МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Загальна характеристика деяких вітамінівВітамін А (ретинол) міститься головним чином у тваринних продуктах, особливо в печінці риб та інших морських тварин. Деякі рослинні продукти, наприклад каротини моркви та помідорів, можуть окислюватися в організмі людини до ретинолу. Нестача ретинолу впливає головним чином на гостроту зору: розвивається нічка, або куряча, сліпота. Особливо небезпечно це для дітей, бо може припинитися ріст або виникнути інші тяжкі хвороби. Вітаміни групи В є Коферментами в багатьох реакціях. Вітамін В] (тіамін) у вигляді дифосфату (кокарбоксилаза) Входить до складу ферментів, що декарбоксилюють піровиноградну кислоту. При його нестачі в організмі розвивається хвороба бері-бері. Вітамін В2 (рибофлавін) є частиною ферментних систем, що регулюють окислювальні процеси в клітинах, він є основою коферменту флавінаденіндинуклеотиду (FAD). При його нестачі в організмі розвиваються різні захворювання шкіри, очей та слизової оболонки (себорея, псоріаз). Вітамін В5 разом з аденозинтрифосфатом входить до складу важливого кофактору ферментів ацилювання — коферменту А (КоА). При його відсутності в організмах тварин виникає дерматит, у людини ж такий авітаміноз буває рідко, оскільки культура кишкової палички синтезує цей вітамін у достатніх кількостях. Вітамін В5 (вітамін РР) - це нікотинова кислота або її амід. Він є нікотинамідаденіндинуклеотиду (NAD) та його дифосфату (NADР). Дегідрування, окислення, К-алкілування, ізомеризація та відновлення відбувається в клітинах з участю цього коферменту; Нестача вітаміну В5 викликає пелагру. Вітаміни В6 (піридоксин, піридоксаль та піридоксамін) каталізують реакцію переамінування амінокислот, синтез жирів з амінокислот та інші процеси. При нестачі цих вітамінів в організмі виникає нервозність, сонливість, м'язова слабкість. Вітамін В9 (Вс, фолієва кислота) стимулює дозрівання еритроцитів у кістковому мозку, тому його використовують при злоякісних анеміях та променевій хворобі як лікарський препарат. Вітамін В12 (оксикобаламін) має досить складну структуру. До складу його молекули, як і до складу гемоглобіну, входить ядро поліциклічної сполуки — порфірину в комплексі з іоном кобальту. Він синтезується в природі мікроорганізмами, зокрема людина й тварини одержують його від мікрофлори кишок. Цей вітамін бере участь в різних кровотворних процесах і тому є лікувальним засобом проти анемії, поліневриту, розсіяного склерозу. Вітаміни групи В присутні в достатніх кількостях у багатьох видах харчових продуктів: дріжджах, горосі, квасолі, горіхах, кукурудзі, моркві, м'ясі, печінці, рибі, яйцях (вітамін в є тільки в їжі тваринного походження). Ось чому повноцінне й різноманітне харчування оберігає людину від багатьох хвороб. Вітамін С (аскорбінова кислота) — найбільш вживаний серед усіх вітамінів. Його нестача в організмі викликає цингу. Це найсильніший відновник у живій природі, який бере участь у багатьох корінних процесах, зокрема в утворенні фібрилярного колагену (див. с.47). У медицині аскорбінова кислота використовується не тільки для лікування цинги, але й при кровотечах, променевій хворобі, Інфекційних та імунних захворюваннях,, для нормалізації ліпідного обміну при атеросклерозі, посиленому розумовому й фізичному напруженні та простуді. Вітамін С — сполука нетривка. Він легко руйнується киснем повітря, ферментами або ж простим кип'ятінням його розчину. У невеликих кількостях вітамін міститься у багатьох свіжозібраних фруктах і овочах. Вітаміни групи D регулюють обмін іонів Са2+ в організмі. При їх нестачі в дітей виникає захворювання кісток — рахіт. Запобігти хворобі можна, вживаючи багаті на ці вітаміни продукти: печінку риб, вершкове масло чи молоко,— або ж загоряючи на сонці. При дії ультрафіолетового проміння в шкіряних покривах людини відбувається перетворення стероїдної сполуки 7-дегідрохолестерину на вітамін D3. Під назвою вітаміну Р умовно об'єднані ненасичені жирні кислоти: олеїнова, лінолева, ліноленова та арахідонова Вони необхідні при побудові кліткових мембран і активних біорегуляторів — простагландинів, тромбоксанів та лейкотрієнів. Джерело вітаміну Р — рослинні олії. Важливий регулятор діяльності організму людини — вітамін Е (а-токоферол). Він запобігає окисленню ненасичених жирних кислот у ліпідах мембран, впливає на біосинтез важливих ферментів. У тварин нестача вітаміну Е призводить до безпліддя, вражень судинної і нервової систем, а також м'язових тканин. Гарантом від цих хвороб є вживання рослинних олій, де токофероли містяться у достатніх для людини кількостях. Вітамін Н (біотин) у формі Кз-карбоксипохідного виконує роль переносника СО2 в реакціях карбоксилювання при біосинтезі ліпідів, амінокислот, вуглеводів, нуклеїнових кислот та інших сполук. Він є коферментом більшості ферментів - карбоксилаз. Нестача біотину веде до депігментації шкіри й розвитку екзематозного дерматиту, гальмуванню росту та до нервових захворювань. Потреба людини у вітаміні Н задовольняється за рахунок його біосинтезу мікрофлорою кишечника. Вітаміни групи К беруть участь у формуванні білка протромбіну — речовини, з якої утворюються тромби в кровоносній системі, їх нестача в організмі викликає геморагію (підшкіряні й м'язові кровотечі), а надлишок — небезпечну хворобу тромбоз. Вітамінами К багаті зелені частини рослин. Мікрофлора кишечника теж виробляє їх у достатній кількості. Нестача цих вітамінів в організмі може виникнути при пригніченні кишкових мікробів антибіотиками або ж поганим всмоктуванням при недостатньому виробленні емульгатора — жовчі. Вітаміни Q (убіхінони) синтезуються багатьма видаєш рослин, тварин і мікроорганізмів. Маючи ліпідоподібну структуру убіхінони зосереджуються у внутрішніх мембранах мітохондрій, мікросомах, ядрах, апараті Гольджі й разом з вітаміном К беруть участь у роботі дихальної системи тварин та мікроорганізмів. Вони забезпечують вбирання кисню, транспортування електронів й окислювальне фосфорилювання у мітохондріях. У рослинах вони беруть участь у фотосинтезі і стабілізують кліткові мембрани, захищаючи ненасичені жирнокислотні залишки ліпідів від окислення. Нестача цих вітамінів може виникнути при довгому голодуванні, що особливо небезпечно для дітей та вагітних жінок. Під назвою вітаміну Р відома група ароматичних природних сполук — флавоноїдів. У плодах цитрусових, бобових та Інших рослин флавоноїди перебувають переважно у вигляді глікозидів. Забарвлення квітам надають саме флавоноїди. Найбільш поширені глікозиди еріодиктиолу та гесперетину. Глікозид кверцетину рутин став лікарським засобом при різних захворюваннях кровоносних судин: пурпуровій хворобі, гіпертонії, корі, скарлатині, сипному тифі. Вітамін С у суміші з флавоноїдами посилюють дію один одного. Читайте також:
|
||||||||
|