Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Класифікація інфекційних мікроорганізмів за групами ризику (за ВООЗ)

 

Група ризику 1 (низький індивідуальний і суспільний ризик). Мікроорганізми, які невідомі як етіологічні агенти захворювань людини або тварин, не мають ветеринарного значення тощо.

Наприклад: Васillus subtitles, Escherichia coli..

Група ризику П (помірний індивідуальний і обмежений суспільний ризик). Патогенний агент, який може викликати захворювання у людини або тварин, проте не представляє серйозного ризику для лабораторного персоналу, суспільства, свійських тварин або навколишнього оточуючого середовища. Необережна робота в лабораторії може викликати серйозну інфекцію, яка може бути купована доступними терапевтичними і профілактичними засобами - ризик її поширення обмежений.

Наприклад Salmonella typhymurium, вірус лейкоцитарного хоріоменінгіту.

Група ризику Ш (високий індивідуальний і низький суспільний ризик),

Патогенний агент викликає серйозні захворювання у людини, однак, як правило, не поширюється від хворого до здорового.

Наприклад: Brucella, Histoplasma capsulatum, вірус гарячки Ласса.

Група ризику IV (високий індивідуальний і суспільний ризик). Патогенний агент викликає серйозні захворювання у людини або тварин і легко прямо або опосередковано розповсюджується від хворого до здорового.

Наприклад: вірус Ебола-Марбурга, вірус ящура.

 

В країнах СНГ патогенні мікроорганізми за ступенем небезпеки поділяються на 4 групи:

І група - збудники особливо небезпечних інфекцій (сап, чума, сибірка, чорна віспа, холера)

П група - збудники висококонтагіозних епідемічних бактерійних, вірусних, риккетсіозних, грибкових захворювань (хвороба Боткіна, бруцельоз)

Ш група - збудники бактерійних, вірусних, риккетсійних, грибкових, протозойних інфекційних хвороб, які виділені в самостійні нозологічні форми (черевний тиф, дифтерія)

IV групазбудники бактерійних, вірусних, грибкових септицемій, менінгітів, пневмоній, ентеритів, токсикоінфекцій, гострих бактерійних отруєнь.

Безпосередня дія біологічних чинників вивчена досить добре. Різні компоненти біологічного забруднення можуть призводити до прямого або непрямого негативного впливуна здоров'я людей І потрапляти в організм із забрудненим повітрям, водою або рослинними харчовими продуктами (наприклад, після обробки сільськогосподарських культур мікробними інсектицидами). Специфічні захворювання, пов'язані з дією біологічних агентів мікробіотехнологічних підприємств, виявляються у вигляді сенсибілізуючої, іммунотоксичної та дисбіотичної дії на організм людини. Найчастіше показники захворюваності визначаються виникненням таких нозологічних форм, як бронхіальна астма, хронічні астматичні бронхіти, риносинусити, кандидози верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіти, дерматити і кольпіти.

Рослинні продукти, забруднені бактерійними інсектицидами, за певних умов можуть викликати харчові токсикоінфекції,

Дитячий організм внаслідок своїх фізіологічних особливостей, як відомо, відзначається підвищеною чутливістю до дії несприятливих чинників довкілля. Тому негативна дія промислових мікроорганізмів і продуктів їх життєдіяльності, що забруднюють довкілля, перш за все, виявляється у впливі на організм дітей. Багато дослідників, що вивчали стан здоров'я дітей, які мешкають у районах розташування біотехнологічних підприємств, відзначають у цих дітей зростання не лише специфічних,але і неспецифічних захворювань.

Так, дуже тривожні дані отримані на підставі 3-річних спостережень за станом здоров'я підлітків-школярів в 4-5-кілометровій зоні біохімічного заводу в Росії. Встановлено, що біологічне забруднення об'єктів довкілля цієї території впливає практично на всі показники стану здоров'я підлітків. Спостерігається зниження маси тіла в порівнянні з однолітками контрольного району, більш ніж в 2 рази частіше зустрічається дисгармонійний фізичний розвиток та порушення опорно-рухового апарату, виявлено зниження функціональних можливостей серцево-судинної і дихальної систем, зниження рівня гемоглобіну крові. Провідне місце у структурі патологічних зрушень займають хвороби вуха, горла, носа і захворювання нервової системи.

Опосередкований несприятливий вплив на здоров'я людини промислових мікроорганізмів полягає в тому, що у разі масивного забруднення ґрунту і водоймищ їх штамами відбувається порушення процесів самоочищення, реєструється розбалансування мікробіоценозів і збільшення термінів виживання патогенної мікрофлори.

Все це здатне призвести до зниження родючості ґрунту, різкого погіршання санітарного стану довкілля, порушень екологічної рівноваги в природі, виникненню епідемічне небезпечних ситуацій тощо.

На схемі 2 указані найбільш характерні несприятливі наслідки окремих компонентів біологічного фактора на людину та об'єкти навколишнього середовища.

Схема 2

 
 

 


Зміни структури інфекційної захворюваності   Зростання числа захворювань, викликаних умовно патогенними мікроорганізмами   Поствакцинальні ускладнення   Поява стійких до антибіотиків мікроорганізмів   Сенсибілізація організму   Ріст числа алергенних захворювань Зростання числа внутрішньолікарняних інфекцій   Порушення процесів самоочищення води і ґрунту Порушення екологічного балансу між мікро- і макроорганізмами   Реєстрація численних ознак емоційного та психологічного дискомфорту   Збільшення активності перенесення патогенних мікроорганізмів та гельмінтів Зміни фізичних і хімічних констант атмосфери   Зміни мікроклімату   Несприятливий вплив на рослини і тварини   Поява стійких форм мікроорганізмів   Поява стійких форм макроорганізмів   Порушення екологічного балансу

Читайте також:

  1. II. Класифікація видатків та кредитування бюджету.
  2. V. Класифікація і внесення поправок
  3. V. Класифікація рахунків
  4. А. Структурно-функціональна класифікація нирок залежно від ступеню злиття окремих нирочок у компактний орган.
  5. Абстрактна небезпека і концепція допустимого ризику.
  6. АДАПТИВНІ РЕАКЦІЇ МІКРООРГАНІЗМІВ НА СТРЕСОВІ ДІЇ.
  7. Адміністративні провадження: поняття, класифікація, стадії
  8. Аналiз ризику методами iмiтацiйного моделювання
  9. Аналіз втрат від маркетингового ризику
  10. Аналіз ефективності реальних інвестиційних проектів в умовах ризику
  11. Аналіз кредитного ризику банку
  12. Аналіз невизначеності і ризику




Переглядів: 5295

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Розвиток мікробіотехнологій та їх вплив на навколишнє середовище | Гігієнічні основи біобезпєки

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.012 сек.