Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Методика виконання роботи.

8.4.1. Загальні відомості.

 

Схему виробництва сиру наведено на рис 8.1. Вона включає підготовку молочної сировини (приймання, очишення від механічних домішок, пастеризація, нормалізація, відновлення,підфарбовування), отримання сирного згустку (сквашування, зсідання молока, утворення згустку), формування сиру (обробка згустку та сирного зерна, відокремлення сироватки, пресування), утворення смаку (соління, визрівання), підготовку до реалізації.

 

8.4.2. Сировинний розрахунок.

 

Вихідними данними розрахунку є:

 

- річна програма виробництва основних видів продукції;

- кількість днів роботи на рік, змін на добу, тривалість зміни, коефіцієнти використання часу зміни;

- рецептура продукції;

- показники якості сировини та готових виробів;

- нормативні витрати та втрати сировини під час зберігання та виробництва.

Рис. 8.1. Схема технологічного процесу виробництва сиру.

Жирність нормалізованого молока для виробництва твердого сиру визначають за формулою:

, %, (8.1)

де, - емпиричний коефіцієнт перерахунку (для сирів з масовою часткою жиру 50% становить 2,09 – 2,15; 45% - 1,98 – 2,02; 40% - 1,86 – 1,9);

- масова частка білку в молоці, % ( = 3,6 – 4,2%);

- нормативна частка жиру у сухій речовині сиру.

Необхідну кількість нормалізованого молока визначають за формулою:

, кг, (8.2)

де - річна програма виробництва сиру, кг;

- масова частка жиру в сирі, %;

- масова частка жиру в сироватці, = 0,05%;

- допустимий процент втрат під час виробництва, = 0,4%.

 

Необхідну кількість незбираного молока для виробництва сиру, визначають за формулою:

 

, кг, (8.3)

де, - масова частка жиру в вершках, %;

- масова частка жиру в незбираному молоці.

Кількість вершків, що залишились після нормалізації визначають за формулою:

, кг. (8.4)

 

Кількість сироватки, що отримують, знаходять як різницю між вагою нормалізованого молока та вагою сиру.

Добову, змінну та годинну продуктивність технологічних ліній підприємства визначаємо за формулами:

 

, кг, (8.5)

де n – кількість днів роботи на рік, n = 365 днів.

 

, кг, (8.6)

де k – кількість змін роботи на добу.

 

, кг/год, (8.7)

де Т – тривалість зміни (Т = 7 годин);

- коефіцієнт використання часу зміни ( =0,85 – 0,9).

 

За формулами (8.1) – (8.5) визначають добовий, змінний та годинний виходи основних та побічних продуктів. Результати сировинного розрахунку заносять до таблиці 8.1.

 

Таблиця 8.1.

Результати сировинного розрахунку

Назва сировини або продукту Рух сировини у виробництві сиру, кг за
рік добу зміну годину
Сир        
Нормалізоване молоко        
Сироватка        
Незбиране молоко        
Надлишкові вершки        

8.4.3. Вибір та розрахунок технологічного обладнання.

 

З метою визначення раціонального складу машин їх вибирають за сукупністю критеріїв, до яких належать технологічна ефективність, узгодженість за продуктивністю, енергоємність, габаритні розміри, вартість та інші, або за одним інтегральним критерієм, наприклад, мінімумом приведених затрат на виробництво одиниці продукції.

Підбирають кількість одиниць однотипного обладнання за формулами:

- для обладнання безперервної дії:

, (8.8)

 

де - розрахункова продуктивність технологічної лінії, кг/год;

W – технічна продуктивність обраної машини, кг/год.

 

- для обладнання періодичної дії:

, (8.9)

 

де - розрахункова продуктивність машини (технологічної лінії), кг/год

- час повного циклу роботи машини, хв;

V – об'єм робочої місткості, м3;

- щільність продукту, що оброблюється, кг/м3.

Розрахункове значення округлюють до найближчого цілого числа. Результати розрахунків заносять до таблиці 8.2.

 

Таблиця 8.2.

Технічні характеристики виробництва сиру

Найменування обладнання Тип та марка обладнання Продуктивність обладнання, кг/год Кількість машин, шт розраховано/прийнято Енергетичні показники Маса, кг Габаритні розміри, мм Площа, м2 Вартість, грн
Потужність кВт Витрати пари, кг Витрати тепла, кДж Довжина Ширина Висота
                         
                         
Разом                        

8.4.4. Розрахункова частина роботи.

 

Необхідно розрахувати кількість та номенклатуру обладнання підприємства по виробництву сиру, визначити технологічні та енергетичні показники роботи обраного обладнання відповідно до індивідуального варіанту завдання (таблиця 8.3).

Таблиця 8.3.

Індивідуальні варіанти завдання

№ варіанту Річний обсяг виробництва сиру, Мс, кг. Масова частка жиру в незбираному молоці, Жц.м., % Масова частка жиру в сирі, Жс, % Кількість робочих змін, k
3,6
3,7
3,8
3,9
4,0
4,1
4,2
4,3
4,4
4,5

Читайте також:

  1. B. Тип, структура, зміст уроку і методика його проведення.
  2. I. Аналіз контрольної роботи.
  3. III. Виконання бюджету
  4. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  5. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  6. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  7. IІІ. Послідовність виконання курсової роботи
  8. Qзабезпечення виконання завдань кожним відділом.
  9. V. Виконання вправ на застосування узагальнювальних правил.
  10. V. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  11. А) Методика проведення заняття
  12. А) Методика проведення заняття




Переглядів: 506

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Зміст звіту | Зміст звіту

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.