Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Ліпотропні речовини

Ліпотропні речовиниє важливими чинниками, що сприяють нормалізації жирового і, насамперед, холестеринового обміну в організмі. Вони стимулюють виділення жиру з печінки та його окислення, що зумовлює зменшення жирової інфільтрації печінки. На ліпотропні речовини багаті яловичина, курячі яйця, нежирні види риби (тріска, судак), морські безхребетні тварини, нежирний сир, соєве борошно (табл. 2). Ліцитин міститься у великій кількості в нерафінованих рослинних оліях і у виділеному з них фосфатидному концентраті. Найважливішим джерелом ліцитину є рідина (маслянка), яку одержують в процесі збивання вершків у масло.

Всі перераховані продукти харчування, які багаті на ліпотропні речовини, повинні входити у дієти для хворих із порушеннями обміну речовин (ожиріння, артеріальна гіпертензія, атеросклероз) і захворюваннями печінки.

Незамінні поліненасичені жирні кислоти (лінолеваій ліноленова кислоти) не синтезуються в організмі, а вводяться винятково з їжею. Основним джерелом цих кислот є рослинні олії: соняшникова, кукурудзяна, бавовняна тощо.

Для збагачення раціонів ліпотропними речовинами використовують і ряд специфічних продуктів, зокрема, незнежирене дезодороване соєве борошно, пшеничні висівки, фосфатидний концентрат, суху морську капусту. Ці продукти застосовують у невеликій кількості, головним чином, як добавки у тісто, під час приготування борошняних виробів.

Таблиця 2

Вміст ліпотропних речовин (метіоніну, холіну, ліцитину)

У найважливіших харчових продуктах (мг на 100 г продукту)

Продукти Метіонін Холін Ліцитин
Яловичина Печінка Тріска Судак Яйця курячі Жовток курячого яйця Молоко Сир нежирний Сир плавлений Дріжжі пекарські Хліб житній Хліб пшеничний Борошно пшеничне 1-го сорту Борошно кукурудзяне Борошно соєве Крупа гречана Крупа вівсяна Рис Горох Макарони Олія соняшникова Олія бавовняна Олія соєва — — — — — — — — — — — — — 700 — 1400 1000 — 2000 1500 — 3900

Читайте також:

  1. IV. Запасні речовини
  2. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  3. Агрегатні стани речовини
  4. Азот, фосфор, біогенні елементи та їх сполуки, органічні речовини
  5. Азотисті речовини
  6. Аморфний та кристалічний стан твердої речовини.
  7. Атомарний рівень будови речовини
  8. Атомно-молекулярна будова речовини.
  9. Барвні речовини
  10. Барвні речовини
  11. Біомаса - Кількість живої речовини на одиниці площі чи об'єму місцеперебування в момент спостереження. Визначається сумою біомаси усіх популяцій, що населяють дану екосистему.
  12. Біотрансформація лікарської речовини в організмі.




Переглядів: 4174

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Мінеральні речовини | Методи, що забезпечують механічне щадіння шлунково-кишкового тракту

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.