Середовище, у якому відбувається дроблення або конденсація, стає дисперсійним середовищем дисперсної системи.
До загальних умов одержання колоїдних систем незалежно від заснованих методів відносяться наступні:
1) нерозчинність речовини дисперсної фази в дисперсійному середовищі;
2) досягнення колоїдної дисперсності частинками дисперсної фази;
3) наявність в системі, в якій утворюються частинки дисперсної фази, третього компонента – стабілізатора, який надає колоїдній системі агрегативної стійкості.
Стабілізаторами можуть служити речовини, спеціально вводимі в дисперсійне середовище (електроліти, поверхнево-активні речовини), або продукти взаємодії дисперсної фази з дисперсійним середовищем. Навколо колоїдних частинок молекули стабілізатора створюють адсорбційний захисний шар, що не дає частинкам можливості збільшувати розміри (агрегирування).
Колоїдний стан характеризується наступними основними признаками:
1) певними розмірами частинок дисперсної фази (від 10-7 до 10-5см),