МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Загальна характеристика деяких вітамінівВітамін А (ретинол) міститься головним чином у тваринних продуктах, особливо в печінці риб та інших морських тварин. Деякі рослинні продукти, наприклад каротини моркви та помідорів, можуть окислюватися в організмі людини до ретинолу. Нестача ретинолу впливає головним чином на гостроту зору: розвивається нічка, або куряча, сліпота. Особливо небезпечно це для дітей, бо може припинитися ріст або виникнути інші тяжкі хвороби. Вітаміни групи В є Коферментами в багатьох реакціях. Вітамін В] (тіамін) у вигляді дифосфату (кокарбоксилаза) Входить до складу ферментів, що декарбоксилюють піровиноградну кислоту. При його нестачі в організмі розвивається хвороба бері-бері. Вітамін В2 (рибофлавін) є частиною ферментних систем, що регулюють окислювальні процеси в клітинах, він є основою коферменту флавінаденіндинуклеотиду (FAD). При його нестачі в організмі розвиваються різні захворювання шкіри, очей та слизової оболонки (себорея, псоріаз). Вітамін В5 разом з аденозинтрифосфатом входить до складу важливого кофактору ферментів ацилювання — коферменту А (КоА). При його відсутності в організмах тварин виникає дерматит, у людини ж такий авітаміноз буває рідко, оскільки культура кишкової палички синтезує цей вітамін у достатніх кількостях. Вітамін В5 (вітамін РР) - це нікотинова кислота або її амід. Він є нікотинамідаденіндинуклеотиду (NAD) та його дифосфату (NADР). Дегідрування, окислення, К-алкілування, ізомеризація та відновлення відбувається в клітинах з участю цього коферменту; Нестача вітаміну В5 викликає пелагру. Вітаміни В6 (піридоксин, піридоксаль та піридоксамін) каталізують реакцію переамінування амінокислот, синтез жирів з амінокислот та інші процеси. При нестачі цих вітамінів в організмі виникає нервозність, сонливість, м'язова слабкість. Вітамін В9 (Вс, фолієва кислота) стимулює дозрівання еритроцитів у кістковому мозку, тому його використовують при злоякісних анеміях та променевій хворобі як лікарський препарат. Вітамін В12 (оксикобаламін) має досить складну структуру. До складу його молекули, як і до складу гемоглобіну, входить ядро поліциклічної сполуки — порфірину в комплексі з іоном кобальту. Він синтезується в природі мікроорганізмами, зокрема людина й тварини одержують його від мікрофлори кишок. Цей вітамін бере участь в різних кровотворних процесах і тому є лікувальним засобом проти анемії, поліневриту, розсіяного склерозу. Вітаміни групи В присутні в достатніх кількостях у багатьох видах харчових продуктів: дріжджах, горосі, квасолі, горіхах, кукурудзі, моркві, м'ясі, печінці, рибі, яйцях (вітамін в є тільки в їжі тваринного походження). Ось чому повноцінне й різноманітне харчування оберігає людину від багатьох хвороб. Вітамін С (аскорбінова кислота) — найбільш вживаний серед усіх вітамінів. Його нестача в організмі викликає цингу. Це найсильніший відновник у живій природі, який бере участь у багатьох корінних процесах, зокрема в утворенні фібрилярного колагену (див. с.47). У медицині аскорбінова кислота використовується не тільки для лікування цинги, але й при кровотечах, променевій хворобі, Інфекційних та імунних захворюваннях,, для нормалізації ліпідного обміну при атеросклерозі, посиленому розумовому й фізичному напруженні та простуді. Вітамін С — сполука нетривка. Він легко руйнується киснем повітря, ферментами або ж простим кип'ятінням його розчину. У невеликих кількостях вітамін міститься у багатьох свіжозібраних фруктах і овочах. Вітаміни групи D регулюють обмін іонів Са2+ в організмі. При їх нестачі в дітей виникає захворювання кісток — рахіт. Запобігти хворобі можна, вживаючи багаті на ці вітаміни продукти: печінку риб, вершкове масло чи молоко,— або ж загоряючи на сонці. При дії ультрафіолетового проміння в шкіряних покривах людини відбувається перетворення стероїдної сполуки 7-дегідрохолестерину на вітамін D3. Під назвою вітаміну Р умовно об'єднані ненасичені жирні кислоти: олеїнова, лінолева, ліноленова та арахідонова Вони необхідні при побудові кліткових мембран і активних біорегуляторів — простагландинів, тромбоксанів та лейкотрієнів. Джерело вітаміну Р — рослинні олії. Важливий регулятор діяльності організму людини — вітамін Е (а-токоферол). Він запобігає окисленню ненасичених жирних кислот у ліпідах мембран, впливає на біосинтез важливих ферментів. У тварин нестача вітаміну Е призводить до безпліддя, вражень судинної і нервової систем, а також м'язових тканин. Гарантом від цих хвороб є вживання рослинних олій, де токофероли містяться у достатніх для людини кількостях. Вітамін Н (біотин) у формі Кз-карбоксипохідного виконує роль переносника СО2 в реакціях карбоксилювання при біосинтезі ліпідів, амінокислот, вуглеводів, нуклеїнових кислот та інших сполук. Він є коферментом більшості ферментів - карбоксилаз. Нестача біотину веде до депігментації шкіри й розвитку екзематозного дерматиту, гальмуванню росту та до нервових захворювань. Потреба людини у вітаміні Н задовольняється за рахунок його біосинтезу мікрофлорою кишечника. Вітаміни групи К беруть участь у формуванні білка протромбіну — речовини, з якої утворюються тромби в кровоносній системі, їх нестача в організмі викликає геморагію (підшкіряні й м'язові кровотечі), а надлишок — небезпечну хворобу тромбоз. Вітамінами К багаті зелені частини рослин. Мікрофлора кишечника теж виробляє їх у достатній кількості. Нестача цих вітамінів в організмі може виникнути при пригніченні кишкових мікробів антибіотиками або ж поганим всмоктуванням при недостатньому виробленні емульгатора — жовчі. Вітаміни Q (убіхінони) синтезуються багатьма видаєш рослин, тварин і мікроорганізмів. Маючи ліпідоподібну структуру убіхінони зосереджуються у внутрішніх мембранах мітохондрій, мікросомах, ядрах, апараті Гольджі й разом з вітаміном К беруть участь у роботі дихальної системи тварин та мікроорганізмів. Вони забезпечують вбирання кисню, транспортування електронів й окислювальне фосфорилювання у мітохондріях. У рослинах вони беруть участь у фотосинтезі і стабілізують кліткові мембрани, захищаючи ненасичені жирнокислотні залишки ліпідів від окислення. Нестача цих вітамінів може виникнути при довгому голодуванні, що особливо небезпечно для дітей та вагітних жінок. Під назвою вітаміну Р відома група ароматичних природних сполук — флавоноїдів. У плодах цитрусових, бобових та Інших рослин флавоноїди перебувають переважно у вигляді глікозидів. Забарвлення квітам надають саме флавоноїди. Найбільш поширені глікозиди еріодиктиолу та гесперетину. Глікозид кверцетину рутин став лікарським засобом при різних захворюваннях кровоносних судин: пурпуровій хворобі, гіпертонії, корі, скарлатині, сипному тифі. Вітамін С у суміші з флавоноїдами посилюють дію один одного. Читайте також:
|
||||||||
|