Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Калорійністю харчових речовин називається енергія, що виділяється при повному окисненні (згоранні) 1г поживних речовин.

Існують три основні групи поживних речовин у харчових продуктах: жири, білки і вуглеводи. Вони окислюються в організмі до тих же продуктів, що і при згорянні в калориметрі.

С→СО2

Н→Н2О

N→N2

Тому для енергетичної оцінки більшості продуктів харчу­вання може служити ентальпія реакції їх згоряння.

Найбільшу енергетичну цінність мають жири, при окис­ненні яких виділяється 37,7 - 39,8 кДж/г (9 - 9,5 ккал/г). У процесі засвоєння вуглеводів виділяється 16,5 - 17,2 кДж/моль 4- 4,1 ккал/г. На тому ж рівні і енергетична цінність білків. Якщо олія складається практично із жирів, цукор – чистий вуглевод, то 100%-ої білкової їжі не існує. Найбільше білків міститься у м’ясі, рибі, сирі, горіхах (10-25% від маси продукту). Білки – найцінніший «будівельний» матеріал для організму, а вуглеводи й особливо жири важливі як джерела енергії.

Для дорослої людини норма вживання поживних речовин на добу становить12000кДж, а саме: жирів 60-70г, білків 80-100г (при важкій праці 130 - 140г), потрібна маса вуглеводів повинна в 4-5 разів перевищувати масу білків, причому, тільки невелика частина від цього повинна бути у вигляді сахарози (приблизно 8г).

Кількість енергії, що витрачається людиною, залежить від віку, статі та інтенсивності праці. Підрахувати, скільки людина має споживати білків, жирів, вуглеводів, певних харчових продуктів, щоб забезпечити свій організм необхідною кількістю енергії, неважко.

Таблиця 1.1.


Читайте також:

  1. D називається обмеженою зверху (знизу), якщо існує число М
  2. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  3. IV. Запасні речовини
  4. L2.T4. Транспортування рідких, твердих та газоподібних речовин.
  5. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  6. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  7. Аварії з викидом (загрозою викиду) сильнодіючих отруйних речовин на об'єктах економіки.
  8. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  9. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  10. Аварії з викидом сильнодіючих отруйних речовин (СДОР)
  11. Аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин
  12. Аваріїз витоком сильнодіючих отруйних речовин.




Переглядів: 696

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Наслідки закону Гесса | Кількість енергії, що витрачається різними категоріями людей

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.