Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Кількість енергії, що витрачається різними категоріями людей

Вид діяльності Кількість енергії
кДж ккал
Легка праця, сидячі (канцелярські) працівники 8400-11700 2000-2800
Помірна напруженість (студенти, лікарі, учні) 12500-15100 3000-3600
Важка фізична праця (ливарники, ковалі) 167000-20900 4000-5000
Особливо важка праця (землероби, спортсмени) до 30100 до 7200

 

Враховуючи перший закон термодинаміки та основні за­кони термохімії, знаючи хімічний склад продуктів харчування та енергетичні характеристики поживних речовин, технолог повинен уміти з урахуванням фаху людини складати оптималь­ний раціон харчування (енергоменю). Значно складніше обрати необхідне для організму співідношення, наприклад, тваринних і рослинних жирів. Відповідні рекомендації розробляють біологи, лікарі, дієтологи.

 

4. ДРУГЕ НАЧАЛО ТЕРМОДИНАМІКИ

 

Як зазначалось, І закон термодинаміки характеризує енергетичні баланси і дає змогу обчислити теплові ефекти хімічних реакцій за стандартних умов (закон Гесса), але він не відповідає на питання щодо можливості перебігу того або іншого процесу.

Друге начало термодинаміки ґрунтується на закономірностях, згідно з якими можна знаходити напрям процесу і визначати умови, за яких можливі ті чи інші процеси. Другий закон термодинаміки, так само як і перший, є постулатом, він був сформульований на основі досвіду. Сфера застосування цього закону обмежена: лише для макросистем, які складаються з великої кількості частинок.

Другий закон термодинаміки має важливе значення для хімії. Він встановлює можливість, напрям і межу перебігу самодовільних процесів, тобто вказує, який процес і в якому напрямку може протікати при певних умовах (температура, тиск, концентрація), не поглинаючи енергію зовні.

Історично другий закон термодинаміки було сформульовано раніше першого. Треба відзначити, що з часом він отримував нові визначення, які ставали все більш точнішими. Вперше основне положення другого закону термодинаміки було висловлено М.В.Ломоносовим у 1747р.

Перше математичне формулювання умов перетворення теплоти в корисну роботу було зроблено Саді Карно (1824р.), у працях німецького фізика Клаузіуса (1850р.) і англійського фізика Томсона (лорда Кельвіна) у 1854р. Були розвинені ідеї, які вийшли далеко за межі першопочаткової теплотехнічної задачі. Пізніше Максвелл, Больцман і Гіббс встановили зв’язок другого закону термодинаміки з молекулярно-кінетичними уявленнями. Це привело до статистичного тлумачення другого закону термодинаміки.

Термодинамічні величини поділяють на інтенсивні та екстенсивні.

Інтенсивні величини не залежать від кількості речовини або маси системи і при взаємодії системи вони прямують до вирівнювання – Т, Р, концентрація.

Екстенсивні величини пропорційні до кількості речовини і при взаємодії системи вони складаються (додаються) – об’єм, маса, теплоємність.

Є багато різних формувань ІІ закону термодинаміки, всі вони логічно пов’язані між собою.

Одне з формулювань ІІ закону термодинаміки.

Самодовільно можуть відбуватися лише такі процеси, у результаті яких вирівнюються ті або інші фактори інтенсивності. Рівновазі відповідають однакові значення фактора інтенсивності в кожній частині системи.

Для самодовільного перебігу процесу мають бути створені умови, які сприяють такому вирівнюванню. Наприклад, для теплообміну потрібні різні температури в різних частинах системи або в системі та навколишньому середовищі.

У реальних процесах переважно вирівнюється не один, а кілька факторів інтенсивності.

М.В.Ломоносов, а пізніше Р. Клаузіус (1850р.) сформулювали ІІ закон термодинаміки так: теплота не може самодовільно переходити від холодного тіла до гарячого.

Іншими словами, процеси можуть самодовільно відбуватись лише в напрямі, який веде до вирівнювання факторів інтенсивності - теплота може переходити від гарячого тіла до холодного; газ може розширюватися лише з одночасним зниженням тиску; електричний струм протікає від вищого потенціалу до нижчого тощо.

Кожний процес, що протікає самодовільно, приводить систему до рівноваги. Рівновага досягається і в хімічних реакціях. Розрізняють оборотні і необоротні хімічні реакції. Слід вказати, що теоретично всі реакції є оборотними, а необоротність пов’язана зі зміщенням рівноваги.

В залежності від умов, при яких проходить дана реакція (концентрація с, тиск Р, температура Т), може змінюватися напрямок реакції і стан рівноваги. Наприклад,

2 + О2 2О

ця реакція при низьких температурах самодовільно йде в прямому напрямку і рівновага настає при досить малих концентраціях водню і кисню. При високих температурах самодовільно йде зворотна реакція – розкладання води на водень і кисень. Рівновага встановлюється при досить великих концентраціях цих газів в системі. Як видно на прикладі даної реакції, зміна умов (температури) обумовлює і направлення процесу, і стан рівноваги.

Зазвичай для реалізації хімічного процесу в промисловості необхідно заздалегідь знати умови, при яких він буде йти в необхідному направленні і з найбільшим виходом продуктів реакції. Визначити ці умови можна тільки, використовуючи основні положення другого закону термодинаміки.

 

5. ТЕРМОДИНАМІЧНІ ПОТЕНЦІАЛИ І ФАКТОРИ

 

Самовільні процеси відбуваються з розсіюванням теплової енергії. Для кількісної характеристики процесу розсіювання енергії у 1865р. німецьким фізиком Р.Клаузіусом була введена термодинамічна функція – ентропія S.

 

Ентропією називають функцію, за допомогою якої можна визначити напрям та умови рівноваги процесу.

Ентропія ізольованої системи збільшується і в стані рівноваги набуває максимального значення. Отже, її можна використовувати як критерій напряму перебігу таких процесів.


Читайте також:

  1. Ni - загальна кількість періодів, протягом яких діє процентна ставка ri.
  2. Абсолютний фагоцитоз або елімінуюча здатність крові (ЕЗК) — це кількість фагоцитованих мікробних клітин лейкоцитами 1 мкл крові.
  3. Адміністративно-правові норми поділяють на види за різними критеріями.
  4. Алгоритм порятунку людей.
  5. Аналіз вимог та динаміки попиту на міжнародному та внутрішньому ринку туристичних послуг (за видами туризму, за категоріями туристів, цілей та об’єктів відвідування)
  6. Ательє по пошиву одягу збільшує кількість робітників і обсяг випуску.
  7. Біологічні небезпеки. Вражаючі фактори біологічної дії. Пандемії, епідемії, масові отруєння людей.
  8. Біомаса - Кількість живої речовини на одиниці площі чи об'єму місцеперебування в момент спостереження. Визначається сумою біомаси усіх популяцій, що населяють дану екосистему.
  9. В межах наукового підходу існує велика кількість концепцій, але найбільш переконлива – еволюційна теорія.
  10. В однакових об'ємах різних газів за однакових умов (температура і тиск) міститься однакова кількість молекул.
  11. В ході своєї роботи бухгалтер має справу з різними документами.
  12. Вартість та залежність між величинами: ціна, кількість, вартість




Переглядів: 474

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Калорійністю харчових речовин називається енергія, що виділяється при повному окисненні (згоранні) 1г поживних речовин. | Ентропія є мірою розсіяної (знеціненої) енергії, ентропія системи – це міра невпорядкованості її стану.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.007 сек.