МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
ОСНОВНІ ПРИЗНАКИ ДИСПЕРСНИХ СИСТЕМБільшість реальних тіл існує в колоїдному стані. Ці системи широко розповсюджені в природі і мають велике значення в техніці. Особливо велике значення колоїдів у виробництві багатьох промислових і продовольчих товарів. До дисперсних систем належать такі матеріали та продукти, як грунт, гірські породи, борошно, хліб, молоко, вершки, масло, маргарин, зефір, печиво, шоколад тощо. Річкова вода містить мінеральні та органічні речовини рослинного і тваринного походження в колоїдному стані. Хмари, пил і дим також утворюють дисперсні системи. Подрібнення речовини однієї фази в іншій називаєтьсядиспергуванням,а системи, що складаються з частинок однієї фази, розподілених в іншій, називаютьсядисперсними системами (dispersus (лат.) – розсипаний, розсіяний). Фазу, що складається з частинок роздробленої речовини називають дисперсною фазою, а середовище, в якому розподілені частинки – дисперсійним середовищем. Будь-яка дисперсна система незалежно від агрегатного стану речовини, складається з дисперсної фази і дисперсійного середовища. Одним з характерних признаків дисперсної системи є гетерогенність, що вказує на наявність міжфазної поверхні. Межа поділу може бути лише в гетерогенній системі, як мінімум – у двофазній. До другого загального признаку дисперсних систем відноситься розмір частинок або величина, йому обернена – дисперсність (степінь дисперсності). Ступінь дисперсності – це величини, обернена до розмірів частинок: Д = 1/а, де Д – ступінь дисперсності; а - розмір частинок (діаметр або довжина ребра) Тобто, чим вищий ступінь дисперсності, тим більша питома поверхня. У дисперсних системах поверхня розділу фаз має дуже розвинену поверхню, що досягає колосальних розмірів. Наявність розвиненої поверхні в колоїдних розчинах пояснює велику кількість фізико-хімічних процесів, що відбуваються у цих системах. Дисперсні системи, які мають велику поверхню і велику поверхневу енергію, є принципово нестійкими системами. Вони завжди намагаються самовільно зменшити міжфазну поверхню, тобто шляхом агрегації (укрупненням) частинок дисперсної фази намагаються знизити дисперсність. Такі дисперсні системи вважаються агрегативно нестійкими на відміну від агрегативно стійких систем, в яких частинки зберігають постійний розмір. Для того, щоб дисперсна система була стійкою, необхідна присутність у ній стабілізаторів. Стабілізатори - речовини, що сприяють підтримці незмінного фізико-хімічного стану продукту харчування, дозволяючи зберігати однорідну консистенцію та колір продукту. Стабілізатори не в усіх випадках вводяться ззовні, дуже часто вони утворюються в процесі синтезу поряд з утворенням дисперсних частинок. Роль стабілізаторів зводиться до того, що молекули та іони адсорбуються на поверхні частинок, утворюючи іонний та молекулярний адсорбційні шари, які перешкоджають злипанню частинок. Читайте також:
|
||||||||
|