Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методи, що забезпечують механічне щадіння шлунково-кишкового тракту

Механічне щадіння слизової оболонки шлунково-кишкового тракту забезпечується завдяки використанню лікувальної дієти № 1 та її різновидів. Досягається це наступними шляхами:

· спеціальні прийоми первинної обробки рослинних продуктів;

· зниження вмісту в їжі рослинної клітковини та тваринної сполучної тканини;

· теплова обробкою, що забезпечує максимальне пом’якшення тваринних і рослинних тканин і грубої скоринки;

· подрібнення продуктів і надання їжі ніжної консистенції.

Спеціальні прийоми первинної обробки рослинних продуктів, що спрямовані на зниження в готовій їжі кількості клітковини, зводяться до того, що під час перебирання плодів та овочів видаляють зелені, незрілі екземпляри, в листових овочів – старі листки і найбільш грубі стебла, у свіжої зелені використовують тільки верхні молоді гілочки та фрукти, що призначені для варіння, очищують від шкірочки.

При суворому механічному щадінні шлунково-кишкового тракту з круп (вівсяна, перлова, рис) готують слизові відвари шляхом тривалого розварювання крупи у воді і проціджування. При цьому у відвар переходять, головним чином, розчинні харчові речовини і лише мінімальна кількість клітковини.

Зниження вмісту рослинної клітковини.Якщо при звичайному раціональному харчуванні в добовому раціоні міститься близько 40–45 г клітковини, то в щадних дієтах кількість останніх повинна бути зменшена в 2–3 рази. Це досягається, насамперед, виключенням продуктів із підвищеним вмістом клітинних оболонок. Перше місце за вмістом клітковини займають коренеплоди (від 2 до 4 %), дещо менше її у капустяних овочах (від 1,8 до 2,4 %), ще менше в картоплі (1,5 %), а в кабачках її вміст становить менше 1 %. У крупах клітковина складає 1,5 – 5 %, особливо багато її в зерно-бобових – 7–10 % (табл. 3).

Таблиця 3


Читайте також:

  1. I. Органи і системи, що забезпечують функцію виділення
  2. V Процес інтеріоризації забезпечують механізми ідентифікації, відчуження та порівняння.
  3. Б. Заходи профілактики, що забезпечують безпеку праці і захист виробничого середовища.
  4. Вибір провайдера і укладення контракту
  5. Вибір таких методів навчання, які забезпечують самостійність учнів у дослідженні ними літературних явищ.
  6. Відмова в продовженні терміну контракту (договору, угоди)
  7. Гарантії виконання конституційних обов'язків лю­дини і громадянина - це умови та засоби, принципи та нор­ми, які забезпечують виконання зазначених обов'язків.
  8. Гормони шлунковокишкового тракту
  9. Двомірне трактування стилів керування.
  10. Дискректна фіскальна політика:особливості, методи, проблеми
  11. До фізико-хімічних методів очищення стічних вод нале­жать: коагуляція, сорбція (абсорбція, адсорбція), мембранні методи, іонний, обмінні, електроліз, екстракція.
  12. Економіко-математичні методи, які застосовуються в економічному аналізі, їх класи­фікація




Переглядів: 684

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Ліпотропні речовини | Вміст клітковини в найбільш поширених продуктах, г на 100 г продукту

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.002 сек.