тисяч до декількох мільйонів а. о. м. (дальтонів). Індивідуальні білки побудовані з декількох сотень амінокислотних залишків.

Білки можуть складатися з одного або декількох окремих поліпептидних ланцюгів, що об'єднані ковалентними та нековалентними зв'язками. Білки, в яких є один поліпептидний ланцюг, мають молекулярну масу від 5-6 до 50 кДж; білки з більшою м. м. складаються, як правило, з декількох поліпептидних ланцюгів, що складають протомери (субодиниці) - мультиланцюгові білки.

Пептиди- (олігопептиди, поліпептиди) відрізняються від власне білків молекулярною масою (меншою 5-6 кДж) та відповідними фізико-хімічними властивостями.

Форма білкових молекул.Поліпептидні ланцюги, що лежать в основі білкових молекул здатні до формування впорядкованих конформацій (характерних просторових структур). Високовпорядковані конформації створюють певні рівні структурної організації білків (первинна, вторинна, третинна, четвертинна структура білків), що відображуються в різних формах будови білкових молекул.

За формою молекул білки поділяються на глобулярні - кулеподібні (сферичні) та фібрилярні — з витягнутою формою молекули.

Амінокислотний склад білків.У результаті досліджень, проведених на початку XIX ст., було встановлено, що білки, які мають велику молекулярну масу при кислотному гідролізі розпадаються на більш прості, низькомолекулярні органічні сполуки - амінокислоти, які відрізняються одна від одної за своєю будовою. На цей час відомо понад 150 амінокислот.

Проте при гідролізі природних білків вивільнюється 20 різних амінокислот, розміщення кожної з яких у поліпептидному ланцюгу кодується триплетом нуклеотидів у ДНК геному. Амінокислоти, що входять до складу природних білків (протеїногенні амінокислоти), мають загальну хімічну структуру, яка може бути представлена представлена звичайною та проекційною формулами .

 

 

 

- R - радикал;

- 2 - аміногрупа;

- СООН - карбоксильна група.

 

 

Амінокислоти самі по собі не мають ні тієї біологічної активності, ні токсичності, яка властива білкам. Специфічні функції білкам надає просторова конфігурація, яка, в свою чергу, обумовлена певною послідовністю амінокислот у білковій молекулі.

Амінокислоти, виділені з білків, являють собою похідні насичених карбонових кислот, у яких один або два атоми водню в радикалі заміщені аміногрупою. Як правило, аміногрупою заміщується атом водню біля атома вуглецю, розташованого поруч з карбоксильною групою (а-вуглецевого атома). Якщо в молекулі карбонової кислоти аміногрупами заміщується два атоми водню, то одна з них приєднується до а-вуглецевого атома, а інший - до останнього.

 


Читайте також:

  1. D-петля, що складається з 8–12 залишків, декілька з яких – дигідроуридинові.
  2. I. При підготовці до переговорів визначите склад делегації і її керівника.
  3. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  4. II. Вимоги до складання паспорта бюджетної програми
  5. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  6. II. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.
  7. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  8. IV. Питання самоконтролю.
  9. V. Питання для самоконтолю
  10. V. Питання туристично-спортивної діяльності
  11. VI . Екзаменаційні питання з історії української культури
  12. А.1 Стан , та проблемні питання застосування симетричної та асиметричної криптографії.




Переглядів: 513

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Питання 3. Методи біохімічних досліджень | Класифікація прогеїногенних амінокислот.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.